Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
21.2.2024

Slavia otočila zápas s Prostějovem a přiblížila se předkolu

49. kolo, středa 21.2.2024, Slavia - Prostějov
Slavia
4:2
1:2, 1:0, 2:0
Prostějov

Branky

Slavia

14. Polák (Žovinec), 36. Guman (Hrdinka, Holý), 44. Kulda (Strnad, Všetečka), 59. Kremláček (Holý, Beran)

Prostějov

9. Burian (Slanina, Pohl), 13. Forman (Jiránek, Doležal)

Statistiky

Rozhodčí: Barek, Jaroš – Kotlík, Pěkný
Vyloučení: 3:9
Využití: 0:0

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 34:32
Diváci: 787

Sestavy

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Všetečka, Slavík, Slavíček – Havrda, Polák, Strnad.

Prostějov

Pavelka – Hanousek, Šidlík, Poledna, Forman, Krejčí, Pohl, Pěnčík – Doležal, Jáchym, Jiránek – Illéš, Hašek, Veselý – Slanina, Ostřížek, Burian – Fronk, Venkrbec, Maruna.

Slávisté zapsali další tříbodový zisk do tabulky, když na domácím ledě porazili Jestřáby 4:2. V úvodní třetině přitom ztráceli dvě branky. Skóre ale dokázali otočit a i díky dalšímu skvělému výkonu brankáře Hölsäho se přiblížili předkolu na rozdíl jednoho bodu.

Prvních deset minut nepředváděli hokejisté Slavie takový hokej, jaký by si zajisté představovali. Tempo v úvodu zápasu diktovali hosté a sešívaní kromě Kucharčíkovy teče nijak výrazněji gólmana Prostějova nezaměstnali. Jestřábi přitom zkraje 9. minuty zásluhou Viléma Buriana otevřeli skóre střetnutí.

Od inkasované branky se již domácí zvedli a hru postupně vyrovnali. Nedaleko vyrovnání byl Kremláček, který se snažil uklidit kotouč do zpola odkryté klece. Místo toho ale následně na druhé straně znovu udeřili Prostějovští. Na 2:0 zvýšil Lukáš Forman.

Na druhou trefu už slávisté dokázali rychle zareagovat. Ve 14. minutě nabruslil s pukem do pásma Vojtěch Polák, se štěstím se zbavil protihráče a z mezikruží propálil brankáře hostí. Do konce periody pak diváci sledovali zajímavé akce na obou stranách. Více si jich dokázali vypracovat domácí, žádná ze střel se ovšem neujala.

Na začátku prostředního dějství se slávisté snažili vyrovnat při přesilové hře, jejich pokusy s přehledem pokryl Pavelka. V brankovišti domácích se zase o několik momentů později dvakrát blýskl Hölsä, který vychytal příležitosti Pohla a Veselého. V atraktivní podívané pokračoval útočník Slavie Guman, jenž měl na holi druhou trefu domácích. Ani on se ale z gólu nakonec neradoval.

Slavia ve druhé polovině dokonala obrat

Necelých pět minut před odchodem do kabin už sešívaní slavili vyrovnání. František Hrdinka sice nejprve střelou z hranice pravého kruhu selhal, vzápětí ale znovu dostal nabito a jeho střelu tentokrát tečoval Tomáš Guman. Krátce před přestávkou mohl Pražany do vedení poslat Průžek, ten však v zakončení nevyzrál na Pavelku.

Stejně jako v úvodu prostřední periody dostali slávisté na začátku posledního dějství výhodu přesilovky. Tu opět využít nedokázali. Souběžně s vypršením prostějovského trestu ale nechybělo mnoho, Všetečka trefil pouze tyč. I nadále však Pražané zůstali v tlaku, který přeci jen vyvrcholil ve vedoucí branku Slavie. Edgars Kulda s kotoučem obkroužil pásmo a následně prostřelil gólmana Jestřábů.

Hokejisté obou týmů ani nyní nepolevovali ze svého tempa a v Edenu se tak do poslední desetiminutovky rýsovala zajímavá zápletka. Hölsä i Pavelka museli čelit několika dalším nebezpečným situacím, ve kterých si ale dokázali poradit.

Klid na slávistickou lavičku i na tribuny přinesl nakonec Vladimír Kremláček, který šestašedesát vteřin před závěrečnou sirénou zamířil z pravého kruhu přesně do klece hostujícího celku a zvýšil tak na 4:2.

Poslední minutu zápasu doprovázelo mnoho emocí a na ledě se hned několikrát jiskřilo. Na skóre se ale již nic neměnilo a Slavia tak porazil Prostějov 4:2. Díky vítězství nad Jestřáby se navíc přiblížila předkolu na rozdíl jednoho bodu, zároveň se také výrazně vzdálila poslednímu, sestupovému místu.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): To, co nás zdobilo od druhé třetiny, že jsme byli zodpovědní, nedělali jsme zbytečné fauly a rychle jsme posouvaly kotouče, nám v úvodním dějství chybělo. Nevím, zda to bylo ještě dohrání minulého zápasu se Znojmem, nebo jestli jsme nebyli připravení na start. Pomohl nám ale kontaktní gól na 1:2. Od druhé třetiny jsme hru zlepšili a vyrovnání nám dalo víru, že můžeme vyhrát. V posledním dějství jsme už přebrali otěže, uhráli jsme důležité puky, začali jsme vyhrávat souboje v důležitých zónách a byli jsme lepší. Jeden z rozhodujících momentů také byl, když jsme udělali chybu ve středním pásmu a soupeř šel sám na brankáře, Paavo Hölsä ale předvedl klíčový zákrok. Když z toho soupeř neskóroval, tak jsme na střídačce cítili, že ten zápas zvládneme. Pro nás to je důležité vítězství. Vážím si toho, že jsme doma porazili první tři týmy tabulky. V Prostějově jsem navíc dva roky trénoval, takže vím, jakou má kvalitu. Otočit z 0:2 na 4:2 svědčí o tom, že máme charakter. A také, jak máme kvalitní a dobrý tým. Nic ale pořád nekončí. K záchraně nám stále chybí dva body, takže ještě není co oslavovat. Věřím, že se zase zkoncentrujeme a prodloužíme vítěznou vlnu a budeme pokračovat v dobrých výkonech.

Lukáš Majer (LHK Jestřábi Prostějov): Blahopřejeme Slavii k vítězství a dobře odpracovanému utkání. My jsme měli dobrý vstup, byli jsme v tempu, rotovali jsme všechny čtyři formace a hráli jsme tak, jak jsme chtěli. Od druhé třetiny jsme ale udělali spoustu nezodpovědných rozhodnutí. Hrozně lehkovážně jsme ztráceli kotouče okolo modrých čar, kvůli čemuž jsme předržovali střídání. V podstatě jsme se zničili sami, od té doby soupeř přebral iniciativu. My jsme se potom už do zápasu nedokázali vrátit. Ve třetím dějství jsme už byli hodně plonkovní a soupeři jsme to hrozně zjednodušili. Vždycky používáme takovou formulaci, že hledáme cestu k vítězství, ale dnes to byl takový alarm před blížícím se playoff. Posledních dvacet minut jsme totiž tu cestu snad ani nehledali.

Autor Jiří Petr
Nepřehlédněte
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
A-TÝM 6.5.2024

Ve Slavii už krátce hostoval, teď je novou posilou. Z Hradce přichází Michael Gaspar

Čtyřiadvacetiletý obránce Michael Gaspar se po deseti letech v Hradci Králové vrací do Prahy. Letňanský odchovanec přichází do místa, kde odehrál povedenou polovinu "covidové" sezony 2020/21 a ke ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více
ROZHOVORY 4.5.2024

Slavia je dobrá značka. Baví mě, když můžu hráče posouvat, říká nový trenér Vojtěch Šik

Ve svých třiatřiceti letech patří Vojtěch Šik mezi mladé trenéry. Do Slavie by tak měl přinést energii a nadšení, zároveň by ale měl s hráči pracovat třeba na obranné činnosti nebo dovednostech. ...

Číst více