Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY - MLÁDEŽ
23.3.2018

Junioři těsně podlehli Plzni. Boj ještě neskončil!

ČF4, pátek 23.3.2018, Slavia - Plzeň
Slavia
2:3
0:1, 1:1, 1:1
Plzeň

Branky a nahrávky: 40. Martínek (Kohút), 52. Šmerha – 3. Roubal (Eret), 33. Chalupa (Rubner, Kodýtek), 60. Rubner (Kodýtek, Kvasnička). Rozhodčí: Pavlovič – Beneš, Štofa. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 198. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Sestavy

Slavia

Šorf – Hejda, Duda, Šmíd, Vobořil, Štibingr, Valík, Steinocher – Furch, Kohút, Šmerha, Matějka, Patočka, Netolický, Šteiner, Šilhan, Šergl, Marek, Jaša, Martínek.

Plzeň

Kolář – Kvasnička, Kačena, Staněk, Váchal, Kaňák, Sysel – Chalupa, Reitspies, Červenka, Hanzlík, Kodýtek, Vavřička, Pour, Roubal J., Kolařík, Kokoška, Eret, Roubal D., Rubner

Červenobílí skočili do zápasu s jasnou vizí - poslat plzeňské hráče domů a urvat poslední výhru v sérii. Z počátku utkání to nevypadalo, že jsou úplně při chuti, hru ve své moci měl soupeř, který si vzal vedení pod svá křídla. Nakonec museli domácí dohánět stav 0:2, a to se také povedlo. V závěru vynaložili sešívaní obrovské síly, aby zápas dopadl kladně právě pro Slavii, ale soupeř 19 vteřin před koncem rozhodl o tom, že série se ještě přesune do Plzně.

Slavia mohla ukončit sériové klání s Plzní a urvat konečnou výhru na svou stranu. V první třetině domácí téměř nedokázali vystřelit na bránu, velká část hry probíhala před Šorfem, který měl s plzeňskými útočníky plné ruce práce. Hned ve třetí minutě David Roubal za asistence Ereta prostřelil slávistického brankáře a hosté se mohli radovat z vedeni.

Následovaly dvě přesilové hry pro sešívané, ovšem vhodná trefa se ani v jednom případě ne a ne dostavit. V závěru první části hry si i hosté zahráli v početní převaze, ale ani oni nijak svou výhodu nevyužili.

Ve druhé periodě se červenobílí pomalu vzpamatovávali a snažili se srovnat krok se soupeřem. Přesilovky už byly důraznější a domácí se častěji dostávali k možnosti srovnat stav utkání. Velká rána přišla ve třinácté minutě, kdy na trestnou lavici usedl slávistický útočník Šmíd a Plzeň se dostala do přečíslení. Kombinace Matěj Chalupa, Rubner a Kodýtek využila přesilovou hru a slávisté ztráceli již dva góly. Červenobílá touha po brance byla stále větší a Viktor Martínek našel ke konci třetiny skulinu v Kolářově postoji. Kontaktním gólem za pomoci Kohúta dal svému týmu naději na vyrovnání.

V poslední části hry domácí vzali průběh utkání do svých rukou. Plzeňského gólmana rozhodně nešetřili, pálili jednu ránu za druhou a čekali na trochu štěstí a větší přesnost, aby kotouč skončil v síti. Ve dvanácté minutě si našel odražený puk Tomáše Šmerhu, který neváhal se zakončením a srovnal skóre pro svůj tým na 2:2.

Slávisté stále nepolevovali a sypali na Koláře další prudké střely, byli připraveni před bránou dorážet a tlačili soupeře do úzkých. Perfektní obrana stále držela kotouč v útočném pásmu a nedala soupeři šanci se nějak zvlášť prosadit.

Bohužel devatenáct vteřin před koncem bylo téměř po všem. Marek Rubner sebral slávistické obraně puk a ve spolupráci s Kodýnkem a Kvasničkou zajistil plzeňským juniorům vítězství. Domácí se ještě v závěru pokusili vstřelit branku, když skočili na led v šesti, ale v tak krátkém čase se akce nezdařila.

Série se tedy přesouvá zpátky na plzeňský led, kde už půjde o všechno. Závěrečné klání nastane již v neděli 25. března.

Vstřelit první branku soupeře rozhodí, myslí si Šmerha

Tomáš Šmerha srovnal ve druhé třetině stav utkání na 2:2, a tím dal spoluhráčům další popud k obratu. Sám celkový průběh zápasu hodnotí velmi kladně, především pak poslední periodu, kdy dokázali sešívaní dostat soupeře pod tlak. „Čekali jsme, že už v úvodu na nás naskočí a budou chtít urvat výhru. První dvě třetiny nás hodně tlačili do úzkých, ale naše branka ve druhé třetině tým nakopla kupředu,“ hodnotí průběh utkání Šmerha.

Právě tento útočník se postaral o druhou důležitou branku v zápase. Samotný gólový moment popisuje slovy: „Puk se myslím odrazil od betonu ke mně, ujel jsem soupeři ze souboje v rohu, puk nahodil na bránu a ono to tam padlo.“

Příprava na tento duel byla stejná jako na předchozí. Velkou roli hraje obětavost a týmový duch. „V některých fázích jsme hráli stejně jako ve včerejším zápase, ale konečnou naší hrubku soupeř využil,“ dodává.

Na nedělní klání bude příprava probíhat podobně, ovšem Šmerha zmiňuje i možnosti, jak soupeře zdolat. „Je potřeba proměnit šance hned na začátku, a to vývoj zápasu určitě ovlivní. Ještě jsme jim nedali první branku, když se to stane, jistě je to rozhodí, a nakonec sérii urveme. Už jsme u nich dokázali zvítězit, tak proč bychom nemohli i podruhé,“ zmiňuje slávistický obránce šance na úspěch v dalším utkání s Plzní.

Ohlasy trenérů

Milan Antoš (HC Slavia Praha): „Byl to těžký zápas, postupně jsme se museli zlepšovat. V první třetině byl soupeř lepší, ve druhé jsme se mu vyrovnali, ale i přesto byl o chloupek lepší než my. Ve třetí třetině jsme my hráli skvěle, ale bohužel nastala chyba v závěru 19 vteřin před koncem, a pak už bylo málo času skóre srovnat. Šlo opět o velmi vyrovnané utkání, soupeř je skvělý, my se snažíme mu sekundovat a čekáme na pátý zápas.“

David Bruk (HC Plzeň 1929): „Znovu jako všechny předešlé zápasy to byl velký boj a šlo o velmi těžké utkání. Slavia hraje skvěle, je důrazná v osobních soubojích a velmi dobře chytá i brankář. Myslím, že jsme odehráli asi nejlepší utkání v sérii, a přesto to bylo 2:2. Velmi šťastně jsme sice dali gól před koncem, ale měli jsme šance na pět i šest gólů.“

Autor Hana Hájková
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více