Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.2.2024

Slavia otočila duel s Třebíčí, o předkole se rozhodne v pátek

51. kolo, středa 28.2.2024, Slavia - Třebíč
Slavia
3:2p
1:0, 0:1, 1:1 – 1:0
Třebíč

Branky

Slavia

11. Průžek (Hrdinka, Kucharčík), 59. Všetečka (Brož, Kulda), 64. Brož (Polák)

Třebíč

24. Bořuta (Vodný, Vodička), 57. Dočekal (Ferda)

Statistiky

Rozhodčí: Čáp, Valenta – Belko, Beneš

Střely na branku: 37:35
Diváci: 671

Sestavy

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Knotek, Slavík, Všetečka – Havrda, Polák, Slavíček.

Třebíč

Mičán – Štebih, Vodička, Bořuta, Baláž, Kříž, Furch, Poizl – Vodný, Bittner, Psota – Dočekal, Malý, Ferda – M. Svoboda, Michálek, Ondráček – M. Svoboda, Kučera, Michalčuk.

Po gólu Třebíče čtyři minuty před koncem třetí třetiny to pro ně nevypadalo dobře. Slávisté ale v závěru vyrovnali a v prodloužení díky gólu Jaroslava Brože rozhodli o výhře 3:2. To, zda postoupí do předkola, tak určí až páteční duel v Kolíně.

Souboj Slavie s Třebíčí, který začal kvůli fotbalovému derby už ve čtyři odpoledne, byl pro oba týmy důležitý. Zatímco hosté si mohli definitivně pojistit přímý postup do čtvrtfinále, tak sešívaní potřebují body, aby mohli pomýšlet na předkolo play-off. Dřívější start však hře přinejmenším na začátku příliš nesvědčil.

Ne že by tedy diváci v Edenu žádné příležitosti neviděli. V prvních minutách museli být ve střehu jak hostující Mičán, tak domácí Hölsä, soustavnější tlak ale dlouho chyběl. Skóre se přesto v Edenu v polovině první třetiny měnilo. Obránce Hrdinka si vyměnil puk s Kucharčíkem a vyslal směrem na bránu nahození, které ještě v mezikruží mírně tečoval Jiří Průžek.

Sešívaní tak sice vedli, ve zbytku úvodní části ale byli pod tlakem. Ve 14. minutě rozhodčí po faulu Klikorky nařídili trestné střílení, Hölsä však pokus Matěje Svobody vyrazil na tyč. Ta zvonila za necelou minutu podruhé, když finský gólman čelil dalšímu brejku hostů. Červenobílí pak přečkali první přesilovku Třebíčských, opět je během ní podržel jejich brankář.

Slávisty držel Hölsä

Tým z Vysočiny dostal na začátku druhé periody další početní výhodu, po faulu Bittnera krátce nato se ale hra srovnala. Volnější prostor ovšem Třebíči paradoxně prospěl – Vodný ve středním pásmu projel mezi dvěma slávisty, vjel do útočného pásma a připravil nakonec gólovou střelu pro Antonína Bořutu, který tak skóroval i ve čtvrtém letošním vzájemném duelu.

Vrátit vedení mohl Pražanům dvě minuty poté kapitán Tomáš Knotek, chybu v rozehrávce soupeře nicméně střelou z mezikruží nepotrestal. Mičán pak musel likvidovat i pokusy Klikorky, Žovince nebo Poláka. Tlak slávistů mohl vygradovat v přesilovce po faulu zmiňovaného Bořuty, Třebíč ji ale bez problému ubránila. A sama v závěru třetiny sešívané na několik minut zamkla v jejich pásmu.

Nápor hostů pokračoval i po změně stran, Hölsä tak musel ve 44. minutě likvidovat akci Malého. Nebezpečné byly také další situace, ve kterých Třebíčské většinou zradila koncovka. Finiš se ale nepodařil ani ve 46. minutě v brejku ujíždějícím slávistovi Polákovi, dorážka Žovince po střele Gumana o čtyři minuty později pak podle videa nepřekročila brankovou čáru.

Ubráněné oslabení a vítězný gól

Iniciativu a častěji puk na hokejkách měli slávisté i ve druhé půlce třetí třetiny, Třebíč ale ukázala svoji efektivitu. Z nenápadné akce v 57. minutě poslal svůj tým do vedení nejproduktivnější hráč soutěže Martin Dočekal, jemuž nejprve sjel puk z hole, podruhé ale švihem z vrcholu kruhů mířil přesně.

Třebíč však krátce nato faulovala a slávisté při přesilovce odvolali brankáře. Risk jim v čase 58:15 vyšel – Kulda našel u levé tyčky Brože, jehož bekhendovou přihrávku poslal za Mičána Robin Všetečka. Dusno na ledě bylo až do posledních vteřin základní hrací doby, v nichž navíc rozhodčí poslali na trestnou lavici Kuldu.

Přesilovku sešívaní zejména díky výbornému Hölsämu ubránili a sami mohli udeřit – přečíslení Kuldy se zakončujícím Beranem ale Mičán chytil. Sešívaní však nakonec v prodloužení rozhodli, když další přečíslení o chvíli později po Polákově nahrávce proměnil bekhendovým blafákem Jaroslav Brož. Slavia tak urvala dva body a bez ohledu na ostatní zápasy je jasné, že o tom, zda postoupí, se rozhodne až v pátečním zápase v Kolíně.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Chci nejdříve poděkovat Třebíčí, že rychle reagovala na změnu času kvůli kolizi s fotbalem a přijela dříve. Je to ale zamyšlení pro ligu, jestli má mít respekt, tak by poslední dvě kola měla začínat stejně jako extraliga – že v pátek se hrají všechny zápasy v půl šesté a v neděli o půl páté. Myslím si, že první liga by se nad tím měla zamyslet.

Oba týmy měly o co hrát – Třebíč o čtyřku, zatímco my jsme se v sobotu zachránili a máme malinkou naději na předkolo. Třebíč byla lepší, myslím si, že to bylo i jejím výkonem a tím, jaké má hráče. My jsme tomu ale hodně pomohli nepřesnostmi, hráli jsme pomalu, byli jsme roztrhaní a ledabylí a nedokázali jsme se zvednout. Ve druhé třetině tam byla pasáž, kdy jsme začali trochu více jít po soupeři a vybojovali jsme si přesilovku. Paradoxně jsme pak neprostřídali a soupeř nás zavřel. Tam bylo první momentum, kdy když by dal na 2:1 před koncem druhé třetiny, kdy nás asi dvě minuty motal, tak bychom zápas obraceli hodně těžce. Ve třetí třetině začala Třebíč lépe, pak jsme měli pasáž se šancemi v brankovišti, ale vypadalo to, že kdo dá gól, tak rozhodne. My jsme po buly šli ve čtyřech hráčích nahoru a soupeř to zaslouženě potrestal. Díky tomu, že jsme dostali přesilovku a zesílil jsme ji na 6 na 4, jsme se dostali k vyrovnání. Nemůže se ale stát, že deset vteřin před koncem máme buly v útočném pásmu a za tři sekundy jsme vyloučení a pošleme soupeře do přesilovky. Rozhodla obětovost, hráči na oslabení to výborně odehráli. Dostali jsme první šanci 2 na 1, kterou jsme prováhali, naštěstí druhou jsme využili.

Jsou to dva body, které nám dávají šanci hrát v posledním zápase o předkolo. Tak by to mělo být, že v posledním kole ligy má hodně týmů o co hrát. My jsme jedním z nich. Jestli nám ten hokejový pán Bůh dá, tak uvidíme, ale smekám před týmem za tu sérii. Vím, že zase bude připravený. Rozhodnou detaily a my se zítra přípravme na Kolín. Jsme rádi, že máme o co hrát až do posledního kola.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Jeli jsme sem s respektem k soupeři, protože víme, že v posledních deseti zápasech jsou bodově na předních příčkách. Trenéři tu po příchodu Aleše udělali kus práce. Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, chtěli jsme vyhrát. První třetinu jsme neodehráli špatně, až na tři čtyři střídání, kdy jsme vypadli z koncentrace a hned jsme inkasovali. Ve druhé třetině jsme zaslouženě vyrovnali, zlepšili jsme hru na puku, byli jsme silní na kotouči. Na můj vkus tam ale šlo málo střel, myslím si, že jsme se mohli více tlačit do koncovky. Ve třetí třetině jsme dostali první mečbol v podobě gólu na 2:1, bohužel přišlo vyloučení pár minut před koncem a domácí z powerplay srovnávali na 2:2. Druhou nabídku mečbolu jsme dostali v prodloužení v přesilové hře 4 na 3, kterou jsme nevyužili. Při hře 3 na 3 jsme pak propadli a soupeř nás nekompromisně potrestal. Zápas byl obrázkem toho, jak se trápíme se střílením gólů. Nadřeme se na to a nemáme tam jednoduchost. Neříkám, že tým odvedl špatnou práci, kluci pracovali, dřeli a chtěli vyhrát, ale dnes to stačilo na jeden bod.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
A-TÝM 1.5.2024

Ve Slavii zůstává nejlepší střelec i dvojice mladých útočníků

Tři hráči, kteří loni působili v Edenu na základě dohody s extraligovými kluby, podepsali pro nadcházející sezonu smlouvy se Slavií. Zůstává nejlepší střelec týmu Matěj Beran i mladí útočníci s ...

Číst více
ROZHOVORY 30.4.2024

Na Slavii nám dali volnost, pochvaluje si Curran. Je to můj domov, říká Poletín

Útočníci Maxmilian Curran (vpravo) a Tomáš Poletín jsou dvěma ze čtyřmi reprezentantů na MS do 18 let, kteří mají slávistickou minulost. Curran loni dokonce nastoupil do dvou utkání A-týmu, Poletín ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více