Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
12.3.2004

Juniorům chybělo nasazení

ČF1, čtvrtek 11.3.2004, Slavia - Prostějov
Slavia
2:5
0:1, 1:2, 1:2
Prostějov

Branky: 33. Kvapil (Novák), 57. Borovanský (Šulc) - 5. Šebek D. (Šmach), 23. Šimo (Velich), 29. Šebek P. (Malinský, Šmach), 57. Šebek P. (Šimo), 60. Malinský (Cetkovský)

Sestavy

Slavia

Hladiš - Borůvka, Šulc(C), Staněk, Drtina, Novák, Březina, Stütz - Doležal, Pavel, Jelínek, Borovanský, Červenka, Kvapil, Havlín, Endál, Klimeš, Dobiáš, Birner, Macháček

Prostějov

Jágr - Bauer, Bubuněk, Malinský, Šmach, Hruška, Kubala D., Kubala M., Velich, Dostál, Hliňák, Grozaj, Šimo, Hanus, Kašpárek, Šebek P., Šebek D., Vymazal, Cetkovský

Juniorům Slavie se nepodařil vstup do letošního playoff. Ve hře domácích chybělo nasazení. Zatím co hosté nastoupili s válečnými barvami na obličeji, slávisté pojali zápas dosti laxně. Na svém ledě podlehly Prostějovu 2:5. Hosté byli od začátku utkání lepším týmem a v 29. minutě byl stav utkání už 0:3 pro Prostějov. Ve 33. minutě snižoval Kvapil a čtyři minuty před koncem ještě vykřesal naději Michal Borovanský. Ale hosté v zápětí odpověděli a při závěrečné slávistické hře bez brankaře přidali ještě pátou branku. V sobotu se Slavia popere o prodloužení série v Prostějově.

Ačkoli první minuty bylo na ledě vidět vyrovnanou hru, od třetí minuty de facto až do konce zápasu měli navrch hosté. Velkou šanci měl Michal Šimo, ale Hladiše ani na dvakrát nepřekonal. V páté minutě otevřeli gólový účet zápasu hosté. Na puk, který se odrazil od zadního mantinelu, žádný ze slávistů nedosáhl, a tak doputoval až k Davidu Šebkovi, který propálil Hladiše. Slávisty obdržená branka probudila a hra se na chvíli přesunula před brankaře Jágra. Domácím se nedařilo při přesilové hře usadit ve třetině Prostějova. Když se hrálo vyrovnaně, chyběli na ledě střely. V 17. minutě se Birner po Kvapilově přihrávce ocitl sám před Jágrem, ale situaci řešil zpětným pasem na Kvapila, který mu už nevyšel.

Na začátku druhého dějství se hrál vyrovnaný hokej. Vzruch přinesla střela Šímy, která provětrala Hladišovi betony. Stejný hráč přidal druhou branku Prostějova ve 23. minutě. Po skončení přesilové hry hostů propálil z bezprostřední blízkosti Michal Šíma Hladiše. Domácí si při vlastní přesilové hře vytvářeli drtivý tlak, ale bez využití. Domácí trenéři Slížek s Novákem míchali se sestavou. Po zbytečném vyloučení Birnera hráli hosté přesilovou hru 5 na 3 a podařilo se jim ji využít. Po rychlé kombinaci se z prostoru pravého kruhu prosazuje Patrik Šebek. Po skončení přesilové hry Slavie snižuje po Novákově přihrávce Marek Kvapil. Domácí se mohli přiblížit na rozdíl jediné branky. Tvrdá střela Petra Jelínka sice prošla Jágrovi mezi betony, ale změnila směr a puk projel těsně vedle levé tyčky. Domácí si před koncem třetiny vytvořili mírnou převahu a zkoušeli to na Jágra ze všech možných úhlů a pozic.

Poslední třetinu zahájili domácí faulem. Ondřej Staněk dostal za tvrdé naražení zezadu dvě minuty + osobní desetiminutový trest. Domácí se při oslabení úspěšně bránili a dobrým napadáním nenechali soupeře rozehrát. Při oslabení se ke střele dostal Drtina. Jeho pokus však Jágr vyrazil helmou. V zápase bylo vidět i několik krásných individuelních akcí. Například Červenka nádherně přebruslil celé kluziště až před Jágra, ale po jeho přihrávce netrefil Kvapil bránu. Ve 45. minutě si hosté z Moravy vytvořili drtivý nápor a stylem přesilové hry kombinovali ve třetině Slavie. Pět minut před koncem zápasu byli hosté pod tlakem. Slavii se ovšem nedaří koncovka. Prostějov hrozí už jen z brejků. Naději na zvrat zařídil Michal Borovanský, když svou střelu umístil mezi tělo brankáře Jágra a tyč jeho brány. Čas 56:17 - oddechový čas pro Slavii. Timeout však domácí nespasil. Další těžkou ránu zasadil pražskému týmu Patrik Šebek, který se trefil přesně mezi betony Hladiše. Půl minuty před koncem se vylučovalo na straně Prostějova. Hostující trenéři si vzali oddechový čas. Toho využili i domácí a Hladiš se posadil na střídačku. Hra v šesti se ovšem Slavii nepovedla a Malinský poslal puk do sítě už popáté.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (trenér, HC Prostějov)

První dojmy, když jste se dozvěděli, že Vaším soupeřem pro čtvrtfinále bude pražská Slavia?
"Slavia v nás vzbuzuje respekt, protože je to organizovaný tým. Hraje hodně důrazně a není to zrovna podle našeho gusta, protože my máme techničtější drobnější hráče. Šly jsme do zápasu s velkým respektem."

Hodnocení dnešního zápasu?
"Já si myslím, že to byl parádní hokej. Možná nás Slavia nechala trošičku víc dýchat, než by chtěla ze začátku utkání. Myslím, že se bylo na co dívat. Tvrdý důrazný hokej, parádní akce na obou stranách. Žádný tým se nešetřil. Obrovským kladem bylo, že tu tvrdost všichni zvládli a že zápas proběhl fairplay."

Jak podle Vás bude série pokračovat?
"V juniorské kategorii je to hodně otevřené. Je to každý den jinak. Jak se kluci vyspí a jaká je chytne nálada. My máme doma někdy trošku problémy s psychického rázu, nebo jsou kluci doma více svázaní. Venku se nám zdá, že hrajeme lépe než doma. Takže z utkání doma neděláme závěry, že automaticky vyhrajeme. Zápas bude těžký. Slavia nám to bude chtít vrátit a osobně si myslím, že bude rozhodovat třetí zápas."

Ladislav Slížek (trenér, HC Slavia Praha)

Jak jste přijal fakt, že se ve čtvrtfinále utká Slavia s Prostějovem?
"Věřili jsme tomu, že přes Prostějov můžeme přejít. Protože jsme s nimi doma vyhráli 5:1, u nich jsme hráli 1:1. Věděli jsme, že je to nepříjemný soupeř. Hrají na starší kluky, takže je to silové a ukázněné. Věděli jsme, že to nebude jednoduché, ale věřili jsme že postoupíme a stále věříme. Ale výkon musíme podat radikálně lepší."

Jaké jsou podle Vás hlavní příčiny dnešní prohry?
"Největší problémy byli nejspíše v psychice, protože nám vůbec nešlo založení útoku. Od začátku zápasu jsme nesmyslně zkoušeli jen dlouhou přihrávku, postupný útok jsme prostě vyřadili. Udělali jsme strašnou spoustu zakázaných uvolnění. Dostávali jsem se pod tlak, protože nám nešli buly. Z toho pak pramenili zbytečné fauly. Soupeř se z tlaku dostal do vedení a aktivní, agresivní obranou si pořád držel odstup. Vždy když jsem dali gól a byli jsme na dosah, nebo jsme se dostali do hry, tak jsme udělali zbytečný faul. Dostali jsem dvě branky v oslabení, jeden ve třech. V okamžiku kdy jsme dali na 2:3 uděláme stupidní chybu v obraném pásmu, kdy naši tři hráči jedou do rohu pro kotouč s jedním soupeřem a z rohu vyjede soupeř s pukem, nahraje a dali nám na 2:4. Powerplay byl už jen takový marný pokus."

Jak podle Vás bude série pokračovat?
"Jak už jsem říkal. Věřím, že naše mužstvo na to má. A věřím, že jim dnešní prohra otevřela oči a že v sobotu to bude jiné."

Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více