Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY - MLÁDEŽ
10.3.2023

Dorost zvládl první osmifinále a má mečbol

OF1, pátek 10.3.2023, Slavia - Zlín
Slavia
3:2
2:0, 1:1, 0:1
Zlín

Branky

Slavia

5. Curran (Chludil), 8. Kubánek (Matějovský, Curran), 40. Matějovský (Poletín, Curran)

Zlín

21. Vaculík (Mikel, Heš), 48. Mikel (Heš, Vaculík)

Statistiky

Rozhodčí: Bejček, Čáp – Kučera, Gregar
Vyloučení: 9:8
Využití: 1:2

V oslabení: 1:0
Střely na branku: 43:29
Diváci: 89

Sestavy

Slavia

Bašta – Lorenz, Pšenička, Ciolek, Kubánek, Skyba, Labuzík, Marek – Hlavička, Chludil, Tittl, Poletín, Matějovský, Havlíček, Filip, Kucharčík, Grebeníček, Curran

Zlín

Uherek (45. Kowalczyk) – Schmied, Uřičář, Mikel, Lukaštík, Řezníček, Mořkovský, Kotala – Pešák, Plšek, Pečner, Holba, Nesrsta, Kos, Kopřiva, Heš, Klimek, Vaculík

Slávistický dorost zvítězil v prvním osmifinále a v neděli bude mít na ledě Zlína mečbol. Sešívaní otevřeli skóre už po pěti minutách gólem v oslabení 3 proti 5 a vedení i přes dvě branky Beranů udrželi.

Divoký začátek mělo první osmifinále dorostenecké extraligy mezi Slavií a Zlínem. Už po půl minutě rozhodčí vyloučili sešívaného útočníka Matějovského a do začátku čtvrté minuty stihli rozdat další tři tresty, z toho dva pro Pražany. Po návratu hostujícího Kopřivy z trestné lavice tak Berani dostali k dispozici dvojnásobnou přesilovku.

Místo úvodní trefy zápasu ale přišla pro Zlín studená sprcha. Slávistický kapitán Danny Chludil totiž v oslabení 3 proti 5 vyhodil kotouč přímo do jízdy Maxmilianu Curranovi, který ujel zlínské obraně a přesnou ranou pod tyč otevřel skóre zápasu.

Dorostenci ubránili i zbytek oslabení a vrhli se do útočení. Dvě střely Filipa ještě zlínský brankář Uherek chytil, na kombinaci ze začátku osmé minuty už ale nestačil. Artur Matějovský vybídl ke střele z levé strany útočného pásma Alexe Kubánka, jenž rychlým projektilem zvýšil vedení domácích na dva góly.

Druhá třetina ve znamení přesilovek

Diváci se nenudili ani ve zbytku úvodní části, v níž měli stále střelecky navrch spíše sešívaní. I domácí brankář Bašta ale musel ukázat svoje umění – nejvíc zřejmě v 19. minutě, kdy vyrazil puk nad branku poté, co se na něj sám řítil zlínský Kos.

Ve druhé třetině mu ovšem čisté konto dlouho nevydrželo. Po dvaceti vteřinách od buly totiž rozhodčí poslali na trestnou lavici Currana a půl minuty nato Zlínští snížili. Mikel nabil na pravý kruh Martinu Vaculíkovi, jehož tvrdá rána zaplula přesně k vzdálenější Baštově tyčce.

Početní výhodu měli krátce po první brance hostů i slávisté, Uherek si ale s Kubánkovou střelou od modré bez problému poradil. Podobně dlouho končily i další šance Pražanů, kteří v prostřední třetině hráli celkem čtyři přesilovky (na deset vteřin i 5 na 3). Hostující brankář dlouho vzdoroval a inkasoval až 48 vteřin před druhou sirénou, kdy vrátil Slavii dvoubrankový náskok Artur Matějovský.

Mečbol může dorost proměnit v neděli

V utkání začaly postupně vybublávat i emoce, které k vyřazovacím bojům přirozeně patří. Blízko emocí – těm ze vstřeleného gólu – byl po půl minutě třetí třetiny znovu Matějovský, Uherek ale souboj v úniku vyhrál. Podobně dopadli v dalších minutách střílející Kubánek a Curran.

Zlín musel ve 45. minutě nejspíše kvůli zranění vystřídat brankáře – a Samuel Kowalczyk byl o dvě minuty blízko prvního obdrženého gólu. Matějovský ale po výborném pasu Currana z bezprostřední blízkosti minul úplně prázdnou branku. Úřadovali tak hosté, kteří po deseti vteřinách proměnili přesilovku po faulu Hlavičky. Ranou od modré se trefil obránce Tomáš Mikel.

Berany kontaktní gól nabudil a v dalších minutách okupovali útočné pásmo. Zejména po šanci Heše museli domácí fanoušci dlouho oddychovat, Bašta ale nakonec ztracený puk vyhrabal a dostal ho pod svoji moc. Svěřenci trenéra Slížka zvládli rovněž následné oslabení a sami několikrát zahrozili. Filip a Curran dokonce ujeli do brejku, Kowalczyk ale předvedl důležité zákroky.

Slávističtí dorostenci udrželi náskok i v závěrečné hře Beranů bez brankáře a vyhráli první osmifinále 3:2. V sérii tak mají k dispozici mečbol, který můžou proměnit v neděli ve Zlíně. Druhý zápas tam začíná v půl druhé.

Ohlasy trenérů
Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): Byl to těžký zápas a pro kluky to byl první zápas v play-off. Už od počátku byla vidět nervozita, což bylo znát i na tom počtu vyloučených, ale bojovností jsme to urvali. V play-off to jiné nebude. Rádi bychom to v neděli ukončili, ale dnes Zlín hrál velice dobře a rozhodně to nebyl ten Zlín, který jsme potkali v nadstavbové části, takže očekávám těžký zápas.

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): Do neděle musíme zlepšit přesilové hry, protože jsme měli přesilovku 5 na 3 a dostali jsme v ní gól. To s námi zacloumalo, a než jsme se vzpamatovali a začali zase hrát to, co jsme chtěli, tak to chvíli trvalo. Jinak to byl od kluků odbojovaný výkon. Škoda té přesilovky, možná že to bylo tím, že to přišlo brzo a byli jsme ještě nervózní, že to byl první zápas play-off a hned přišla taková situace. Nepotrestali jsme to, využil to soupeř, kterého to dostalo na koně. Byl to pěkný play-off zápas a všechno je teď otevřené. V neděli hrajeme doma a věřím, že to zvládneme a vrátíme se sem.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více