Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
22.3.2004

Prokletí samostatných nájezdů pokračuje

SF4, pondělí 22.3.2004, Slavia - Sparta
Slavia
3:4sn
3:1, 0:0, 0:2 - 0:0
Sparta

Branky a nahrávky: 10. Kadlec (Sup, Beránek), 12. M. Kopecký (Kadlec), 13. Tomica (J. Novák, Krátoška) - 11. Řezníček (L. Procházka, Bartečko), 45. Dragoun (Šimíček, Ujčík), 60. Chabada (Bartečko, Marek), rozhodující sam. nájezd Řezníček. Rozhodčí: Kolísek, Svoboda - Guth, Rittich. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:1. Diváci: 3395. Stav série: 1:3.

Sestavy

Slavia

Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Červenka (21. Ivan), Krátoška, Tomica.

Sparta

Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Sloboda - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna (21. Vrbata), Šindel, Hromas - Ujčík, Šimíček, Dragoun.

V první třetině se v Edenu strhla doslova přestřelka. Jako první se trefil v přesilové hře v minutě desáté Petr Kadlec. Za Spartu vyrovnával o minutu později pěknou trefou od modré Řezníček. V rozmezí dalších dvou minut padaly branky jen do sítě Sparty. Druhá třetina utekla velice rychle, minimálně se přerušovalo a hra byla plná osobních střetů. Ve třetí části se Slavia nechala ukolébat dvoubrankovým vedením, tlaku Sparty v závěru třetí části neodolala a tak se hostům podařilo ve hře bez brankáře v čase 59:59 vyrovnat. V prodloužení branka po oboustranně opatrné hře nepadla a o vítězi utkání musely rozhodnout nájezdy. V těch byli především díky skvělému Břízovi úspěšnější hosté a tak Sparta odjíždí z Edenu za stavu série 3:1 v její prospěch. Historie se tak po roce opakuje, jen v obráceném gardu - třetí a čtvrté semifinále prohrává domácí celek po nájezdech.

Hokejová Štěstěna se odvrátila ke Slavii zády. Neuvěřitelná smůla, jinak se snad vyrovnávací branka v poslední třetině a tyč při nájezdu, který Petr Kadlec musel proměnit, nedají nazvat. Naopak Sparta, ačkoliv opět nebyla lepším týmem, se potřetí v řadě raduje z vítězství, o kterém muselo rozhodnout až prodloužení resp. samostatné nájezdy.

Úvod první části byl oboustranně velmi opatrný, nakonec však právě první dvacetiminutovka přinesla nejvíce branek. Gólmani ale měli díky důsledným obranám ze začátku minimálně práce a první ostřejší zákrok si Franěk připsal až v 8. minutě, kdy se ho pokušel zpoza branky překvapit Broš. Na konci 9. minuty putoval na trestnou lavici Dragoun a Slavii se naskytla možnost první přesilovky. K potrestání prohřešku sparťanského mladíka stačilo domácím čtyřiatřicet sekund. Po obrovském závaru a sérii spálených 100% šancí dokázal ležícího Břízu v čase 9:27 překonat až Kadlec. Dlouho se však slávisté z vedení neradovali. V 11. minutě, rovněž při přesilové hře, napřáhl od modré Řezníček a jeho projektyl si našel cestu do růžku branky. Jenže i tento stav vydržel pouze chvilku. Půl minuty poté v útočném pásmu zafungovala spolupráce Kadlec, Kopecký a druhý jmenovaný strhl vedení opět na stranu domácích. Od druhé branky Slavie neuběhla ani minuta a opět se měnilo skóre. Při signalizovaném vyloučení, jemuž předcházel faul na Hrušku, se prosadil Tomica.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí. Ve 22. minutě měl na holi další gól Vondrka, tentokrát však na Břízu nevyzrál. Na druhé straně pak zatápěl Slavii Ujčík, ale z jím vytvořeného závaru rovněž neudeřilo. Hra se přelévala ze strany na stranu, ve 25. minutě vyslal Kadlec do slibného úniku po křídle Kopeckého, jenže opět z toho nic nebylo. Po klidnější fázi hry přišla další příležitost až v polovině zápasu, kdy se v dobré pozici ocitl Sup. Ve 32. minutě bylo rušno na obou stranách, nejprve netrefil odkrytou branku Broš, vzápětí ho na druhé straně napodobil Dlouhý, který se dokázal parádně uvolnit, ale poté, co objel i ležícího Břízu, nedokázal už umístit kotouč do sítě. Sparta poté přidala na obrátkách, ovšem její tlak zastavilo vyloučení Marka, který hrál bez helmy, což pravidla nepřipouštějí. Prostřední dějství tedy skončilo bez branek.

Třetí třetina nezačala pro domácí nejlépe, stalo se přesně to, co Slavia nepotřebovala. V čase 44:29 střelou přes obránce překvapil Fraňka mladý Dragoun. Slávisté se začali bát o výsledek a Sparta vycítila šanci. Na ledě se oboustranně přiostřilo, ale hlavní rozhodčí ohodnotili pouze hákování Ujčíka v 50. minutě. Faul exslávistického útočníka svěřenci trenéra Růžičky nepotrestali. Minutu před koncem sáhli hosté k odvolání brankáře, Slavia dokázala dostat hru do středního pásma a Bříza se do branky vrátil. Šest sekund před koncem však vybojovali hosté vhazování v útočném pásmu, Bříza opět zamířil na střídačku a tento tah Spartě vyšel. V poslední sekundě zápasu propasíroval puk za Fraňka Chabada, což potvrdila konzultace s videorozhodčím.

Následovalo tedy desetiminutové prodloužení a hra čtyři na čtyři. V nastaveném čase oba týmy hrály velmi opatrně, a tak rozuzlení musela přinést až loterie v podobě samostaných nájezdů.

Klíčový moment zápasu

Radek Vokál - Slavia ztratila vyhraný zápas doslova v poslední vteřině. Jak k tomu došlo?

Čas 59:54. Po přerušené hře v rohu se vhazuje po Fraňkově pravici, Sparta hraje v šesti, na buly jsou Broš a Beránek. Domácí kapitán buly vyhrál, po puku se vrhli Kadlec a Ujčík, Kadlec byl silnější a jednou rukou poslal kotouč do rohu. Tam si pro něj dojel Marek, zatímco Hruška jel na modrou bránit potenciálního střelce Řezníčka.


Marek poslepu přihrává zpět do hriště, Bartečko se zbavil Supa a z první vystřelil na Fraňka. Ten střelu neudržel a po volném kotouči se vrhl Chabada, kterého nedokázal uhlídat Kolařík. Puk skončil za brankovou čarou a časomíra se zastavila na 59:59. Rozhodčí Kolísek se šel poradit s videorozhodčím, ten ale žádný problém neshledal a tak Kolísek ukázal do středového kruhu - Sparta vyrovnala.

Jak šly nájezdy?

Hruška První jel nájezdový suverén Petr Ton. Na modré udělal levý oblouk a když byl před Fraňkem, vystřelil nečekaně pod lapačku. Franěk puk zasáhl, ale jeho cestě do sítě nezabránil - 0:1.

David Hruška se rozjel rychle na Břízu, vyzkoušel svojí oblíbenou bekhendovou kličku, Bříza ji ale čekal, Hrušku vybruslil a vyrážečkou puk vytěsnil mimo.

Broš Michal Broš se podobně jako Ton rozjel velkým levým obloukem, chtěl jít jako pravák do forhendového blafáku, puk mu ale sjel z hole a Franěk "uteklý" puk vytěsnil mimo

Klepiš Jakub Klepiš si Břízu parádně vychutnal, dvakrát rychle hokejkou naznačil doleva-doprava, Břízu tím dokonale rozhodil a gólman Sparty už na následný bekhendový blafák doleva nedokázal zareagovat - 1:1. Klepiš se trefil jak proti Znojmu, tak nyní dvakrát proti Spartě.

Kopecký Viktor Ujčík tentokrát za mohutného pískotu Edenu střílel na vyrážečku, puk ale málo zvedl a trefil Fraňkovu rukavici

Milan Kopecký, který jel místo Michala Supa, se rozjel rozvážně zprava, nic nenaznačil a střílel těsně nad ledem. Puk skončil na levém Břízově chrániči.

BartečkoLubomír Bartečko naznačil bekhendový blafák a udělal kličku do forhendu, Franěk ale jeho úmysl vystihl a zatarasil kotouči cestu pravým betonem. Bartečko puk nedokázal zvednout a trefil připravený Fraňkův chránič.

Josef Beránek se obloučky přiblížil k Břízovi, opět rovnou střílel, ale puk mu zřejmě sjel a trefil Břízův levý beton. Kapitánovi Slavie se v nájezdech nedaří - neuspěl proti Dubovi v sedmém čtvrtfinále, dvakrát v neděli proti Břízovi ani nakonec ani v pondělním rozstřelu.

Řezníček Josef Řezníček se rozjel rovnou na Fraňka a zrealizoval Bartečkovu myšlenku. Nejprve naznačil střelu, Franěk nereagoval, pak lehce naznačil blafák doprava, ale hned udělal kličku doleva do forhendu a narozdíl od Bartečka dokázal zvednozut puk pod břevno - 1:2.

Kadlec Petr Kadlec opět zvolil pohotové zakončení jako v neděli, střílel mezi Břízovy betony, mezeru trefil, ale od Břízova pravého betonu se puk odrazil na levou tyč a ven z branky.

(Foto: Martin Prokop, text: Radek Vokál)

Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia): "Dvě třetiny jsme podávali velmi dobrý výkon, měli jsme spoustu šancí a zaslouženě jsme vedli. V rozhodujícím okamžiku za stavu 3:1 jsme měli dvě tutové šance. Ve druhé třetině netrefil Radek Dlouhý do prázdné branky a potom Pepa Beránek mířil do horní tyčky. Je to škoda, protože jsme zápas mohli dotáhnout do vítězného konce. Závěr jsme si pokazili vlastní hloupostí. To se stává. Asi se bojíme o vítězství a přestáváme trošku hrát. Mužstvo je ale silné a vyrovná se s tím. Musíme bojovat dál."

Kamil Konečný (Sparta): "Máme obrovskou radost, protože jsme si v hodině dvanácté vynutili prodloužení. Ke konci utkání se k nám přiklonilo štěstí. Dnešní zápas byl úplně jiný než nedělní. Zatímco v minulém utkání se hrálo hokejově, dnes to bylo typické utkání play off s celou řadou osobních soubojů. Především v první třetině moc krásy nepobralo. Slavii v závěru docházely psychické nebo fyzické síly a naše hokejovost se uplatnila. Nájezdy jsou otázkou štěstí a pevných nervů, ty jsme měly lepší."

Autor Lukáš Hykš, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více