Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
6.8.2019

Slavia v derby nestačila na Spartu

přípravné utkání, úterý 6.8.2019, Sparta - Slavia
Sparta
5:0
1:0, 2:0, 2:0
Slavia

Branky a nahrávky: 9. Růžička (Kvapil, Polášek), 26. Pšenička (Forman, Pech), 31. Růžička (Smejkal), 49. Michnáč (Smejkal, Klíma), 58. Jandus (Pech, Forman). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 6103. Průběh utkání: 0:0, 5:0

Sestavy

Sparta

Machovský (30. Sedláček) – Piskáček, Polášek, Blain, Kalina, Košťálek, Dvořák, Jandus – Řepík, Růžička, Kvapil – Smejkal, Sukel', Michnáč – Forman, Pech, Pšenička – Říčka, Klíma, Kudrna.

Slavia

Michajlov – Novák, Duda, Hořava, Steinocher, Ryzák, Barák, Hejda – Vrdlovec, Vlček, Doležal – Sladkovský, Šagát, Ondráček – Šťastný, Všetečka, Šmerha – Martínek, Šteiner, Heldák – Brož.

Ani ve druhém utkání letní přípravy nedokázali svěřenci Miloše Říhy uspět. Derby na Spartě sice začali aktivněji, favorizovaná Sparta nicméně postupně převzala otěže hry do svých rukou a vypracovala si pohodlný náskok, proti kterému nebyl nakonec úspěšný ani jinak fantasticky chytající Michajlov. Další přípravný zápas sehraje Slavia v pátek, v Edenu vyzve Pavlodar.

Slavia do jediného letošního derby vstoupila aktivněji a v úvodních minutách měla herně mírně navrch. Hořavovu prudkou ránu zkoušel dorážet aktivní Martínek, z přečíslení pak nebezpečně pálil Šmerha. Na druhé straně se musel činit i Michajlov, jenž ramenem vytáhl ostrý projektil Kudrny.

Sešívanou herní převahu ukončil až Dudův faul. V nabídnuté přesilové hře sice sparťané dlouho honili kotouč jen po mantinelech, krátce před návratem sešívaného obránce jej však dostali po pěkné kombinaci k bývalému slávistovi Vladimíru Růžičkovi, jenž propálil bezmocného Michajlova.

Hned záhy mohl srovnat z úniku Šmerha, proti němuž nicméně dobře vybruslil Machovský a zneškodnil jeho samostatný únik. Hra se poté vyrovnala a větších šancí už se slušně zaplněná Tipsport arena nedočkala, za zmínku stojí snad jen vyloučení Formana a následná přesilová hra, v níž největší závar způsobila opět nesmírně aktivní Šmerhova formace.

Druhá část nicméně přinesla úplně opačný obrázek hry. Sparta zlepšila pohyb a od začátku zavřela Slavii do kleští, z nichž hosté hrozili jen občasnými protiútoky. V nesnadných chvílích držel svěřence Miloše Říhy zejména brankář Michajlov, jenž v prvním ostrém utkání za sešívané místy doháněl soupeře k šílenství.

Zuby si na něm vylámal Růžička, který jej v úniku trefil do betonu, Sukeľovu ránu vyrazil na poslední chvíli betonem a úspěšný byl i proti rychlému nájezdu Formana. Po něm nicméně kapituloval, když právě Forman dojel odražený puk a vrátil jej před bránu na Tomáše Pšeničku, proti němuž už byl Michajlov bezmocný.

Podobně vypadal i zbytek druhé části. Sparťanům narostlo sebevědomí a ke svým častým výpadům přidali i občasné lekce z kličkování, jako předvedl například Martínek, jenž po rychlé prohazovačce mířil jen nad horní tyč.

Na konci 31. minuty přišel další trest za hostující pasivitu. Domácí svým rychlým pohybem dokonale rozhodili celou sešívanou pětici, která nechala mezi kruhy trestuhodně neobsazeného Vladimíra Růžičku, jenž bez větších potíží přidal svou druhou trefu v utkání.

Jiskřičku naděje mohl vykřesat z ojedinělé akce Doležal, k úspěchu mu z dorážky nicméně chybělo pár centimetrů. Na opačné straně nadále zářil Michajlov, jenž až do konce druhé periody dokázal zneškodnit veškeré sparťanské pokusy, zapotil se obzvlášť při závěrečné domácí přesilovce. Po druhé třetině tak v Holešovicích panovalo skóre 3:0 ve prospěch domácích.

Michajlov byl hlavní postavou sešívaných i v poslední periodě. Formanův švih schoval v lapačce, poradil si i s jeho samostatným únikem v polovině třetiny. Ještě předtím nicméně inkasoval počtvrté a hodně vyčítavě se poté mohl dívat na své obránce. Ti udělali několik po sobě jdoucích chyb v rozehrávce, jež nakonec vedly až k získání puku Smejkalem. Ten ještě posunul na lépe postaveného Alberta Michnáče a Sparta se radovala počtvrté.

Zkorigovat skóre málem dokázal po náramném průniku Vrdlovec, avšak na Sedláčka si nepřišel ani nadvakrát. To domácí měli podstatně větší možnost, když Pech ujížděl s Pšeničkou dva na nikoho, nakonec z toho ale nebyla ani střela na bránu.

Fanoušky vytouženého „bůra“ nicméně sparťané nakonec dokázali dovršit. Martin Jandus obdržel kotouč na modré a měl zkrátka příliš času a prostoru na to, aby se rozmyslel, kudy jej procpat do klece.

Sparta tak derby ovládla výsledkem 5:0 a připsala si první vítězství v přípravě, naopak slávisté si na premiérový úspěch budou muset počkat minimálně do pátku.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): Máme za sebou dlouhé dva týdny tvrdého tréninku, kluci pracovali velmi tvrdě, aby byli fyzicky připravení, takže to ze začátku bylo znát. Byl to velmi speciální zápas proti velkému rivalovi. Bylo to náročné, ale myslím si, že ve druhé a třetí třetině už jsme byli lepším týmem. Velmi dobře hráli také mladí hráči. Utkání si museli užít také fanoušci, atmosféra byla skvělá.

Miloš Říha (HC Slavia Praha): Sparta nás předčila naprosto ve všem. První třetinu jsme sice dokázali uhrát, ale poté už byla ta kvalita v herních činnostech jednotlivce tak rozdílná, že se tomu vlastně ani nedalo zamezit. Věřím, že to je pro některé hráče dostatečná facka k tomu, aby se probrali a to i přesto, že Sparta nastoupila v plné sestavě i s reprezentanty a dala dostatečně najevo ten rozdíl, který mezi námi a jimi panuje.

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více