18. září
Slavia Přerov
18:00
21. září
Slavia Jihlava
15:00
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
11. září 2024

V Edenu chci atmosféru jako v závěru předešlé sezóny, přeje si Totter

K lepším výsledkům má Slavii pomoci i oproti loňsku rozšířený realizační tým. „Jsem mile překvapen, jak mají hokej rádi a kolik jsou toho schopni obětovat pro tým,” chválí své kolegy hlavní kouč Aleš Totter. Jak probíhala skladba kádru, a která utkání kádr nejvíce prověřila?

Pane trenére, příprava vrcholí, jaká panuje nálada v kabině?
Všichni už netrpělivě vyhlíží start ligy. Z kluků cítím menší netrpělivost. Atmosféra je soutěživá, což je jedině dobře.

Měl jste možnost absolvovat kompletní přípravu s kádrem, v čem to pro vás bude výhoda do nadcházejícího ročníku oproti tomu minulému?
Bylo to jiné v možnosti pracovat na systému a dostávat do hráčů detaily okolo samotné hry. Formoval se nám tým, a i jak zhruba s ním chceme hrát. Pomáhal mi v tom široký realizační tým. Výhodou také bylo, že jsme měli téměř všechny hráče k dispozici po celou dobu.

Jste s jejím celkovým průběhem spokojený nebo byste ještě dodatečně něco změnil?
Neměnil bych nic. Museli jsme si projít nějakým procesem, to k tomu ale patří. Akorát mě mrzí zranění některých hráčů. Vyplynuly většinou ze hry, takže se nejednalo o žádné svalové potíže. Jedná se o otřes mozku a zlomená žebra, takže to znamená, že nebudeme na začátku sezóny kompletní.

„Soutěž bude vyrovnaná a nebude nás v ní čekat nic jednoduchého. Každý bod bude rozhodovat.“
Aleš Totter o nadcházející sezoně

Změřili jste síly s třemi celky z německých nižších soutěží, proč jste zvolili zrovna tuto konfrontaci?
Chtěli jsme jiný soupeře, než potkáváme celý rok. Víc všechno dohrávají, a zároveň hrají jednoduše a nepraktikují tolik vyčkávací hokej. Po fyzické stránce mi přišlo, že to bylo více soubojové.

Utkali jste se i s Jihlavou a rezervou Pardubic, tedy s celky, co vás čekají i v lize. Přitom se jedná o jediné dvě porážky, které jste utrpěli...
Pro nás to je zdvižený prst, ale i dobrá konfrontace, protože nás to v něčem usměrnilo. Viděli jsme, že ta soutěž bude vyrovnaná a nebude nás v ní čekat nic jednoduchého. Každý bod bude rozhodovat. V každém zápase se budeme muset soustředit na celých šedesát minut, protože pokud přestaneme na chvíli hrát, tak se nám stane to samé, co v přípravě.

Naopak jste porazili extraligové Kladno, jak si ceníte tohoto vítězství?
V první třetině jsme se hledali, ale pak nám to ukázalo skvělou morálku týmu, když jsme pozvedli náš herní projev. Věřím, že nám to dodalo zdravé sebevědomí, protože porazit extraligový tým se nestává často a někdy se to nestane vůbec.

V čem vás soupeři nejvíce prověřili?
Ukázali nám, na čem musíme ještě pracovat - že góly padají z předbrankového prostoru, a že se rozhoduje v těchto zónách na obou stranách. Potřebujeme do té hry dostat více přímočarosti.

Vyprofilovalo se vám během zápasů, jaké budou přednosti týmu a jakou hrou se budete chtít prezentovat?
Věřím tomu, že budeme silní v přechodových fázích. Pomůžou nám i speciální formace, ve kterých máme dobrý pohyb.

Těšíme se a jsme plní sil na novou sezónu

Malinko odbočím od hokeje – užil jste si i nějakou tu dovolenou během pauzy?
Určitě jsme si všichni našli čas na odpočinek. Jak říkal Honza Holý na tiskové konferenci, tak je potřeba i od všeho vypnout. Bylo to v té správné míře, každý ale stejně přemýšlí neustále nad hokejem. Je to práce na čtyřiadvacet hodin a sedm dní v týdnu. Každopádně se těšíme a jsme plní sil na novou sezónu.

Takže jste musel být i na dovolené stále na příjmu?
Samozřejmě telefon máte zapnutý defacto pořád, takže nějaké hovory proběhly. To k tomu patří, když bylo třeba něco akutně řešit, tak jsme byli všichni na příjmu. Nebylo to na každodenní bázi, ale zároveň jsme pracovali i ve volných dnech. Například doma na tréninkách nebo nad rozbory nějakých videí, ale dalo se to zvládnout a jsme odpočatí.

Vrátíme se k hokeji a ke skládání týmu, jak probíhalo?
Většinou dostáváte od agentů seznam dostupných hráčů a následně to řešíme u nás v klubu se Standou Tichým, Jirkou Vlasákem a Patrikem Eliášem. Majitelé nám nastínili nějaké ekonomické možnosti. U každého výběru hráče byla ta spolupráce mezi námi dobrá a nikdo nebyl nijak kyselý, i když to třeba neviděl stejně. Museli jsme daleko víc komunikovat mezi sebou, protože nemáme k žádné agentuře blíž. Brali jsme to jméno po jménu, neřešili jsme, jestli je to Petr nebo Pavel nebo odkud je. Myslím si, že nás to všechny obohacovalo.

„Mám úžasný realizační tým a panuje tu skvělá pracovní morálka.“
pochvaluje si Aleš Totter práci svých nových kolegů

Je kádr pro start ročníku uzavřený?
Máme ho uzavřený, ale skočilo nám do toho zranění dvou důležitých beků. Může se tedy stát, že na nějakých pár zápasů nebo na měsíc dorazí někdo na střídavé starty. Zatím není nic dojednaného, ale může se to stát, a i si třeba pak ten hráč může uhrát delší smlouvu u nás. Je to ale řešení zranění hráčů, protože jinak by kádr byl kompletní.

Na začátku přípravy se obměnilo složení realizačního týmu, co zatím říkáte na spolupráci s novými kolegy a překvapili Vás něčím?
Mám úžasný realizační tým a panuje tu skvělá pracovní morálka. Kluci se tomu věnují i nad rámec, a proto tady i jsou. Určitě jsem mile překvapen, jak mají hokej rádi a kolik toho jsou schopni obětovat pro tým.

Všiml jsem si, že se chodíte dívat i na zápasy mládeže. Junioři hrají nově extraligu, plánujete častěji využívat právě mladé naděje?
Dorost i juniorka mají zajímavé hráče. Právě začínají sezónu, takže jim do toho nechceme moc sahat. Samozřejmě, že až přijde ten správný čas, tak si ty správné hráče do áčka vytáhneme. Chceme o nich mít co největší přehled. Loni jsme si z dorostu vytáhli Matouše Kucharčíka, u kterého jsem viděl, že má dobré hokejové myšlení. Byl tam lídr a ukázalo se, že i nám dokázal v tom závěru sezóny pomoct. Sledujeme nějaké další kluky a občas je sebou bereme i do tréninku. Doufám, že jim to otevře oči a je to pro ně nějaká vzpruha do té práce.

Na úvod ročníku vás čeká Zlín, Přerov a Jihlava, tedy týmy, které se minimálně minulý ročník pohybovaly ve vyšších patrech tabulky...
My se připravujeme momentálně na prvního soupeře. Los si nevyberete a s každým hrajete čtyřikrát. Bereme to, jak to je. Na každý tým se budeme připravovat zvlášť, protože jsou všichni v něčem jiní. Příliš to neřešíme.

Slavii v předešlých sezonách dvakrát utekl start souteže a musela ho následně vždy dohánět, jak se tomu pokusíte letos předejít?
Začátek je důležitý, ale my jsme si ty body uhráli na konci. Pro sebevědomí hráčů a nějaký ten klid by bylo dobré se chytit v úvodních pěti kolech. Kluci, co tu jsou už dvě sezóny nebo tu byli předešlou, tak to mají nad sebou trošku jako varovný vykřičník, protože se z toho vzpamatovávali dlouho. Dostali se z toho až po Novém roce. Start soutěže může hodně ovlivnit sezónu.

Vzkázal byste na závěr něco fanouškům do startu soutěže?
Všichni hráči i realizační tým jim děkujeme za přízeň. Přáli bychom si, aby tady byla atmosféra jako minulou sezonu v Kolíně. Vyšli jsme na led a jedna tribuna byla slávistická. Mysleli jsme si, že hrajeme doma. Pak v Edenu nás skvěle podporovali fanoušci v předkole proti Jihlavě. Soupeř byl už v prvním utkání lepší, ale fanoušci nám pomohli k prodloužení, které jsme nakonec díky nim vyhráli. Pokud bude taková kulisa celou sezónu, tak budeme strašně šťastní, ale musíme tomu pomoct svými výkony na ledě. Těšíme se na ně a věřím, že příští středu bude v Edenu podobná atmosféra jako v závěru předešlé sezóny.

Autor Denis Freitas Lopes
Nepřehlédněte
PREVIEW 15.9.2024

Houževnatý Přerov na začátek! Slávisté otevřou ligu domácím duelem

Po odložení venkovního zápasu proti Zlínu sešívaní odstartují Maxa ligu před vlastními fanoušky, ve středu se v Edenu utkají s přerovskými Zubry. Hned na úvod sezóny tedy změří síly s jedním ze svých ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 15.9.2024

Informace k prodeji vstupenek a vyzvednutí permanentních karet

Maxa liga startuje. Slávisté se poprvé představí před vlastními fanoušky ve středu proti Přerovu, v sobotu pak hostí Jihlavu, vstupenky na zářijová domácí utkání jsou v prodeji online na našem webu. ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 14.9.2024

Junioři dominovali a Dynamu nasázeli pět branek

Východočeský dvojboj zakončili slávističtí junioři přesvědčivým vítězstvím nad Pardubicemi 5:0. Výhru dirigoval hattrickem útočník Lukáš Novák. Pražané o osudu zápasu rozhodli v prostřední periodě, ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 14.9.2024

Dorost loupil v Plzni a veze si tři body za vítězství nad Wolves

Dorostenci na ledě Pilsen Wolves předvedli dobrý vstup do zápasu, který jim nakonec zajistil tři body. Domácí sice ve druhé polovině duelu začali Pražanů dotahovat, na vyrovnání se ale nezmohli. ...

Číst více