Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. prosince 2019

Tohle soupeřům nechutná. Pořádně jsme je dohrávali, těší Šmerhu

Na skalpu lídra z Českých Budějovic se významnou měrou podílel útočník Tomáš Šmerha. Nejdříve přihrával na branku Davida Šteinera, poté se sám dvakrát trefil. U druhé branky dokonce vystihl rozehrávku gólmana. „Jel jsem víc zleva, tak jsem tušil, že to tam nezahraje, a tak jsem zkusil tu druhou stranu. Trefil mi hokejku,“ popisoval tříbodový hrdina utkání.

Motoru jste doma nepustili ani bod. Jak moc jste se zápasem spokojení?
Samozřejmě hodně. Ve druhé skupině si nevybereme soupeře, každý zápas je tu těžký. Jsme moc rádi za zisk dalších tří hodě důležitých bodů do tabulky.

Utkání proti lídrovi soutěže se už od první třetiny hodně kouskovalo, přišla i technická přestávka kvůli úpravě reklamního banneru. Kolik sil bylo třeba vynaložit k tomuto vítězství?
S nimi je to vždycky hodně těžké. To ale v této fázi soutěže už platí o každém soupeři, každý jede na doraz. My ale sil máme dost, jsme mladý tým. Vypořádali jsme se s tím bravurně.

„Řekli jsme si, že na ně musíme vletět. To prostě nechutná žádnému týmu, když jim hrajeme do těla.“
Tomáš Šmerha o klíči k výhře nad Motorem

Už v první třetině se hodně vylučovalo na obou stranách. Se hrou v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě jste se poprali bez větších problémů. Souhlasíš?
Soupeř většinou začínal v přesilovce, ale pak udělal nějaký faul a šlo se do hry 4 na 4. Šance, co měli v přesilovkách 5 na 4 nebo 4 na 3, jsme ubránili, což je důležité. Bylo na těch vyloučení vidět, že je to utkání vyhrocené.

Dodávalo týmu během zápasu sebevědomí to, jak prvnímu týmu ligy proti vám často tekly nervy? Bylo vidět, že se jim dostáváte pod kůži.
Řekli jsme si před zápasem, že na ně musíme vletět. Pořádně je dohrávat. Věděli jsme, že jim to nebude chutnat. To se potvrdilo, hned tam jeden z nich dostal osobní desítku. To prostě nechutná žádnému týmu, když jim hrajeme do těla.

Pak vás ale trochu přibrzdila přestávka kvůli vypadlému banneru na mantinelu, krátce po které Motor dokázal snížit. Ta pauza vám asi zrovna neprospěla...
Hned po ní jsme inkasovali no... Tam jsme si špatně rozebrali hráče, prostě to tam padlo na přední tyč.

Celkově se dařilo nejen týmu, ale i tobě osobně. Se dvěma brankami a jednou asistencí asi můžeš být spokojen, že?
Určitě ano. Jsem ale rád, že jsme to urvali jako tým. Všichni makali. Všichni dřeli pro to, abychom to urvali.

U druhé branky jsi vyrazil za pukem naproti vyjíždějícímu gólmanovi. S čím si tam jel? Věřil si, že tam budeš první, nebo jsi rovnou doufal v tom, že tě trefí rozehrávkou?
Myslel jsem si, že je ten puk pomalejší a že ho odvedu předjet. Najednou byl dál přede mnou a gólman si pro něj vyjel. Já jsme jel víc zleva, tak jsem tušil, že to tam nezahraje, a tak jsem zkusil tu druhou stranu. Trefil mi hokejku.

„Chceme skončit co nejvýš a nechceme jít do předkola. S těmi týmy v předkole by se hrálo hůř, bylo by to s nimi méně hokejové.“
Tomáš Šmerha o cílech Slavie

A první gól? Jak velkou zásluhu na něm měl Petr Vampola? Ten se předtím, než ti nahrál na gólovou střelu, s pukem protáhl mezi dvojicí soupeřů.
Neviděl jsem, jak se dostal k puku v obranném pásmu – jestli mu to někdo nahrál, nebo to soupeři vypadlo. Každopádně dobře projel mezi dvěma hráči. Nečekal jsem, že mi to dá. Vím totiž, jak je silný v těhle soubojích jeden na dva nebo jeden na jednoho. Najednou mi to ale poslal, a tak jsem zkusil vypálit hned ze stahovačky.

V tabulce jste se díky této výhře posunuli na šesté místo. Asi se jedná o hodně cenné body, o které jste obrali lídra soutěže...
Každý bod je důležitý – ať je to jeden, dva nebo tři. Měli jsme co napravovat. První tři zápasy jsme v této fázi nezvládli. Napravili jsme to v Porubě a teď v důležitém zápase doma s Budějovicemi. A teď do Přerova, kde bychom taky měli bodovat.

Pro první částí soutěže jste jako cíl měli umístění v nejlepší osmičce. Dali jste si cíl i pro druhou část?
Chceme skončit co nejvýš a nechceme jít do předkola. S těmi týmy v předkole by se hrálo hůř, bylo by to s nimi méně hokejové. Chceme být co nejvýš, ani druhé místo nemáme tak daleko. V play-off by to pak chtělo se vyhnout Motoru co nejdéle to půjde.

Do konce kalendářního roku čeká Slavii ještě jeden náročný duel, a to na ledě Přerova. Co tam očekáváš?
Bude to tam těžké. Očekávám, že tam zase diváci vytvoří pořádnou atmosféru. Na Moravě si nevybereme, tam je pro nás každý zápas těžký.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více