Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
11. dubna 2020

Sezona dorostu: Měli jsme na velký úspěch, myslí si Kluch

Dorost má za sebou sezonu, která se vyvíjela nad očekávání dobře, ale v závěru přinesla velké zklamání. Červenobílým se podařilo bez problémů postoupit do nadstavby a s jistotou vyřazovacích bojů ladili formu na vrchol sezony. Ten ale z všeobecně známého důvodu nepřišel. I přesto však mohou všichni letošní ročník hodnotit pozitivně.

Už před sezonou bylo jasné, že dorostence nebude čekat nic lehkého. Vždyť v létě opustilo sešívané hned pět hráčů. A šlo navíc o klíčové hokejisty, kteří se rozhodli budovat svoji kariéru v zahraničí. Slavia tak rázem přišla o dva elitní centry a dva nejproduktivnější obránce.

„Samozřejmě nám ti kluci chyběli, ale myslím si, že jsme se s tím nakonec vypořádali docela dobře. Přijde mi, že nás to ještě více semklo a dodalo pokoru do zápasů,“ vrací se k odchodům kapitán Tomáš Kluch.

Přípravné zápasy

  • 2 výhry, 8 proher
  • 17:36

V přípravném období to ovšem úplně dobře nevypadalo. Z deseti utkání vyhráli Pražané jen dvakrát a do extraligy vstupovali s nelichotivou sérií osmi porážek. Náhle však přišel zlom, který nastartovalo trochu šťastné vítězství v Havlíčkové Brodě. Pak přišly domácí skalpy Mladé Boleslavi, Pardubic a Tábora proložené venkovními výhrami v Jihlavě a Českých Budějovicích. Rázem tak ze Slavie byl po 6. kola nejúspěšnější celek v celé soutěži.

„Díky tomu vítězství v Havlíčkově Brodě jsme získali sebevědomí a hodně nám to pomohlo. Dodalo nám to klid a celá série pak jistotu do další práce,“ uvědomuje si Kluch.

Postup do nadstavby? Splněno s předstihem

ELIOD ELD, základní část

  • 3. místo, 75:44
  • 13 výher, 5 proher
  • 22,62 % úspěšnost přesilovky
  • 87,95 % úspěšnost oslabení

V následujícím průběhu sice přišly už i nějaké porážky, přesto mohli červenobílí ještě před koncem základní části oslavit postup do nadstavby a téměř i jistotu vyřazovacích bojů. „Postup do play-off byl náš hlavní cíl, což se nám podařilo splnit poměrně brzy. Škoda, že k tomu už nedošlo, tenhle tým měl na velký úspěch,“ myslí si Kluch.

Slova kapitána potvrzují i výsledky z nadstavby. Mezi nejlepšími týmy z celé republiky se sešívaní neztratili a několikrát vyhráli i na celky z prvních příček. Za zmínku stojí úspěšný domácí zápas s vedoucími Vítkovicemi (4:1) nebo jasné výhry nad Karlovými Vary (7:2) a Kladnem (5:0).

Z celkových jednadvaceti soupeřů, které slávisté potkali, nedokázali porazit jen čtyři a dokonce pouze se dvěma nebodovali. A to ještě ve většině případů šlo o velkou smůlu. Například obě derby nabídla hodně napínavou a vyrovnanou podívanou, pokaždé ale s trochou více štěstí pro rivala z Holešovic. V prvním případě rozhodla Sparta dvacet sekund před koncem, v Edenu pak dokonce až v prodloužení.

„Pro mě je to největší negativum celé sezony. Prohrát se Spartou a ještě takovým způsobem je pro slávistu velké zklamání. Stále mě to strašně mrzí,“ smutní kapitán sešívaných mladíků.

ELIOD ELD, celkem

  • 11. místo, 149:113
  • 24 výher, 16 proher
  • 20 % úspěšnost přesilovky
  • 85,92 % úspěšnost oslabení

Celkově se však počínání svěřenců Slížka a Antoše dá považovat za úspěšné. Přestože nemohli všechnu sílu předvést v play-off, za celou dobu se ukázalo hned několik talentů, kteří to mohou v budoucnu dotáhnout hodně daleko. Slavíček a Hrdlička navíc patřili k nejstabilnějším členům nejmladší české reprezentace.

Klíčem k úspěchu byla dobrá nálada a skvělá parta

Přestože museli slávisté několikrát v sezoně skousnout i těžké porážky jako třeba v Hradci Králové (3:9) nebo ve Zlíně (3:8), panovala v šatně skvělá nálada. Všichni si pomáhali a celou dobu působili jako jeden tým. To se projevilo i na ledě. Týmová soudržnost pomohla zejména v úvodní vítězné sérii, v zápasech s nejlepšími týmy a v utkání s Brnem, kdy se podařilo červenobílým otočit skóre v poslední minutě a půl utkání.

„Myslím si, že díky tomu, že jsme drželi pospolu, jsme dokázali porazit prakticky kohokoliv. Vzpomínat budu hlavně na výhru s Pardubicemi, které jsme vystřídali na prvním místě a pak na skvělý obrat v Brně. Velký podíl na tom měli i trenéři Ladislav Slížek a Milan Antoš, kteří pomohli k tomu, že v týmu byla celou dobu skvělá nálada. Když bylo potřeba, tak povzbudili, poradili a často nám připravili i spoustu legrace. Za celý tým bych jim chtěl za to všechno poděkovat,“ uzavírá Kluch.

Statistiky dorostenců

Nejproduktivnější hráči: Marek Vlasák (18+27), Šimon Slavíček (17+24), Jakub Štancl (16+21)

Nejlepší střelci: Marek Vlasák (18), Šimon Slavíček (17), Jakub Štancl, Maxim Brummel a Jakub Hofmann (všichni 16)

Nejproduktivnější obránci: Jakub Hrdlička (2+21), Dominik Palát (5+14), Tomáš Kluch (4+9)

Brankáři: Michal Pittr (21 Z, 90,83 %), Tomáš Volevecký (20 Z, 92,61 %)

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více