14. srpen
Jihlava Slavia
14:00
15. srpen
Slavia
 
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. února 2024

Vzhůru pro play-off, o sešívaném osudu rozhodne souboj v Kolíně

Jednapadesát kol základní části je minulostí, dvaapadesáté rozhodne. Pražany čeká v Kolíně dost možná zápas roku – vítěz přímého souboje o desáté místo postoupí do předkola play-off, poraženého čeká konec sezóny. Završí svěřenci trenéra Tottera vítěznou šňůru vytouženým výsledkem?

52. kolo Chance ligy: SC Marimex Kolín vs. HC Slavia Praha

Porovnání týmů
10. místo (67 b.)
Tabulka
11. místo (67 b.)
118:131
Skóre
128:148
Josef Skořepa (10+15)
Lídr bodování
Tomáš Knotek (14+23)
Matěj Chalupa (12 gólů)
Nejlepší střelec
Matěj Beran (17 gólů)
René Piegl (3+12)
Nejproduktivnější obránce
Jan Holý (4+14)
Jakub Soukup (92,43 %)
Henri Kivaho (91,84 %)
Brankáři
Paavo Hölsä (92,67 %)
Tomáš Volevecký (90,84 %)
Vsetín – Kolín 4:2
Poslední zápas
Slavia – Třebíč 3:2p

Když 10. ledna večer skončil v Edenu zápas Slavie, neměli domácí fanoušci příliš důvodů k radosti. Sešívaní právě dvakrát ztratili vedení v důležitém duelu s Frýdkem-Místkem a prohráli tak počtvrté v řadě. Především se ale zvýšila jejich ztráta na předposlední místo, a to už na pět bodů.

Střih. Je o padesát dní později a nálada příznivců červenobílých nemůže být odlišnější. Pražané od zmíněné porážky s Frýdkem doslova září. Ze čtrnácti zápasů jich jedenáct dotáhli do vítězného konce, doma v Edenu vynulovali třeba suveréna z Poruby nebo ambiciózní Vsetín, pravidelný přísun bodů počítají i z venkovních duelů, a co je nejdůležitější, stále jsou v boji o předkolo play-off. V boji, který mají před posledním kolem ve vlastních rukou.

Těžko říct, co nebo kdo byl oním impulsem, který vlnu vítězství odstartoval. Mohou to být skvělé výkony, které předvádí brankář Paavo Hölsä, útočná síla vedená střelcem Beranem nebo odhodlání a síla, která z mnohými odepisovaného kádru čiší. Velká mentální síla týmu byla cítit i ve středu, kdy se na domácí půdě čtyři minuty před koncem dostal s Třebíčí do ztráty, skvělý závěr ale znamenal vyrovnání, po němž v prodloužení rozhodl Jaroslav Brož.

A jak říká střelec prvního gólu Jiří Průžek: „Chceme v Kolíně vyhrát a prodloužit si sezónu. Vedení i fanoušci si to zaslouží, protože si protrpěli dva měsíce hrůzy.“ Zvládne tedy Slavia udělat onen poslední čili i nejtěžší krok?

Kolín se Slavií bodově srovnala prohra ve Vsetíně

Jak už bylo řečeno, slávisté mají situaci výhradně ve vlastních rukou – o postupujícím do předkola rozhodne až poslední bitva základní části v Kolíně, který v tuto chvíli drží stejný počet bodů jako Slavia. Rozhodl o tom mimo jiné jeho středeční souboj se Vsetínem, v němž kozlové padli 2:4 a srovnali se tak s Pražany, kteří naopak vytěžili dva body z bitvy s Třebíčí.

Platí tak jednoduchá matematika – kdo vyhraje, ať už v základní hrací době nebo v prodloužení/na nájezdy, zahraje si play-off. Pro Slavii je výhra jediným způsobem, jak může postoupit. V případě prohry v nastavení už žádný scénář postupový není.

Naprosto jisté by to bylo, pokud by bodoval devátý Sokolov (má o bod více). I kdyby ho ale sešívaní ziskem jednoho bodu dorovnali, postoupit by nemohli. Na oba týmy by se totiž díky tříbodové výhře dotáhly Pardubice B, které s Baníkem hrají. Minitabulka vzájemných zápasů by plichtu nerozsekla, každý tým by měl po 12 bodech. Postupujícího by tak určilo skóre ze vzájemných duelů, které mají sešívaní jednoznačně nejhorší (23:28).

Kolín žene mládí

Pražany může v pátečním duelu hnát vpřed skvělá forma nebo fakt, že Kolín dokázali letos ve dvou ze tří ligových klání porazit, stále je ale třeba mít se na pozoru. Kolín se na desátém místě nedrží náhodou, za své umístění vděčí například stálé brankářské jedničce Jakubu Soukupovi, jenž odchytal 47 z 51 zápasů a drží si úspěšnost zákorků těsně pod hranou 93 procent.

Směrem vpřed pak sází kromě veterána Josefa Skořepy zejména na dravé mládí – vyjma zkušeného dvaačtyřicetiletého útočníka totiž v elitní pětce bodování nenajdeme nikoho staršího pětadvaceti let. Přesně na hraně této věkové hranice je nejlepší střelec týmu Matěj Chalupa, který se loni objevil i v Edenu.

Ukáže se v předkole červenobílá kombinace, nebo se do něj probojují modrobílí hokejisté? O všem rozhodne poslední kolo a jeden jediný zápas, jenž je zároveň přímým soubojem o desátou příčku. Pokud nebudete utkání sledovat přímo v Kolíně, držte Slavii palce alespoň na dálku – buď přes portál www.onlajny.com nebo na Hokejka TV. Poslední úvodní buly základní části bude na led vhozeno v pátek v 18:00, držte Slavii palce!

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
A-TÝM 24.7.2024

Přípravné zápasy: Slavia vyráží na dva turnaje, třikrát se představí v Edenu

Slávisté v přípravě před sezonou vyrazí na turnaje do Pardubic a Deggendorfu, představí se na ledě Kladna a v domácím prostředí přivítají Selb, Lipsko a Pardubice B. Celkem mají v plánu osm zápasů.

Číst více
A-TÝM 22.7.2024

Winter Hockey Games? Výjimečný zážitek pro nás i pro fanoušky, shodují se slávisté

Slávisty čeká v prosinci unikátní zážitek, v rámci série Winter Hockey Games odehrají v Praze zápas proti Vsetínu pod širým nebem. Utkání je na programu v neděli 8.12. od 12:30 na Letenské pláni. ...

Číst více
ROZHOVORY 19.7.2024

Věřím, že Slavia bude mít úplně jiné sezony, než byly poslední dvě, říká Totter. Proč se rozšířil realizační tým?

Slávisté vstupují do nové sezony s posilami nejen v hráčském kádru, ale i v realizačním týmu. Hlavní trenér Aleš Totter bude mít k sobě k dispozici nové asistenty, dovednostního kouče či analytika. ...

Číst více
ROZHOVORY 17.7.2024

Rád bych hrál v horních patrech tabulky, kam Slavia patří, burcuje Kajínek

David Kajínek, který před pár dny oslavil šestatřicáté narozeniny, za svoji dosavadní kariéru načerpal celou řadu zkušeností, teď by je rád předal mladším. „Chtěl bych jim pomoci, ať rostou a jsme ...

Číst více