14. září
Zlín Slavia
17:30
18. září
Slavia Přerov
18:00
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
19. července 2024

Věřím, že Slavia bude mít úplně jiné sezony, než byly poslední dvě, říká Totter. Proč se rozšířil realizační tým?

Slávisté vstupují do nové sezony s posilami nejen v hráčském kádru, ale i v realizačním týmu. Hlavní trenér Aleš Totter bude mít k sobě k dispozici nové asistenty, dovednostního kouče či analytika. „Je to součást servisu, který by měl hráč dostávat,” říká šéf slávistické střídačky a v rozhovoru zmiňuje i další důvody.

Pane trenére, máte za sebou suchou část letní přípravy. Proběhlo vše podle plánu?
Asi by to měl potvrdit ještě Mára Tomica, který je za to zodpovědný, ale za mě ano, příprava nám dala základ pro sezonu a důležité také je, že nemáme žádné zraněné hráče. Suchou část měl na starosti právě Mára společně s Honzou Jiskrou, který to zaštiťoval, a kombinovali jsme to zároveň s tréninky na ledě, kde odvedli super práci Aleš Hybner, Radek (Hlavatý) i Vojta (Šik). Teď bude následovat jedna z nejdůležitějších částí přípravného období, protože je potřeba, abychom tohle všechno přenesli do týmových tréninků na ledě a pak samozřejmě do zápasů.

Proč je důležité i v průběhu letní přípravy chodit na led?
Přes léto můžete zapracovat nejvíce na svých nedostatcích nebo zlepšovat svoje silné stránky, protože v sezoně není tolik času na individuální dovednosti. Každý hráč se tak může zlepšovat, navíc kluci nevypadnou z kontaktu s ledem. Věřím, že pod časoprostorovým tlakem v zápase hráči projeví kreativitu a individuální techniku právě díky tomu, že mohli být na ledě v tomhle období.

Přípravě na ledě se věnoval Aleš Hybner, který bude jako skills kouč u týmu působit i v průběhu sezony. Co bude jeho náplní?
Ve spojitosti s Radkem a Vojtou bude pracovat přibližně dvakrát týdně individuálně s hráči. Ve dnech, kdy nebudou zápasy, se budou před týmovou jednotkou nebo po ní věnovat hráčům a jejich dovednostem, ať už tomu, co budou potřebovat vylepšit, nebo aby se udrželi na vysokém levelu. Když tady bude víc trenérů, tak budou mít kluci větší komfort, než kdyby jich měl jeden na starosti dvacet. Nechceme ustrnout, ale naopak pořád hráče hráče zlepšovat i během sezony, a toho nedocílíte jen kolektivním tréninkem, ale právě individuální prací. Máme spoustu hráčů, kteří jsou v rozvoji, dělají krok do dospělého hokeje, usazují se tam, nebo se chtějí posunout do extraligy a pro ně to bude super program. Tím, že se zlepší každý jednotlivec, zlepší se i tým, a proto chceme na Slavii využívat takové lidi jako je Aleš.

Bral jste to jako jednu z priorit, rozšířit realizační tým?
Neřekl bych jako prioritu, spíš jako nutnost. Podívejte se třeba na Ivana Haška, který přišel k fotbalovému nároďáku a rozšířil tým o nějakých deset dvanáct lidí včetně analytiků, dvou kondičních trenérů z ciziny a podobně. My chceme, aby hráči dostali servis, aby měli čísla od analytika, měli k dispozici fyzio, kondičního trenéra, skills kouče a tak dále.

Zmínil jste analytika, budete využívat tedy i speciální data?
Ano, nově budeme spolupracovat s analytikem, který pro nás bude tyhle údaje vyhodnocovat. Je dobré, aby hráči měli zpětnou vazbu i podle čísel a ne jen podle pocitů. Jestliže někdo špatně distribuuje kotouč ze třetiny nebo špatně vstupuje do třetiny a uvidí i podle čísel, že úspěšnost je špatná, tak bude muset asi něco změnit. Je to součást servisu, který by hráč měl mít.

„Chceme, aby hráči dostali servis, aby měli čísla od analytika, měli k dispozici fyzio, kondičního trenéra, skills kouče a tak dále.“
Aleš Totter o rozšiřování realizačního týmu

Řada hráčů měla letos individuální přípravu, jste přesvědčen, že přijdou dobře připraveni?
Ano, jsou to profíci, charakterní kluci a byli by sami proti sobě, kdyby tomu tak nebylo. Nemám obavy, navíc 29. a 30 července máme testy, ze kterých vyjdou čísla, která nikdo neobelže. Hráči se připravují se svými kondičními trenéry a skills kouči, ke kterým mají blízko nebo se kterými pracují delší dobu, postaví si trénink na tom, co jim vyhovuje, a nejsou do ničeho nucení. Navíc mohou být doma s rodinami a odpočinout si od prostředí, ve kterém jsou celou sezonu, a třeba i od hlavního trenéra.

Hráči, kteří se připravovali s týmem, mají nyní volno, ale asi je potřeba aby se udržovali nadále…
Kluci dostali plán od Marka Tomici tak, aby nic neztratili, protože by byla škoda se o tu dřinu připravit, kdyby to teď tři týdny vypustili. Nemám strach, že by to někdo nedodržel, navíc se všichni pořád hýbou, chodí do posilovny nebo něco hrát. Od 23. července už máme dobrovolné ledy a i o ně je velký zájem.

Jaký bude plán, jakmile se znovu sejdete?
Nejprve máme dva dny testy v kombinaci s ledem a 31. července je na programu společný mítink, abychom si řekli, jakou máme filozofii, jaké jsou cíle do sezony a další důležité věci. První týden budeme ještě hodně pracovat na dovednostech, ale už tam chceme mít i nějaké souboje a hru na malém prostoru. Od 5. srpna budeme trénovat na dva týmy a každý blok vyvrcholí zápasem mezi sebou s rozhodčími. Prvních 14 dní tady kluci budou trochu delší dobu, každý tým pak odehraje jeden zápas na turnaji v Pardubicích a 16. srpna bychom měli udělat cut, některé hráče pošleme zpátky do juniorky a měl by tady zůstat základní tým, což je přibližně 14 útočníků, 8 beků a 2 gólmani. Pak už pojedeme ve standardním režimu, máme tam další turnaj, přáteláky, teambuiding nebo setkání s celými rodinami.

Půjdete na led ve stávajícím složení nebo tým ještě někdo doplní?
Připojí se k nám ještě Honza Smola, který byl minulou sezonu ve 2. lize v Děčíně, kde dělal bod na zápas a má nějaké předpoklady, díky kterým ho chceme vidět v try-outu, a to by mělo být vše. V každém z našich dvou týmů bychom pro ty první dva týdny měli mít osmnáct až devatenáct hráčů.

Jedním z vrcholů sezony bude zápas pod širým nebem Slavia - Vsetín v rámci Winter Hockey Games, jak se těšíte?
Byl bych rád, abychom tady s celým realizačním týmem ještě byli, u trenérů nikdy nevíte (směje se). Může se stát cokoliv, ale věřím tomu, že Slavia bude mít úplně jiné sezony než předchozí dvě a že i tenhle zápas si užijeme. Těšíme se moc, bude to trochu návrat do dětství, a i když třeba podmínky pro hokej jsou venku ztížené, tak takový zápas má vždycky svoje kouzlo. Bude to zážitek hrát na Letenské pláni, kde na jedné straně jezdí tramvaje, na druhé straně je park, odkud jste za chvíli v centru, je tam výhled na hrad. Když si člověk hodnotí život, tak to není o tom kolik kdo má peněz, ale o zážitcích, a tohle bude rozhodně jeden z nich. Je super, že Slavia dostala možnost být toho součástí a myslím si, že všichni od prvního do posledního člověka v organizaci se na to těší.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
OHLASY 7.9.2024

Nemáme se koho bát. Dobrá kondice by mohla být naše zbraň, hlásí Novák

Slávisté zažili úspěšnou generálku na start Maxa ligy, když v Edenu porazili německé Lipsko vysoko 9:1. Jedním ze strůjců vítězství byl i Martin Novák, který se vrátil po zranění a zažil parádní ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 7.9.2024

První výhra po návratu do extraligy. Junioři zdolali Plzeň

Sešívaní junioři poprvé po návratu do extraligy zvítězili, ve třetím kole porazili Plzeň. K domácí výhře 5:2 vykročili už třemi góly v prvních 22 minutách, následně dokázali odolat tlaku soupeře. ...

Číst více
OHLASY - VIDEO 6.9.2024

Doufám, že nás fanoušci budou od začátku podporovat, přeje si Beran

V generálce proti Lipsku zaznamenal hned čtyři trefy. „Jsem přesvědčený o tom, že jsme na ligu připraveni a těším se, až to začne,” věří týmu Matěj Beran po vysoké výhře nad německým celkem.

Přehrát video
ZÁPASY 6.9.2024

Generálka na výbornou, Slavia rozdrtila Lipsko 9:1

Slavia v generálce na ligu přivítala v Edenu německé Lipsko. S výkonem svých svěřenců mohl být Aleš Totter nadmíru spokojen. Sešívaným se povedla zejména první třetina, ve které nasázeli soupeři ...

Číst více