Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.12.2019

Skalp lídra a tři body! Slávisté srazili Motor

O pořadí v p-o, 5, sobota 28.12.2019, Slavia - Č. Budějovice
Slavia
4:2
2:0, 1:2, 1:0
Č. Budějovice

Branky

Slavia

15. Šteiner (Šmerha, Vampola), 17. Šmerha (Vampola), 29. Ryzák (Kuťák, Kubík), 54. Šmerha (Vampola)

Č. Budějovice

25. Z. Doležal (Šimánek, Pavel), 30. Šimánek (Z. Doležal, Prokeš)

Statistiky

Rozhodčí: Doležal, Petružálek – Maštalíř, Bohuněk
Vyloučení: 9:9
Využití: 0:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 25:47
Diváci: 2438

Sestavy

Slavia

Michajlov – Duda, Novák, Hořava, Antoš, Barák, Ryzák, Steinocher – Šmerha, Vampola, Šteiner – J. Doležal, Vrdlovec, Vlček – Ondráček, Kubík, Kuťák – Kubica, Kohút, Furch.

Č. Budějovice

Klouček – Pýcha, Allen, Vydarený, Plášil, Suchánek, Pavel – Novák, Kloz, Veselý – Christov, Venkrbec, Holec – Michnáč, Gilbert, Z. Doležal – Šimánek, Prokeš, Babka – Beránek.

Vždy, když prohráli, dokázali hokejisté Motoru v následujícím zápase v letošní sezóně zvítězit. Až do 28. prosince. Po prohře s Chomutovem totiž lídr Chance ligy nestačil ani na ledě Slavie. Sešívaní vstřelili hokejistům Českých Budějovic čtyři branky a díky skvělému Martinu Michaljovovi v brance nakonec zvítězili 4:2.

Fanoušky obou týmů zaplněný Eden sliboval už od začátku utkání bouřlivou atmosféru, atraktivitě navíc pomohla i přítomnost zápasníka Karlose Vémoly, který před začátkem duelu vhodil čestné vhazování. O pár chvil později už byl vhozen puk i oficiálně a první minuty se rozhodně mohly s těmi v ringu bez problémů měřit. Vždyť neuplynulo ani pět minut a trestné lavice na obou stranách zahřála již čtveřice hokejistů.

Jako první si hru v početní výhodě vyzkoušeli Jihočeši, byl to ale Filip Kuťák, který si rychlým únikem středem kluziště vytvořil první šanci duelu, na Kloučka ovšem nevyzrál. Po vyloučení Českých Budějovic v 5. minutě si slávisté zahráli netradiční přesilovou hru 4 na 3 – Adam Kubík v ní z dobré pozice na pravém kruhu nastřelil tyč.

Činit se ovšem musel i domácí brankář Martin Michajlov, kterého Motor v první třetině náležitě zaměstnával. Celkově se ale hrál atraktivní hokej a o šance na té či oně straně rozhodně nouze nebyla. Zatímco hosté naráželi na pevnou skálu ve svatyni sešívaných, domácí naložili se svými střeleckými příležitostmi efektivněji.

Vidět byla zejména první formace Slavie, která na přelomu 15. a 16. minuty připravila úvodní gól střetnutí. Petr Vampola se efektní stahovačkou zbavil dotírajícího protihráče, vyslal za branku Tomáše Šmerhu, jenž zvedl hlavu a přesným pasem vyzval k nechytatelné střele z mezikruží Davida Šteinera – 1:0.

Při dalších vyloučeních, jejichž počet se v první třetině vyšplhal na deset, poslali rozhodčí na trestnou lavici Kubíka s Christovem a sešívaní volnějšího prostoru využili. Znovu to byl Petr Vampola, jenž si to namířil středem obranného a středního pásma, projel mezi dvěma soupeři, vjel do toho útočného, přenechal puk za sebe na Tomáše Šmerhu a sledoval, jak slávistický kanonýr střelou na vzdálenější tyč zvyšuje na 2:0.

V samotném závěru úvodní dvacetiminutovky se musel ještě blýsknout Michajlov, ale proti šanci exslávisty Veselého znovu ukázal, proč patří mezi nejlepší brankáře Chance ligy. Do šaten každopádně mohli odcházet s lepším pocitem domácí.

Divoké tempo pokračovalo i v prostřední části

Pokud někdo z diváků čekal, že se oba týmy po divoké první třetině uklidní, mýlil se. Už po 18 sekundách se před slávistickou brankou mihl Venkrbec, naštěstí pro domácí však letící puk minul. Motor přidával na tempu a svěřenci Miloše Říhy opět museli spoléhat, že jim proti lídrovi soutěže pomůže skvělý Michajlov.

Ten měl ještě na přelomu 24. a 25. minuty štěstí, když se puk po tečícch střely od modré odrazil za něj, ale těsně mimo, o dvacet sekund později už ale hostujícímu tlaku čelit nedokázal. Budějovice se usadily v útočném pásmu a na nic nečekaly – Zdeněk Doležal si to z rohu namířil mírně na střed a nenápadnou střelou přes clonu ke vzdálenější tyči zapsal první úspěch Motoru v zápase – 2:1.

Po vstřelené brance jako by tlak Jihočechů trochu polevil. A to byla šance pro Slavii. Po současném vyloučení Suchánka a Doležala si oba týmy již poněkolikaté v utkání vyzkoušely hru 4 na 4 a sešívaní v ní opět dokázaly skórovat. Filip Kuťák perfektním pasem přes celé kluziště našel najíždějícího si Marka Ryzáka, jemuž už nezbývalo nic jiného než uklidit puk do branky a smeknout před svým spoluhráčem pomyslný kloubouček – 3:1.

Za necelou minutu byla hra kvůli spadlé reklamě na mantinelu přerušena a hráči si mohli na několik minut oddychnout. Z neplánované pauze vyšli lépe hokejisté Motoru a z nenápadné akce znovu snížili. Nahrávka Zdeňka Doležala se odrazila příhodně k Jiřímu Šimánkovi, který na nic nečekal a z hranice pravého kruhu prostřelil Michajlova – 3:2.

Zbytek druhé periody již branku nenabídl, přesto byla v Edenu k vidění zajímavá podívaná. Jiří Doležal nebezpečně se rýsující přečíslení k úspěšnému zakončení nedotáhl, jeho spoluhráčům se pak nevedlo ani v přesilové hře. Na druhé straně zase snahy Českobudějovických narážely na připraveného Michajlova.

Pojistka po chybě brankáře stvrdila výhru

Bylo zřejmé, s jakým plánem oba týmy do třetí třetiny půjdou. Slávisté ale mohli Motor hned v jejím úvodu zaskočit, zaváhání Kloučka při rozehrávce ovšem nevyužili. Pak už začali otěže přebírat hráči Motoru – v početní výhodě po faulu Baráka si však větší šanci nevytvořili.

Jedna z největších šancích Budějovic na vyrovnání se zrodila ve 48. minutě po nepříliš příhodném odrazu od zadního mantinelu, před brankou nikým nehlídaný Jiří Šimánek ale hbitého Michajlova neprostřelil.

V přesilové hře po trestu Babky Slavia branku Kloučka výrazněji neohrozila, dlouho ale smutnit nemusela. K důležité brance jim totiž nakonec pomohl soupeř. Vyhození ze středního pásma doputovalo na střed obranné třetiny Motoru, kam si k puku sjel brankář Klouček a snažil se o mantinel rychle rozehrát. To se mu ale fatálně nepodařilo, puk totiž zachytil napadající Tomáš Šmerha a poslal ho do prázdné klece – 4:2.

Najednou to bylo o dvě branky a Motor věděl, že to bude mít proti skvělému brankáři a pozorné defenzivě těžké. Trenér Václav Prospal sice odvolal brankáře už více než dvě minuty před koncem, jeho svěřenci se už ovšem do žádné šance nedostali.

Slávistům se sice odkrytou branku trefit nepodařilo, všechny tři body už ale ubránili. Jako první tým tak uštědřili Motoru druhou porážku za sebou a připsali si druhou výhru v nadstavbě v řadě.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (HC Slavia Praha): Byl to výborný zápas. Budějovice v určitých fázích prokázaly kvalitu a měly hodně příležitosti, při kterých nás podržel brankář. My jsme se dostali do vedení 2:0 a zápas se nám pak lépe hrál. Pro další vývoj zápasu bylo důležité, že nás soupeř nedotáhl ve skóre. Třetí třetinu jsme zvládli dobře takticky a nedostali jsme se pod nějaký enormní tlak. Zvládli jsme to dobře a došli jsme si pro tři body.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Každá porážka samozřejmě mrzí, ale když už se prohraje zápas, tak takhle. Byl to parádní zápas ve skvělé atmosféře, ale my jsme bohužel nebyli dostatečně produktivní, abychom dali více gólů než soupeř. Slavia nás dneska porazila a má právoplatně tři body.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více