Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
12.10.2022

Po třech domácích triumfech porážka. Slavia nestačila na Prostějov

11. kolo, středa 12.10.2022, Slavia - Prostějov
Slavia
2:4
0:2, 1:2, 1:0
Prostějov

Branky

Slavia

25. Růžička (Knotek, Brož), 50. Klikorka (Žejdl, Knotek)

Prostějov

5. Hašek (Venkrbec, Malák), 10. Venkrbec (Hašek), 32. Ostřížek (Pěnčík), 37. Pěnčík (Jáchym, Burian)

Statistiky

Rozhodčí: Valenta, Jaroš – Baxa, Belko
Vyloučení: 4:6
Využití: 1:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 33:24
Diváci: 433

Sestavy

Slavia

Málek – Žovinec, Hejda, Klikorka, Matyáš, Barák, Němeček, Hanousek – Knotek, Žejdl, Kern – Všetečka, Růžička, Brož – Simon, Závora, Strnad – Mrňa, Houška, Havrda

Prostějov

Brízgala – Valenta, Hamšík, Malák, Pěnčík, Poledna, Benda – Ostřížek, Jáchym, Burian – Jandus, Vlach, Jansa – Maruna, Hašek, Venkrbec – Dubský, Routa

Slávisté neprodloužili vítěznou sérii na domácím ledě a v Edenu po třech zápasech prohráli. Proti Prostějovu sice dvakrát snížili, vyrovnat se jim ale nepodařilo a Jestřábi tak v Edenu zvítězili 4:2.

S bilancí čtyř výher v posledních čtyřech vzájemných zápasech vstupovala Slavia do středečního duelu s Prostějovem. Ten sice v předchozím utkání prohrál s Litoměřicemi, předtím ale čtyřikrát za sebou vyhrál a v tabulce byl o šest míst výš než sešívaní. Oba týmy ale zároveň dělily pouhé tři body, sešívaní navíc v Edenu tři ze čtyř dosavadních utkání ovládli.

A byli to právě sešívaní, hrající v černých dresech, kteří se jako první dostali k větší střelecké příležitosti. Maxim Havrda si totiž ve třetí minutě sjel do předbrankového prostoru, kde ho našel Hanousek. Zajímavou akci zastavili až hráči Prostějova. Ti se museli mít na pozoru i o minutu později, kdy tvrdou – leč nepřesnou – ránou zahrozil Strnad.

Jenže nakonec to byli Jestřábi, kteří otevřeli skóre utkání. Sražený puk po střele od modré našel v páté minutě ve změti soubojů nejrychleji útočník Petr Hašek a svižnou střelou se trefil pod břevno Málkovy branky.

Už po minutě ale mohli slávisté odpovědět. Akci Brože s Všetečkou zakončoval na hranici brankoviště Vladimír Růžička, který ale v rozhodující chvíli ztratil rovnováhu, a jeho střelu tak Brízgala pokryl. Bohužel Prostějov byl v proměňování svých střel efektivnější. Chybu sešívaných za vlastní brankou bleskově v 10. minutě potrestali Petr Hašek a zakončující Matouš Venkrbec, jenž zasunul puk u pravé Málkovy tyče.

Jestřábi na snížení Slavie odpověděli dvěma góly

Do konce první třetiny už sice gól nepadl, diváci v Edenu se ale rozhodně nenudili. Ostřížkovu střelu z dobré pozice naštěstí pro domácí zkazila zlomená hůl hostujícího útočníka, Prostějov byl ale i tak ve svých přesilovkách nebezpečnější. Početní výhodu – na 35 vteřin dokonce dvojnásobnou – měli i svěřenci trenéra Vebera, jejich střely ale bez větších potížích Brízgala zastavil.

Pražané se však nakonec přece jen kontaktního gólu dočkali. Svým třetím zásahem v sezóně se o něj ve 25. minutě postaral Vladimír Růžička, kterého po akci Brože našel zpoza branky Knotek. Zkušený útočník si přesně najel na pravý kruh a vymetl horní růžek prostějovské brány.

Podobně přesně chtěl ve 31. minutě zakončit Lukáš Strnad, který se snažil najít skulinku v postavení hostujících beků a Brízgaly. Ti ale situaci přečkali a minutu nato se mohli sami radovat. Slávisté nechali při hře 4 na 4 na levém kruhu volného Davida Ostřížka, který si vyměnil puk s Pěnčíkem a nekompromisní střelou zavěsil pod horní tyč.

Prostějovští se gólem nabudili a udávali tempo hry i v následujících minutách. Přečíslení ve 34. minutě zastavil na poslední chvíli Žovinec, Malákovu střelu o dvě minuty později lapil reflexivním zákrokem brankář Málek. I ten ale nakonec kapituloval – přesnou střelou nad beton ho prostřelil a čtvrtý gól Hanáků dal ve 37. minutě Martin Pěnčík.

Prostějov závěr utkání ubránil

Sešívaní však nechtěli vzdát utkání bez boje a do třetí třetiny vstoupili aktivně. Závora hned po dvaceti vteřinách připravil šanci spoluhráčům, Brízgala byl ale na svém místě. Strážce prostějovské branky pokryl o tři minuty později i individuální akci Mrni.

Zvýšený tlak sešívaní nakonec v druhý gól přetavili. Žejdl si po vyhraném buly najel s pukem do mezikruží a shodil ho za sebe na Karla Klikorku, který přesnou střelou v přesilovce snížil na rozdíl dvou branek.

Střeleckou slinu chtěla Slavia využít v následné přesilovce, Prostějov ji ale bez problémů ubránil. Blíž gólu byl až v 52. minutě nadějný slávistický obránce Němeček, střelou po křižné nahrávce však rozvlnil jen boční síť.

Zbytek utkání už hosté ubránili, Slavia neskórovala ani v závěrečné hře bez brankáře. Prostějov tak v Edenu vyhrál 4:2, sešívaní naopak poprvé po třech zápasech před domácími fanoušky prohráli. Další utkání čeká Slavii v sobotu ve Vsetíně.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (HC Slavia Praha): Byli jsme připravení na to, jakým způsobem Prostějov hraje. Prezentoval se rychlou a aktivní hrou s tím, že teď se udržel více na kotouči, v tom byl lepší. My jsme nějakým způsobem vstoupili do zápasu – naši obránci nesmyslně přidržovali kotouče, otáčeli jsme hru zpátky, místo toho abychom drželi taktiku. Při prvním gólu jsme měli odpálit kotouč někam do rohu a nechat, aby si ho hráč zpracoval a vystřeli. Druhý gól padl po naší chybě, ztratili jsme puk za brankou, takže jsme si o to řekli. Když jsme se nadechovali za stavu 1:2 a hráli jsme 4 na 4, tak jsem věřil, že bychom mohli dát gól a že na to máme hráče, ale vůbec jsme to nezvládli. Po čtvrtém gólu jsme nedodržovali základní věci, které bychom měli vědět. Musím říct, že byli zarputilejší a hladovější soupeř po kotouči. Zasloužená výhra.

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): Poslední zápasy se nám dařilo, ale v pondělí jsme shořeli v koncovce s Litoměřicemi, i když jsme dvě třetiny byli lepší. Chtěli jsme se zase nastartovat na vítěznou vlnu a to se nám dneska podařilo. Měli jsme dobrý pohyb, byli jsme aktivnější a živější a více jsme se drželi na kotouči. Jsme rádi za vítězství. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, Adam Brízgala tam měl dva důležité zákroky. Pak jsme odskočili na 2:0 a mladému týmu se v obraně hrálo lépe, kontrolovali jsme hru. Trochu jsme znervóznili po stavech 1:2 a 2:4, ale dokázali jsme to dohrát. Celý tým věnuje vítězství Jardovi Pavelkovi, protože dnes měl jeden z nejhorších dnů v životě a chceme mu vyjádřit podporu. Dneska to bylo pro něj.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více