Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
15.2.2023

Klíčový triumf. Slavia otočila zápas s Frýdkem

47. kolo, středa 15.2.2023, Slavia - Frýdek-Místek
Slavia
4:1
0:0, 2:1, 2:0
Frýdek-Místek

Branky

Slavia

30. Klikorka (Šmerha, Knotek), 37. Šmerha (Klikorka), 52. Strnad (Simon), 60. Všetečka (Knotek)

Frýdek-Místek

28. Haas (Klimša, Hotěk)

Statistiky

Rozhodčí: Zubzanda, Jechoutek – Kotlík, Maňák
Vyloučení: 2:4
Využití: 2:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 31:27
Diváci: 605

Sestavy

Slavia

Málek – Klikorka, Hejda, Žovinec, Matyáš, Barák, Szathmáry, Němeček – Stehlík, Žejdl, Kulda – Všetečka, Knotek, Šmerha – Mrňa, Kern, Brož – Krliš, Simon, Strnad.

Frýdek-Místek

Švančara – Havránek, Teper, Zeleňák, Michálek, Sova, Žůrek, Homola – Svačina, Zeman, Macháček – Doktor, Vrdlovec, Dostálek – Hotěk, Haas, Klimša – Geidl, Matěj, Ramik

Slávisté v důležitém utkání v boji o play-off porazili Frýdek-Místek. Ten se sice v Edenu dostal do vedení, sešívaní ale postupně skóre otočili a vyhráli 4:1. Za vítězstvím je nasměrovaly dvě přesilovkové trefy Karla Klikorky a Tomáše Šmerhy, ve třetí třetině pak domácí přidali další dva zásahy.

V loňské sezóně spolu svedly napínavou bitvu, kterou rozhodla až poslední třetina třetího zápasu. Uplynul téměř rok a Slavia a Frýdek-Místek se mohou ve stejné části vyřazovacích bojů střetnout znovu. Nejdřív ale musí osmí Pražané a devátí Frýdečtí do vyřazovacích bojů postoupit – o důležité body se utkali ve středečním zápase v Edenu.

První třetina gól nenabídla, přestože k němu oba týmy neměly daleko. Ve svižné úvodní části, která trvala jen půl hodiny, se tak předvedli zejména brankáři Roman Málek a Patrik Švančara. Ten musel zasahovat po čtyřech minutách proti Brožovi, několikrát se ho snažil ohrozit i Tomáš Šmerha.

Rysi vycenili zuby po vyloučení Mrni z deváté minuty. Po nahození Vladimíra Svačiny poskakoval puk nad bránou Málkovy branky, strážce domácí svatyně se pak dobře přesunul proti Hoťkově střele z mezikruží. V první přesilovce sešívaných se o slovo opět přihlásil střílející Šmerha, kapitán Knotek naopak v přečíslení volil nahrávku, kterou ale hosté zblokovali.

Dvě rány v přesilovce obrátily stav

Po necelých dvou minutách prostřední části šel na trestnou lavici hostující útočník Haas, sešívaným ale početní výhoda nevyšla. Naopak, Frýdek se ubránil a o chvíli později otevřel skóre. Byl to právě vyloučený Oskar Haas, který si ve 28. minutě sjel od modré k pravé tyči a po výborné Klimšově nahrávce uklidil puk za Málka.

Vedení vydrželo týmu ze Slezska pouze necelé dvě minuty. Pražané dostali po trestu svého bývalého hráče Vrdlovce další přesilovku, kterou bleskově využili. Po kombinaci Knotka a Šmerhy napřáhl od modré obránce Karel Klikorka a vstřelil svoji druhou branku v posledních třech utkáních.

Svěřenci Daniela Tvrzníka v tlaku na hostující bránu nepolevili a sedm minut po vyrovnání se dočkali druhé trefy. V dalším frýdeckém oslabení tentokrát Klikorka přenechal kotouč Tomáši Šmerhovi, jenž si sjel od mantinelu blíž středu a tvrdou ranou prostřelil clonu před brankou i gólmana Švančaru.

Tlak slávistů neustal ani v závěru druhé a na začátku třetí periody. Do frýdecko-místecké branky se snažili trefit Kern, Strnad nebo Kulda – poslední dva na Švančaru více či méně najížděli sami, oba ale mířili mimo. Dobrá hra Slavie nakonec nesla ovoce – byl to Lukáš Strnad, který si v 52. minutě sjel do výhodné pozice a střelou přes několik hráčů dostal puk do sítě.

Frýdek se snažil snížit v přesilovce po faulu Strnada z 56. minuty, dokonce kvůli tomu čtyři minuty před koncem odvolal brankáře. Roman Málek ale střely pokryl a v závěru ještě přidal čtvrtý gól do prázdné branky Robin Všetečka. Další zápas čeká sešívané v sobotu proti poslednímu Šumperku, příští středu se pak v Edenu střetnou s dalším tabulkovým sousedem Zlínem.

Ohlasy trenérů

Daniel Tvrzník (HC Slavia Praha): Bylo jasné, že s Frýdkem jsou to vždy vyrovnané zápasy, aspoň co jsem tady na Slavii – že nepadne moc gólů, předchozí zápasy skončily 1:1 a 2:1. Nedala se čekat nějaká přestřelka. My jsme do první třetiny nevstoupili moc dobře, ale náš výkon měl po celou dobu stoupající tendenci. Ve druhé třetině jsme se trochu zvedli, po dlouhé době jsme si pomohli přesilovkami a zápas jsme otočili. Myslím si, že třetí třetinu jsme odehráli úplně skvěle, až do faulu čtyři minuty před koncem jsme soupeře do ničeho velkého nepustili. Při hře 6 na 4 si vytvořili tlak, měli jsme štěstí, že nesnížili. Musím kluky pochválit za bojovnost a nasazení, což nám chybělo v posledním zápase v Porubě. Dneska jsme to předvedli a díky tomu bereme tři důležité body. Stejně jako Frýdek bojujeme o předkolo, takže jsou to pro nás důležité body.

Martin Janeček (HC Frýdek-Místek): Výsledkem jsme samozřejmě zklamaní. Na druhou stranu si myslím, že jsme do zápasu vstoupili výborně a troufnu si drze říct, že jsme byli v první třetině o chloupek lepší. Ovládali jsme hru. Nicméně jsme si zápas zkomplikovali druhou třetinu, kdy jsme udělali tři polofauly. Nenaznačuju, že to nemělo být odpískané – já bych je odpískal taky –, ale spíš naznačuju, že to byly hloupé fauly, které nic neřešily. Soupeř je potrestal a otočil výsledek. S takovou kvalitou, jakou má momentálně Slavia Praha, se těžko otáčí. Ve třetí třetině jsme potom vsadili vabank, hráli jsme tři minuty v tlaku a powerplay a skákalo nám to po brankovišti. Domácím jsme pak nabídli, aby odskočili na 4:1. Výsledek možná trochu klame, ale myslím si, že to byl hezký zápas. Musíme se soustředit na sobotu na další zápas, protože do play-off chceme nakouknout. Dneska jsme to nezvládli jednoznačně druhou třetinu a naší nekázní a nedisciplinovaností.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více