Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
29.2.2020

Slavia sérii proher nezlomila. Poruba rozhodla v závěru

O pořadí v p-o, 25, sobota 29.2.2020, Slavia - Poruba
Slavia
2:3
1:0, 0:2, 1:1
Poruba

Branky

Slavia

19. Šmerha, 52. Bílek (Ryzák, Kubík)

Poruba

32. Špaček (Husák, Hudeček), 36. Hudeček (Husák, Špaček), 56. Jáchym (Káňa)

Statistiky

Rozhodčí: Dědek, Skopal – Horažďovský, Kotlík
Vyloučení: 3:6
Využití: 0:2

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 48:23
Diváci: 795

Sestavy

Slavia

Michajlov – Duda, Novák, Hejda, Veber, Ryzák, Barák, Valík – Kuťák, Kubík, Šmerha – Vlček, Vrdlovec, Bílek – Doležal, Šteiner, Ondráček – Furch, Kubica, Všetečka.

Poruba

Foltán – Rudl, Husák, Krejčí, Dundáček, Dluhoš, Pastor, Šendera – Sikora, Hudeček, Gřeš – Káňa, Jáchym, Špaček – Kanko, Zdeněk, Nejezchleb – Maršoun, Brodek, Ďurač.

Série porážek zatím nekončí. Hokejisté Slavie sice v zápase proti Porubě otevřeli skóre a pak ve třetí třetině vyrovnali, ale Ostravané necelých pět minut před koncem udeřili a rozhodli o vítězství 3:2. Dvě branky sešívaných vstřelili Tomáš Šmerha a Vítězslav Bílek.

Čtyři prohry v řadě. Hokejisté Slavie vstupovali do sobotního zápasu s Porubou s jasným cílem – přerušit nepřiznivou sérii a po dvou týdnech opět bodovat. Ostravané přijeli do Edenu po dvou porážkách a s horší bilancí ve vzájemných zápasech letošní sezóny. Z pěti duelů slávisté čtyři vyhráli, včetně posledního na začátku února.

Už od prvních minut bylo zřejmé, že Eden nebude hostit divoký ofenzivní duel. K vidění byl spíše taktický a defenzivní zápas, v němž si oba týmy především hlídaly zadní vrátka. Ani to však výskytu střeleckých příležitostí nezamezilo – jednu z prvních měl na své holi porubský Marek Sikora, který se snažil natlačit z křídla na střed a bekhendem nahrnout puk na připraveného Michajlova.

Ke slovu se dostali i svěřenci Miloše Říhy, v 11. minutě vyzval Vítězslav Bílek obloučkem do brejku Daniela Vrdlovce, jenž se sice dokázal zbavit dotírajícího protihráče, přehodit beton Foltána se mu už ovšem nepodařilo. Proti hostujícímu gólmanovi neuspěli ani Všetečka s Kubíkem.

Přesto to nakonec byli sešívaní, kteří otevřeli skóre utkání. Gólovou fazónu potvrdil minutu a čtvrt před koncem úvodní dvacetiminutovky Tomáš Šmerha, který si v rychlém přečíslení najel na střed a střelou do protipohybu překonal přesouvajícího se Foltána – 1:0.

Nevyužitá dvojnásobná přesilovka a obrat ve skóre

Velkou příležitost navázat na branku ze závěru první třetiny měli slávisté na začátku té druhé, když rozhodčí v rozmezí čtyř sekund vyloučili hostující Rudla a Pastora a poslal Porubu do tří. Největší příležitost ve dvojnásobné početní výhodě si vypracovali Novák s Vrdlovcem, hosty však podržel výborně chytající Foltán.

Na rozdíl od první periody však Slavia svého soupeře většinu prostředního dějství přehrávala a byla častěji na puku a v útočném pásmu. Ostravani se ovšem několika šancím ubránili, spolehnout se mohli rovněž na oporu v brankovišti.

Ve svých příležitostech byli navíc produktivnější než domácí a dvěma brankami v rozmezí necelých čtyř minut se jim podařilo otočit skóre. Ve 32. minutě napřáhl od modré Marek Špaček a po sedmi sekundách využil přesilovou hru, ve 36. minutě pak v další početní výhodě našel Husák rychlým pasem Jana Hudečka, který svižnou střelou nad rameno Michajlova rozvlnil síť podruhé – 1:2.

Slavia mohla srovnat minutu a půl před koncem prostřední dvacetiminutovky – nahození Nováka tečoval příhodně a mimo dosah Foltána Filip Kuťák, jenže kotouč skončil jen na tyčce. Třetí třetinu už slávisté zcela kontrolovali a Poruba čelila jednomu útoku za druhým.

Foltán dlouho odolával a zlikvidoval několik příležitostí, v nich se ocitli mimo jiné Kuťák, Doležal, Novák či Bílek. Právě poslední jmenovaný dokázal po dlouhém tlaku vyrovnat. Běžela 52. minuta, kdy se sešívaní opět nastěhovali do útočného pásma, Marek Ryzák si všiml najíždějícího Vítězslava Bílka, který dostal trochu prostoru na pravém kruhu a nemilosrdně vymetl horní prostory porubské branky.

Poruba se ale z vyrovnávajícího gólu nesložila a pokračovala ve své trpělivé defenzivní hře. Ta nesla ovoce i při útočném snažení – v 55. minutě trefil Richard Nejezchleb tyčku slávistické branky, o minutu později pak sešívaní zapomněli před brankou na Tomáše Jáchyma, jenž po rychlé nahrávce Káni poslal hosty opět do vedení.

Slávisté se v závěru ještě vyhecovali k velkému tlaku, velkou šanci měl na holi Adam Kubík, ale z mezikruží nedokázal Foltána prostřelit. Série porážek se tak prodloužila na pět utkání. Možnost ji ukončit budou mít sešívaní v pondělí proti Českým Budějovicím.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (HC Slavia Praha): Herně jsme odehráli výborný zápas, měli jsme spoustu šancí, tlak do brány a 48 střel. Měli jsme zápas strhnout na svoji stranu. Rozhodla druhá třetina, kdy jsme deset minut hráli v útočném pásmu Poruby, ale místo toho, abychom dali branku na 2:0, 3:0, včetně přesilovky 5 na 3, soupeř z dvou přesilovek odpověděl a překlonil zápas na svoji stranu. Pak jsme znervózněli, i když času bylo dost. Je jasné, že když kluci velmi chtějí, udělají pod psychickou tíhou nějakou chybu. To se také stalo, dostali jsme místo toho, abychom po gólu na 2:2 převrátili zápas na naši stranu, nepochopitelný gól na 2:3. V power-play jsme měli čtyři gólové pokusy, a přestože soupeř hrál hodně obětavě a zblokoval spoustu střel, my musíme šance trestat, jestli chceme vyhrát. Musíme využívat šance a přesilovky a aspoň o gól překlonit zápas na naši stranu. Takhle si můžeme říkat, že bojujeme a makáme, ale je to málo. Za to úsilí byl pro nás dnešní výsledek nespravedlivý.

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Pro nás je to cenné vítězství z toho důvodu, že hráčům zvedne sebevědomí. Slavia je totiž velmi dobré mužstvo. Viděl jsem ho poprvé naživo v Porubě, a to nás tam parádním pohybem a součinností vyškolilo. Dnes jsme to ubojovali. Hráčům za to musím poděkovat. Proměnili jsme dvě přesilovky, což nás nakoplo. Slavia měli v závěru velký tlak, hrozilo, že to prorazí, ale nakonec jsme to udrželi a byli jsme šťastnější. Vítězství nepřeceňuji, protože Slavia má v letošní sezóně určitě jiné ambice než Poruba. Pro posílení sebevědomí do konce sezony je pro nás dnešní vítězství cenné.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více