Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
1. prosince 2022

Slavia je tým s dlouhou historií, jsem rád, že můžu být právě tady, říká Kulda

V zápase proti Vsetínu nastoupil poprvé před domácími diváky Edgars Kulda. Do Slavie ho nalákala klubová historie i známý ze Zlína Michal Poletín. Osmadvacetiletý lotyšský reprezentant se zkušenostmi z KHL i dalších soutěží si připsal jednu asistenci a těší se na další zápasy, ve kterých chce týmu co nejvíce pomoci.

Zahrál sis poprvé na domácím ledě před slávistickými diváky. Jaký to pro tebe byl zápas?
Myslím, že to bylo fakt dobré. Střetly se dva zkušené týmy. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, protože jsme dokonce vedli a hráli opravdu dobře, nicméně se tak nestalo a z toho se musíme poučit. Vstřelili jsme pěkné góly, akorát musíme méně faulovat. Skutečně jsme se snažili a šli do toho naplno, jen musíme dotáhnout zápas do úspěšného konce.

Za Slavii jsi odehrál druhé utkání a také jsi podruhé asistoval, tentokrát u gólu Vladimíra Rotha. Jak bys tu situaci popsal?
Lukáš Žejdl dobře přihrál a podle rozestavění hráčů jsem viděl, že když nahraju Vláďovi na střed, bude mít dobrou šanci ke střele. A jsem rád, že to zafungovalo, Vláďa skvěle zakončil.

Za Vsetín hrál tvůj krajan Daniel Berzinš, se kterým ses potkal v reprezentaci či v Rize. Mluvili jste spolu?
Ještě jsem to nestihl, akorát jsem dorazil a je to složité, než se všechno zajede. Ale určitě se ještě potkáme.

Současnou sezónu jsi začínal v Dánsku. Proč ses rozhodl odejít?
Měl jsem několik nabídek a v Dánsku byly nějaké problémy z obou stran, ale teď už je to pryč a vidím to jako dobrou zkušenost a zážitek. Teď jsem moc rád, že můžu být tady ve Slavii a pomoct klukům. Doufám, že to zvládnu.

Proč sis vlastně vybral právě Slavii jako své další působiště?
Z nějakého důvodu jsem cítil, že bych chtěl hrát v zemi, ve které jsem už hokej dříve hrál, abych rozuměl mentalitě hráčů a tomu, jak chceme jako tým hrát. Samozřejmě Slavia je tým s dlouhou historií, a to byl taky jeden z důvodů, který mě nakonec zlákal přijít zrovna sem.

A na jak dlouho bys měl zůstat?
Budu hrát každý zápas a uvidíme, jak to půjde. Možná nezůstanu úplně navždy, ale ještě uvidíme. (směje se)

„Přemýšlel jsem o tom a řekl jsem si, že Praha je pro mě dobré místo.“
Edgars Kulda o tom, proč si vybral Prahu jako další působiště

Tvůj bratr Arturs hrál před čtyřmi roky krátce ve Spartě. Už jsi slyšel, že Sparta je náš největší rival?
Ano, někdo mi to už říkal. Byla to jedna z otázek, na kterou se mě lidé ptali, než jsem sem přišel. Je to docela vtipné. Bylo by skvělé, kdybychom si proti sobě mohli dokonce zahrát, jako dřív. Každopádně uvidíme, možná na to jednou skutečně dojde.

Tvůj bratr tedy už Prahu zná. Doporučil ti jí?
Mluvil jsem s ním. Ale je jednoduché doporučit komukoliv Prahu, protože to je Praha. Člověk nemusí hrát v Praze, aby pochopil, že je to skvělé město. Samozřejmě to byla dobrá nabídka, přece jen jsou odtud dobré lety k mé rodině. Přemýšlel jsem o tom a řekl jsem si, že Praha je pro mě dobré místo.

Znal jsi už někoho ve Slavii předtím, než jsi přišel?
Ze Zlína znám Míšu Poletína, trochu jsme spolu hráli. Je to samozřejmě skvělý kluk a bylo super vidět nějaký známý obličej. Snažím se bavit i s ostatními kluky, naštěstí z minulosti pořád trochu rozumím češtině, a dokonce umím i něco říct třeba v supermarketu nebo si objednat v restauraci. Doufám, že se to ještě zlepší.

Takže pro tebe není složité najít si ke spoluhráčům cestu, ačkoliv jsi momentálně jediným zahraničním hráčem v kádru?
Myslím si, že všichni kluci jsou skvělí. Lotyšská a česká mentalita nejsou stejné, ale hodně podobné. Myslím, že právě i proto teď přichází hodně Lotyšů do Česka: není složité porozumět si, takže se mohou cítit jako doma a vždy budou vědět, co se kolem nich děje.

Čeští fanoušci jsou skvělí a atmosféra vždy úžasná, hodnotí Kulda

A co říkáš na atmosféru zápasu?
Myslím, že atmosféra byla skvělá. Už jsem věděl, že čeští fanoušci jsou skvělí, protože mají vlastní kulturu fandění a sledování týmů, což není možné vidět všude. Takže je vždycky super si před nimi zahrát.

Už jsi zmínil, že jsi hrál ve Zlíně. Jak na to vzpomínáš?
Bylo to už před čtyřmi lety, kdy jsem byl kompletně jiný člověk. Předtím jsem měl přítelkyni, teď už je to má manželka, se kterou mám dcerku. Svět vidím jinak. Na Zlín mám dobré vzpomínky a jsem šťastný, že jsem tam mohl hrát.

Jsou tvá manželka a dcerka tady s tebou?
Teď ne, protože má manželka je zubařka, takže má své pacienty a není pro ni tak jednoduché sem přijet. Dcera je ve školce. Každopádně plánujeme, že přijedou na Vánoce. A potom budou asi vždy několik týdnů tady se mnou, pak zase doma a takhle pořád dokola, abychom se mohli vidět a byli šťastní.

Jsi tu teprve chvilku. Bydlíš ještě na hotelu, nebo už máš své bydlení?
Ještě nemám, využívám slávistické bydlení. Něco svého hledám, Praha je velké město a někdy je to trochu těžké, ale myslím, že něco najdu, aby mohla dorazit má rodina.

Autor Eliška Ratiborská
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více