Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY - MLÁDEŽ
3.2.2017

Parádní obrat! Junioři udolali Litvínov i ve dvanácti hráčích

39. kolo, pátek 3.2.2017, Slavia - Litvínov
Slavia
6:4
0:2, 3:1, 3:2
Litvínov

Branky a nahrávky: 22. Kolouch (Kohút, Matějka), 31. Netolický (Šmerha, Zderadička), 38. Šmerha, 45. Šmerha, 54. Matějka (Kohút, Furch), 60. Šmerha (Mareček) – 5. Dufek, 16. Dufek (Macháč), 24. Bárdoš (Pecka), 59. Havelka (Jícha, Dufek). Rozhodčí: Jechoutek – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 24. Střely na branku: 28:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 5:3, 5:4, 6:4.

Sestavy

Slavia

Vacula – Rittig, Valík, Zderadička, Chvála – Šmerha, Furch, Netolický – Matějka, Kohút, Kolouch – Mareček, Šergl

Litvínov

Š. Havlík – Urbánek, Macháč, Franc, D. Havlík, Březák, Brejžek, Dvořák – Kučera, Vébr, Bárdoš, Fencl, Pecka, Chmelař, Horák, Jícha, Dufek, Havelka

Proti desátému Litvínovu nastupovali sešívaní v hodně okleštěné sestavě. Do pole se postavilo v červenobílém dresu dvanáct bruslařů a dva gólmani. Přesto slávisté drželi s Litvínovem krok, po první třetině sice prohrávali 0:2, ve druhé ale zápas vyrovnali a ve třetí dokonali obrat. Tři body tak zůstaly v Edenu.

Sešívané skolila před zápasem s Litvínovem marodka a do utkání tak museli nastoupit v okleštěné sestavě. V červenobílých dresech se po ledové ploše v Edenu prohánělo jen čtrnáct, dvanáct hráčů v poli a dva gólmani.

Možná i proto otevřeli skóre zápasu hosté. Jan Dufek ujel slávistickým obráncům a v úniku si poradil i s Vaculou, kterému zasunul kotouč mezi nohy.

A do přestávky to bylo o dvě branky, když si Jan Dufek vybruslil s pukem na modrou čáru, odkud tvrdě vypálil. Jeho pumelice se otřela o horní tyčku a skončila v síti Slavie. Vacula tak musel lovit puk ze sítě dvakrát, i když předvedl v úvodním dějství výborný výkon a hodněkrát podržel svůj tým.

Krátce po přestávce přišlo snížení při přesilové hře Slavie. Sešívaní vyhráli buly v útočném pásmu. Daniel Kolouch se nejlépe zorientoval před Havlíkem, našel si prostor a dorazil kotouč za záda hostujícího gólmana.

Pak přišel moment, který slávisty nepotěšil. Netolický se srazil za bránou Litvínova s Furchem. Druhý jmenovaný zůstal ležet na ledě, ale rozhodčí si ho nevšímali a nechali pokračovat ve hře. Žlutočerní pak nabídnutou „přesilovku“ využili, když vymetl od modré pravou šibenici Vaculovy klece Jan Bárdoš.

Snížení v přesilovce a nakonec i vyrovnání

Chvilku nato vychytal několika rybičkami Vacula hostujícího Chmelaře a přišlo snížení, které přišlo opět v početní výhodě. Šmerha nahodil kotouč na branku v roli falešného beka a k dorážce se dostal Lukáš Netolický, jenž chvíli podržel kotouč a nakonec zasunul jej bekhendem za záda Havlíka, který byl v brankovišti rozhozený.

A před sirénou přišlo vyrovnání. Tomáš Šmerha se hnal na Šimona Havlíka, který vyjel z branky, aby slávistovi odpálil kotouč před nosem, jenže trefil jen hokejku sešívaného útočníka. Puk se odrazil k pravému mantinelu, Šmerha ho dojel a z ostrého úhlu trefil odkrytou svatyni Litvínova.

Na začátku závěrečné periody narazil Netolický protihráče v jízdě na mantinel a dostal trest ve hře. Pětiminutové oslabení ale sešívaní zvládli na jedničku, navíc se ujali vedení.

Tomáš Šmerha vystihl na modré čáře rozehrávku beků a dostal se do samostatného nájezdu, v němž vymíchal Havlíka a zasunul puk mezi jeho betony.

A v půlce třetiny si udělal před Havlíkem prostor David Matějka, jenž dostal zpoza branky výbornou přihrávku od Kohúta a doklepl kotouč do sítě.

Naděje Litvínova utnul třetím gólem Šmerha

Přesně minutu před závěrečnou sirénou ovšem hosté vykřesali naději na vyrovnání. Martin Havelka se protáhl do pásma po pravé straně, jeho pokus sice ještě Vacula vyrazil, ale Chvála si nešťastně srazil kotouč do vlastní sítě.

Žlutočerní zkoušeli v závěru zápasu odvolat gólmana, ale Tomáš Šmerha získal kotouč ve středním pásmu, projel do pásma podél levého mantinelu a do prázdné sítě zkompletoval hattrick. Tři body tak zůstaly v Praze.

Hattrick do prázdné je bída, ale jsem za něj rád, smál se Šmerha

Odbojovaný. Tak hodnotil zápas s Litvínovem Tomáš Šmerha. „Asi to nejde zhodnotit jinak, měli jsme i trochu štěstíčka,“ říkal a těžce oddechoval. Slávisté totiž doslova odjezdili zápas ve dvanácti bruslařích. „Bylo to hodně náročné, uvidíme, kolik nám zbyde sil na zítra, ale nějak se to dá zvládnout, i když jsme teď všichni utahaní.“

Pražanům se dlouho nedařilo překonat hostujícího gólmana, povedlo se jim to až ve druhém dějství. „V první třetině nám sice dali dva góly, ale to nic neznamenalo. Řekli jsme si, že musíme plnit, co si řekneme, že musíme rychle střídat a hrát jednoduše, abychom se mohli vydýchat na střídačce v klidu.“

Vyrovnání ve druhé dvacetiminutovce přišlo právě z hole útočníka s dvacítkou na zádech, který dostal pod tlak brankáře a využil jeho zaváhání. „Viděl jsem, že gólman není v brankovišti, tak jsem to poslal z otočky na bránu a ono to tam padlo,“ popisoval svou úvodní trefu.

Na začátku třetí třetiny museli bránit slávisté pětiminutové oslabení jen v jedenácti lidech, přesto se jim to podařilo a ještě se ujali vedení. „Bylo to docela v pohodě. Litvínov se skoro nemohl dostat k nám do pásma, na modré čáře jim utíkali puky, z toho pak vznikl i ten náš brejk. Nedostali se ale k tomu, aby nás zatlačili v pásmu. Střídali jsme se v šesti útočnících, měli jsme dost sil a ubránili jsme to. Myslím, že nám to pomohlo do zbytku zápasu,“ vysvětloval.

Do prázdné brány potom mladý útočník zkompletoval hattrick. „Určitě to potěší, i když teď dostávám od kluků bídu, že to bylo do prázdné. Ale zaplaťpánbůh, že to tam spadlo,“ usmíval se.

„Do zítřejšího zápasu nám bude chybět ještě Netolda, protože má trest. Přijdou ale snad nějací kluci ze staršího dorostu. Budeme se snažit hrát jako dneska, bojovat a snad to urveme,“ uzavřela slávistická naděje.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (HC Slavia Praha):„Klukům musím poděkovat, protože jsme začínali zápas ve dvanácti. Musím před nimi smeknout a ještě jednou jim poděkovat, že jsme vyhráli. Utkání rozhodla bojovnost, nasazení a charakter z naší strany. Přístup hráčů byl výborný a podle toho vypadá i výsledek.”

Robert Reichel (HC Litvínov): „Nemám, co bych k tomu řekl. Slavia byla lepší. ”

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více