14. srpen
Jihlava Slavia
14:00
15. srpen
Slavia
 
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
18.2.2023

Slavia veze ze Šumperku dva body, nájezdy rozsekl Všetečka

48. kolo, sobota 18.2.2023, Šumperk - Slavia
Šumperk
4:5sn
1:1, 1:1, 2:2 - 0:0
Slavia

Branky

Šumperk

16. Žálčík (Průžek, Bartoš), 29. Eliáš (Drtil, Žálčík), 53. Jelínek (Šuhaj, Svoboda), 58. Jelínek (Drtil)

Slavia

19. Závora (Brož, Hejda), 40. Kulda (Žejdl, Knotek), 55. Žejdl (Knotek), 57. Strnad (Žovinec, Všetečka), rozh. náj. Všetečka

Statistiky

Rozhodčí: Wagner, Ondráček – Dědek, Thuma
Vyloučení: 4:5
Využití: 0:3

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 29:38
Diváci: 1224

Sestavy

Šumperk

Lackovič – Drtil, Eliáš, Dudycha, Kadeřávek, Hrachovský, Kunst – Žálčík, Bartoš, Průžek – Jelínek, Šuhaj, Mácha – Bernat, Nedvídek, Vildumetz – Jouza, Svoboda, Vachutka

Slavia

Málek – Klikorka, Hejda, Matyáš, Žovinec, Barák, Szathmáry, Němeček – Stehlík, Žejdl, Kulda – Všetečka, Knotek, Kern – Strnad, Závora, Brož – Mrňa, Simon, Krliš

Slávističtí hokejisté třikrát srovnali zápas se Šumperkem, v závěru třetí třetiny dokonce krátce vedli. Utkání bohaté na góly nakonec dospělo až do nájezdů, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Robin Všetečka. Sešívaní se tak vrací do Prahy s dvěma body.

Slávisté přijeli do Šumperku s cílem narušit dosavadní trend ve vzájemných zápasech v letošní sezóně. Ve všech třech – včetně dvou jasných sešívaných výher v Edenu – totiž vyhrál domácí tým. Poslední Draci navíc měli o motivaci postaráno, protože bojují o setrvání v Chance lize.

I proto možná vstoupili do sobotního utkání aktivněji a v prvních minutách několikrát zahrozili. Pokusy Bartoše a Vildumetze mířily mimo, Bernatovu střelu už zastavil Roman Málek. Ten musel ve čtvrté minutě čelit přečíslení Průžka se Žálčíkem, které ale blokem přerušil jeden ze sešívaných obránců. Červenobílí poprvé zahrozili ve sedmé minutě, když se Lackovič stačil přesunout proti Stehlíkovi, jehož před brankou našel Kulda.

První přesilovku po vyloučení Žejdla domácí nevyužili a sami pak čelili dvěma šancím Tomáše Knotka – ve 12. minutě chyběly jeho střele centimetry, ve 14. minutě pak po Kernově pasu branku minul. A tak skóre otevřeli v 16. minutě hráči Šumperka. Povedenou akci Bartoše s Průžkem zakončil v mezikruží nehlídaný Lukáš Žálčík, nejlepší střelec soutěže.

Góly v závěru první a druhé třetiny

Vedení vydrželo svěřencům nového trenéra Josefa Málka pouze necelé tři minuty. Lukáš Strnad vyjel po souboji za brankou s pukem na holi a našel najíždějícího Hejdu, po jehož střele kotouč dorazil do odkryté brány Jan Závora. Na vyrovnávací branku se Pražané snažili navázat i na začátku druhé periody, Matyáš ale z dobré pozice minul. Podobně si o chvíli později vedl Krliš.

Hanáci si vytvořili tlak po vyloučení Stehlíka z 26. minuty, střely Vildumetze a Jelínka ale narazily na blokující slávisty. Přesto se znovu dostali do vedení. Rychlý brejk z 29. minuty skončil nešťastným odrazem od Karla Klikorky, který za Málka srazil centr Filipa Eliáše mířící do brankoviště.

Šumperk gól povzbudil a i další minuty strávil v útočném pásmu. Bartoš v dalším přečíslení trefil jen připravenou lapačku Málka, v početní výhodě pak po druhém gólu šilhal Žálčík, kterého ale brankář Slavie tentokrát zastavil. Do ještě větší příležitosti se ve 37. minutě probojoval exslávista Šimon Jelínek, jenž ale svůj samostatný únik nezakončil. Domácí reklamovali faul a trestné střílení, rozhodčí však zůstali klidní.

Podobně jako v závěru první, tak i na konci druhé třetiny se sešívaným podařilo srovnat. Všetečkovu a Klikorkovu střelu ještě Lackovič pokryl, tři vteřiny před druhou sirénou se už ale nestačil přesunout proti výborné kombinaci Pražanů v přesilovce, na jejímž konci stál zakončující Edgars Kulda.

Pět minut, čtyři góly

Draci se z gólové sprchy oklepali a i přes mírný tlak svěřenců Daniela Tvrzníka po návratu ze šaten svému soupeři odskočili také potřetí. Žálčíkovy pokusy z 46. a 47. minuty přesné nebyly, kombinace z 53. minutě už ovšem gólem skončila. Po chybě sešívaných v rozehrávce se puku zmocnil Šuhaj a přistrčil ho Svobodovi, který před brankou našel volného Šimona Jelínka.

Ani tentokrát ale náskok Moravanům dlouho nevydržel. Jelínka totiž rozhodčí poslali v 55. minutě na trestnou lavici a půl minuty nato slávisté srovnali. Tomáš Knotek tak dlouho míchal s pukem na pravém kruhu, až před brankou našel dobře postaveného Lukáše Žejdla, který protečoval střílený pas za Lackoviče.

Ze strany Pražanů to nebylo vše, protože Šumperk šel po další půl minutě znovu do čtyř. A slávisté opět – v zápase už potřetí – vyloučení soupeře potrestali. Žovinec nabil na levý kruh Lukáši Strnadovi, jenž svoji dělovku z první namířil přesně na bližší tyč. Ani sešívaní se ovšem dlouho neradovali – o 76 vteřin později v Málkově brance skončila dalekonosná a několikrát tečovaná střela Šimona Jelínka.

Utkání, v němž si oba týmy myslely, že mají výhru na dosah, tak nakonec dospělo do prodloužení. Rozhodnout – a zkompletovat hattrick – mohl po minutě Jelínek, v úniku po Žejdlově zaváhání ale trefil jen připraveného Málka. I brankář Lackovič svůj tým podržel, když dvě minuty poté vystavil stopku střílejícímu a dorážejícímu Kernovi.

O vítězi rozhodly až nájezdy, ve kterých se jako jediný trefil Robin Všetečka. Roman Málek všech pět pokusů šumperských hráčů pokryl a dovedl Slavii k první únorové výhře na venkovním ledě. Další zápas čeká Pražany ve středu v Edenu proti Zlínu.

Ohlasy trenérů

Pavel Kolařík (HC Slavia Praha): „Těžký zápas. Šumperk hraje o všechno a věděli jsme, že je silný v útočném pásmu. Začátek zápasu nám úplně nevyšel, respektive celý zápas jsme vlastně pouze dotahovali. Naštěstí se nám povedly přesilovky, ve kterých jsme skórovali. Ty nám hodně pomohly. Tři minuty před koncem jsme pak dali gól a už jsme věřili, že to doklepeme, bohužel to nevyšlo. Nicméně jsme hrozně rádi za druhý bod, který jsme vybojovali v nájezdech.“

Josef Málek (DRACI PARS ŠUMPERK):„Myslím si, že oproti našemu vystoupení v Přerově, byl tohle velký posun k tomu, co kluci tady chtějí produkovat. Chtějí hrát hokej. To, že dostaneme se Slavií ve dvou přesilovkách dva góly, je sice problém, ale to se takhle prostě stává. Takhle se to hraje. Já bych spíš viděl problém, že jsme si ty přesilovky nechali udělat, protože vyhodit kotouč přes čtyřmetrové plexisklo, to pro mě zůstane nepřekonatelnou věcí. Nemyslím si, že bychom v zápase udělali nějakou fatální chybu. Prostě soupeř je natolik kvalitní, aby dokázal proměnit přesilovky a přetlačit nás. Nicméně jsem šťastný, že jsme to ještě dokázali vyrovnat. V prodloužení jsme pak mohli urvat i ten druhý bod, ale v nájezdech už to bylo nad naše síly v naší situaci a pod takovým tlakem.“

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
A-TÝM 24.7.2024

Přípravné zápasy: Slavia vyráží na dva turnaje, třikrát se představí v Edenu

Slávisté v přípravě před sezonou vyrazí na turnaje do Pardubic a Deggendorfu, představí se na ledě Kladna a v domácím prostředí přivítají Selb, Lipsko a Pardubice B. Celkem mají v plánu osm zápasů.

Číst více
A-TÝM 22.7.2024

Winter Hockey Games? Výjimečný zážitek pro nás i pro fanoušky, shodují se slávisté

Slávisty čeká v prosinci unikátní zážitek, v rámci série Winter Hockey Games odehrají v Praze zápas proti Vsetínu pod širým nebem. Utkání je na programu v neděli 8.12. od 12:30 na Letenské pláni. ...

Číst více
ROZHOVORY 19.7.2024

Věřím, že Slavia bude mít úplně jiné sezony, než byly poslední dvě, říká Totter. Proč se rozšířil realizační tým?

Slávisté vstupují do nové sezony s posilami nejen v hráčském kádru, ale i v realizačním týmu. Hlavní trenér Aleš Totter bude mít k sobě k dispozici nové asistenty, dovednostního kouče či analytika. ...

Číst více
ROZHOVORY 17.7.2024

Rád bych hrál v horních patrech tabulky, kam Slavia patří, burcuje Kajínek

David Kajínek, který před pár dny oslavil šestatřicáté narozeniny, za svoji dosavadní kariéru načerpal celou řadu zkušeností, teď by je rád předal mladším. „Chtěl bych jim pomoci, ať rostou a jsme ...

Číst více