Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
30. října 2020

Voda na ledě i sluníčko. Pereme se s tím, ale nejsme barbíny, hlásí Tomica

Hokejisté Slavie mají za sebou druhý týden tréninků na ledové ploše v Dobříši. „Nikdo neví, jestli a kdy se soutěž rozjede, takže pro prevenci zranění a udržení se ve formě jsou tréninky super,“ říká jeden z nejzkušenějších sešívaných hráčů Marek Tomica.

Jsi rád, že můžete trénovat alespoň tímhle zůsobem?
Je to skvělé. Kdyby člověk vypadl na měsíc z ledu a pak by šel po pár trénincích na zápas, tak by tam bylo velké riziko zranění. Být na ledě je pro nás nejpřirozenější.

Trénujete klasicky, jako byste byli v Edenu?
Přesně tak, jako bychom byli na Slavii. Nejdeme se na ten led jenom sklouznout (směje se). Samozřejmě je to ovlivněné počasím a kvalitou ledu. Jeden den nám svítilo a bylo tam půl centimetru vody. Když se vám zastaví nahrávka po dvou metrech, tak toho moc nevymyslíte. Ale pereme se s tím, jak můžeme.

Zažil jsi někdy v profesionálním hokeji trénink venku?
Asi ne, ale zamlada, ještě v dorostu nebo juniorce v Jihlavě, jsme trénovali na odkryté ploše.

Takže už zkušenost máš, i když už hodně starou.
Tak už je to přes dvacet let (směje se). Ale nejsme barbíny, že bychom si s tímhle neporadili. Holt se venku převlíkneme a jdeme na to!

Marek Tomica s Janem Novákem.

Jak se dopravujete na tréninky?
Po vlastní ose, většinou jedeme s klukama ve dvou. Venku se oblíkáme na lavici, někdo jde na střídačku nebo na trestnou. Většinou se točíme s jiným mančaftem, takže záleží na tom, kdy odejde. Někdy máme na převlečení 40 minut, někdy 25.

Jak vám přeje počasí? Svítilo vám slunce, ale určitě začíná i přituhovat.
Svítilo nám minulý týden. Zrovna když jsme přijeli, tak vysvitlo. Předtím to tam bylo dobrý, tak to udělali na mokro, ale se sluníčkem to hůř usychalo. S tím se ale musí počítat. Kdyby mrzlo, tak by byl lepší led, ale zase bychom se museli víc oblíct. Můžeme být rádi, že máme kde trénovat.

Vrstvu navíc sis zatím brát nemusel?
Vůbec. Člověk si na to musí při oblíkání trochu zvyknout. Dám si vestu a jedno tričko. Kdyby byla větší zima, tak si vezmeme rukavice a čepici.

Jak dlouho trénujete?
Hodinu, hodinu a čtvrt. Záleží. V Edenu přijdeme na trénink dřív, člověk se rozcvičí, dá si posilovnu.

Teď na rozcvičení nemáte úplně prostor. Jak to řešíte?
Někdo se rozcvičí doma, ale jaký to má smysl, když pak člověk sedí tři čtvrtě hodiny v autě? Když čekáme venku, tak se trochu rozhýbeme, ale není to stejný. Musíme se s tím srovnat, to jsou holt podmínky, co máme.

Individuál? Každý si udělá svoje

Trénujete zatím přes den. Vyjednali jste si lepší podmínky než třeba Kladno, které se dostalo na led až v podvečer?
Tohle neřešíme, ale je pravda, že jsme to zatím měli většinou v poledne nebo brzo odpoledne. Trénovali jsme ale i v osm ráno. Záleží, jaké jsou termíny a kdo si řekne dřív.

Zmínil jsi, že máte individuální tréninky. Máte pokyny od trenérů, neo trénujete sami?
Tréninky na ledě máme třikrát za týden, jinak se scházíme venku a děláme spíš silové věci. Každý si udělá to svoje. Jsme profíci a každý ví, co potřebuje. Někdo si potřebuje trochu odpočinout, někdo si jde zaběhat. Je to hodně individuální.

Jak to máš ty osobně?
Udělám nějaké posilování a pak jsem s dětmi (směje se).

To je taky náročný trénink.
Běhám za nimi, když jezdí na kole. Nebo hrajeme na zahradě fotbal, staršímu pak ukazuju nějaké cviky.

Nucenou pauzu tak trávíš hodně s rodinou.
Chodím znovu do druhé třídy (směje se). Se starším děláme úkoly, tak s ním u toho sedím a pomáhám mu. Někdy přijdu na to, že sám nerozumím zadání (směje se).

Proti Lukáši Buchtovi.

Na rybách, jako Jaroslav Bednář, jsi nebyl?
V téhle zimě by se mi asi nechtělo. Chtěl jsem jít v létě, ale s mladším, tříletým se to nedá. Ryby by ho bavily tak pět minut, potom bych tam za ním všude běhal (směje se).

Jak tráví čas ostatní kluci?
Kdo má děti, tak se jim věnuje. Ale ono stejně není moc co dělat, když je všechno zavřené.

Předpokládám, že je pro vás těžké trénovat, když nevíte, kdy budete moci znovu hrát.
Jsou těžší věci, ale určitě to není pro nikoho nic příjemného. V žádném oboru. V hokeji je přitom docela velká promořenost a jinde v Evropě se hraje.

Když by byla možnost hrát bez diváků, tak budete pro.
Určitě. O to nám teď jde, abychom mohli hrát, i když třeba bez diváků. I fanoušci by si měli doma co zapnout.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 19.3.2024

Cítili jsme odpovědnost za Slavii, říká Totter. Nová sezona bude výzva

„Dokázali jsme se semknout i díky tomu jaká je Slavia značka. Nikdo nechtěl být podepsaný pod neúspěchem,” ohlíží se za uplynulou sezonou Aleš Totter, který zůstává v pozici hlavního trenéra i pro ...

Číst více
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více