Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
17.2.2024

Slavia v klíčovém zápase porazila Znojmo

48. kolo, sobota 17.2.2024, Znojmo - Slavia
Znojmo
2:3
0:0, 0:1, 2:2
Slavia

Branky

Znojmo

48. Mareš (Beránek, Hruška), 52. Svoboda (Bartko, Jenyš)

Slavia

28. Všetečka (Slavík, Slavíček), 45. Knotek (Holý, Průžek), 49. Brož (Knotek)

Statistiky

Rozhodčí: Mejzlík, Svoboda – Rakušan, Vašíček
Vyloučení: 2:0
Využití: 0:1

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 21:33
Diváci: 2024

Sestavy

Znojmo

Groh – Zahradníček, Bartko, Mareš, Bukač, Vala, Tejnor, Jenáček, Sedláček – Svoboda, Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Čermák, Hruška, Matuš – Sklenář, Adámek.

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Beran, Kulda, Guman – Průžek, Knotek, Brož – Všetečka, Slavík, Slavíček – Havrda, Polák, Strnad.

Slávisté poprvé v sezóně vyzráli na Znojmo. V důležitém utkání o záchranu v sobotu zvítězili na jeho ledě 3:2 a vzdálili se poslednímu místu na pět bodů. Dvěma body se na výhře podílel kapitán Tomáš Knotek, vítěznou trefu obstaral Jaroslav Brož.

Slavii a Znojmo dělily před sobotním duelem pouhé dva body, a i když ze základní části zbývají ještě dva týdny, bylo jasné, že výsledek do boje o záchranu zásadně promluví. Do sestavy sešívaných se po dvouzápasové absenci vrátil Tomáš Guman, v brance nastoupil opět Paavo Hölsä.

Slávistický brankář měl v první třetině o něco více práce než jeho protějšek Dominik Groh, velké šance ale chyběly a hrálo se spíše opatrně. Střely Znojemských často mířily do těl blokujících slávistů, ti naopak naráželi na Groha, jako třeba v 15. minutě, kdy Brož po průniku na pravém křídle mířil do jeho vyrážečky. V závěru první části musel být ve střehu Hölsä, dobrá příležitost Lichance po špatné rozehrávce ale skončila blokem obránce.

Druhá třetina patřila Pražanům, kteří měli střeleckou převahu 14:4, a nebýt Groha, mohli by ji více promítnout i do skóre. Brankář Znojma musel často čelit osamoceným slávistům – byl to především Jiří Průžek, který se nejprve snažil jednoruč dostat puk do jeho protipohybu a za pár minut před ním tečoval střílenou přihrávku Brože. I ten byl v prostřední části vidět a Groha několikrát prověřil.

Závěrečné minuty Slavia zvládla

Tlak svěřenců trenéra Tottera postupně sílil. Vygradoval ve 28. minutě, kdy Marek Slavík našel přesnou nahrávkou od levého mantinelu před brankou volného Robina Všetečku, který puk usměrnil k pravé tyčce Grohovy klece. Sešívaní mohli rychle přidat další góly, přečíslení Brože s Průžkem v polovině utkání ale ve finiši selhalo, neúspěšně dopadlo i trestné střílení ve 32. minutě, ke kterému se po faulu na Všetečku postavil Edgars Kulda. Groh s jeho střelou problém neměl.

Moravané bránili i ve zbytku druhé třetiny. V dobrých pozicích se ocitli Kremláček a Křepelka, jejichž střely domácí zblokovali, nebo tři minuty před sirénou Kulda, proti němuž znovu zasáhl Groh. V jednu chvíli Slavia zamkla Orly v obranném pásmu asi na dvě minuty, Znojemští se ale s vypětím všech sil ubránili.

Naopak kapitulovat musel Groh ve 45. minutě, kdy Slavia potvrdila dobrou hru v přesilovkách. V první početní výhodě utkání se po Holého střele nejrychleji zorientoval Tomáš Knotek, po jehož dorážce puk propadl do sítě. Znojmo na gól sice zareagovalo aktivitou a snížením Erika Mareše, sešívaní ale v pravou chvíli ukázali efektivitu – v brejku po několika střídáních v obranném pásmu Knotek našel Jaroslava Brože, jenž ve 49. minutě vrátil týmu dvoubrankové vedení.

Ani to však červenobílým dlouho nevydrželo a za tři minuty snížil přesnou střelou z mezikruží Tomáš Svoboda. Závěrečné minuty však sešívaní zvládli na jedničku – střely zblokovali hráči nebo je chytil Hölsä a risk Orlů v šesti bez brankáře žádné ohrožení nepřinesl.

Slavia tak ve Znojmě vybojovala výhru 3:2 a vzdálila se poslednímu místu na pět bodů. V tabulce zároveň přeskočila předposlední Frýdek-Místek a bodově se vyrovnala Pardubicím B, proti kterým ale má lepší vzájemné zápasy.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Již před zápasem jsme měli náskok dvou bodů před Znojmem. Tlak na týmy v závěru základní části je obrovský. Hráči byli na zápas dobře připravení, důležitý byl první gól a následně jsme vždy v pravý moment náskok navýšili. Byl to vyrovnaný zápas a k nám se přiklonilo štěstí. Nic ale ještě nekončí, čekají nás další čtyři zápasy a může se stát cokoliv. Jedeme s pokorou domů a budeme se připravovat na dalšího soupeře. Se Znojmem máme horší vzájemné zápasy. Tento závěr základní části může připomínat play-off hokej, musíme být každý zápas lepší, hrát poctivě a dodržovat všechny drobné věci.

Václav Baďouček (HC LERAM Orli Znojmo): Bohužel jsme nezvládli jeden z klíčových zápasů. Situace je kritická. Matematicky pořád body ve hře jsou, ale ztráta je velká a nemáme to ve svých rukou. Už nám nezbývá než čekat na zaváhání soupeřů. V průběhu utkání jsme si nedokázali vytvořit větší tlak. Nevyhrávali jsme osobní souboje, málo jsme stříleli a to málo šancí, které nám soupeř nabídl, jsme nevyužili. Pokud budeme mít alespoň teoretickou šanci se udržet, udělame všechno pro to, abychom tuhle situaci ještě zvrátili. Hráči z extraligových týmů už se k nám nemůžou připojit. Je tady parta kluků, kteří jsou od začátku spolu a mají velký zájem na tom, aby to dopadlo dobře.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
A-TÝM 6.5.2024

Ve Slavii už krátce hostoval, teď je novou posilou. Z Hradce přichází Michael Gaspar

Čtyřiadvacetiletý obránce Michael Gaspar se po deseti letech v Hradci Králové vrací do Prahy. Letňanský odchovanec přichází do místa, kde odehrál povedenou polovinu "covidové" sezony 2020/21 a ke ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více
ROZHOVORY 4.5.2024

Slavia je dobrá značka. Baví mě, když můžu hráče posouvat, říká nový trenér Vojtěch Šik

Ve svých třiatřiceti letech patří Vojtěch Šik mezi mladé trenéry. Do Slavie by tak měl přinést energii a nadšení, zároveň by ale měl s hráči pracovat třeba na obranné činnosti nebo dovednostech. ...

Číst více
A-TÝM 3.5.2024

Slavia získala nejlepšího gólmana posledního play-off

Druhou posilou našeho kádru je dvaadvacetiletý gólman Oldřich Cichoň, který naposled působil v Litoměřicích a s úspěšností zákroků 93,8% byl nejlepším brankářem uplynulého play-off Chance ligy.

Číst více