Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
26.3.2004

Červenobílé zmrtvýchvstání

SF6, pátek 26.3.2004, Slavia - Sparta
Slavia
4:2
0:0, 1:2, 3:0
Sparta

Branky a nahrávky: 24. Klepiš (J. Novák, Beránek), 52. J. Novák (Kadlec, Beránek), 53. Antoš (P.Martinec), 55. Klepiš (Beránek) - 28. L. Procházka (Špilár), 32. Broš (Chabada, Kratěna). Rozhodčí: Husička, Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4399. Stav série: 3:3.

Sestavy

Slavia

Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera, od 35. navíc Houdek - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan (35. Červenka), Krátoška, Tomica.

Sparta

Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Sloboda, Kuboš - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, Broš, Bartečko - Ujčík, Šimíček, Špilár - Vrbata, Šindel, Dragoun.

Slavia se nevzdala, i když to možná tak po hrubé chybě brankáře Fraňka, kerý pustil nahození Procházky od červené čáry, trochu vypadalo. Druhá část byla pro domácí borce velice obtížná, na jejich hře bylo jasně vidět rozčarování nad vývojem utkání. Ve třetí části se jim z počátku také moc nevedlo, trenér Růžička zamíchal sestavou a vyplatilo se. Domácí ožili vyrovnávací brankou Nováka v minutě dvaapadesáté. O dvě minuty později se s přispěním Šrekovy brusle trefil jeden z nejlepších hráčů Slavie v dnešním utkání Milan ANTOŠ a Slavia vedla. Sparta už neměla dost sil na obrat a tak přidal v minutě pětapadesáté uklidňující branku, po dokonalé přihrávce Josefa Beránka, mladíček Jakub Klepiš.

Nádherná a dramatická semifinálová série mezi pražskými rivaly dospěla do sedmého zápasu, z čehož mají asi největší radost ve Zlíně. Fanoušci obou táborů se sice mohou rovněž těšit, ale bude to pro ně další infarktové drama, zatímco Valaši mohou v klidu čekat na svého finálového soupeře. O všem rozhodlo šesté vzájemné utkání, ve kterém měli sparťané na hokejkách druhý mečbol. Do vedení šla sice Slavia, ale hosté v rozmezí čtyř minut dokázali strhnout vedení na svoji stranu. Až do 52. minuty měli nakročeno do boje o titul, pak však svěřenci Vladimíra Růžičky předvedli dokonalý obrat na 4:2 a slávistické příznivce dostali do euforie. Sparta sehrála asi nejlepší utkání z celé série, na bojovnou Slavii to však nestačilo.

Úvodní vzájemné oťukávání trvalo necelé dvě minuty, pak se osmělil prověřit Břízu Dlouhý. Zkušený gólman neměl s pokusem slávistického mladíka vážnější problémy. Ve 3. minutě putovali po vzájemné strkanici na trestnou lavici Šimíček a Krátoška. Při hře 4 na 4 se pak dostal do nebezpečného úniku Marek a první příležitost vyniknout tak dostal i Franěk. V 5. minutě měl pro změnu práci opět Bříza, který vyškrábl špičkou betonu pohotovou Tomicovu střelu. V téže minutě se po faulu Kolaříka naskytla Spartě možnost první přesilové hry. Ta ale hostům příliš nevyvedla, naopak do přečíslení se dostala dvojice Beránek - Sup. Kapitán Slavie nakonec volil střelu, která však postrádala přesnost.

Zatímco výše uvedené šance nebyly z kategorie gólových, situace v 10. minutě, kdy Kratěna jel sám na Fraňka, již po gólu volala. Kratěna sice Fraňka prostřelil, ale puk pak nemířil mezi tyče. O minutu později zahřmělo před Břízou, když na jím vyraženou střelu jen těsně nedosáhl Klepiš. V 15. minutě přišla první přesilovka Slavie. Jenže ani domácím početní převaha nevyšla a stejně jako Sparta mohli při vlastní přesilovce inkasovat, když se do přečíslení dostali Ton s Chabadou. Přihrávku prvního jmenovaného naštěstí pro domácí stačil zblokovat Kadlec. Hra se přelévala ze strany na stranu. V 19. minutě najížděli na jednoho obránce tentokrát Sup s Hruškou. Nejlepší slávistický střelec se pokusil o přihrávku, jeho kolegovi v tandemu však scházel krok. Gólem neskončil ani závar před Fraňkem v poslední minutě první části, a tak po ní platil bezbrankový stav.

Na začátku druhé třetiny se strhla menší potyčka před Břízou, nejiniciativnější v ní byl Řezníček, který tak rozvášnil dav domácích fanoušků. Ve 23. minutě negativní emoce vystřídala gólová radost. Po vhazování spíše nahodil puk na Břízu Novák, do cesty kotouče na bránu nastavil hůl Klepiš a Bříza na změnu směru nestačil reagovat. Ve 26. minutě mohli domácí vést již o dvě branky. Vondrka ujel po křídle a najednou byl sám před Břízou. V souboji s mládím ovšem zvítězila zkušenost gólmana hostí. A tak přišlo otřepané nedáš - dostaneš. V čase 27:21 při vlastním oslabení po vyhraném bully napřáhl daleko před modrou Libor Procházka a jeho střela k překvapení všech zaplula do Fraňkovy branky.

Sparta se vyrovnáním dostala na koně, v polovině zápasu jen těsně minul branku Sloboda. Z náporu hostí rezultovalo vyloučení Pojkara, jenž zahákoval Šimíčka. V přesilovce poté zafungovala spolupráce Chabada - Broš. Druhý jmenovaný po křížné přihrávce brankovištěm, ve kterém ležel bezmocný Franěk, zasouval do prázdné klece. Na kostce nad ledem v tu chvíli svítil čas 31:34. Slavia byla zvratem ve skóre očividně zaskočena. Ve 33. minutě měl na holi další gól Marek, naštěstí pro Slavii své semifinálové střelecké prokletí neprolomil. V 37. minutě nabídl Slavii šanci na vyrovnání zbytečným faulem Kuboš, domácí však chybovali v útočném pásmu a Kolařík musel proti unikajícímu protihráči nedovoleně zatáhnout za záchranou brzdu. Po čtyřiceti minutách tedy Slavia šla do kabin s jednogólovým mankem.

Do závěrečné části Vladimír Růžička zamíchal sestavou. Beránek se postavil mezi Klepiše a Antoše, mezi Supem a Hruškou ho nahradil Martinec. Aktivněji však začali hosté, jako by chtěli soupeři zasadit definitivní úder. Ve velkých šancích se postupně objevili Broš a Šimíček. Ve 46. minutě se ke slovu dostala konečně i Slavia, když nadvakrát prověřil Břízu mladík Červenka, který se na chvíli objevil na centru prvního útoku. Sparta poté kontrovala nájezdem Tona, Franěk byl ale pozorný. Na hokejky Slavie se postupně začala vkrádat nervozita, což dokumentoval faul Beránka ve 48. minutě. Slavia se ubránila a po svém návratu na led připravil Beránek stoprocentní šanci pro Antoše. Hrdina předchozího zápasu však tentokrát v zakončení neuspěl a vzápětí fauloval loktem.

Slavia se přesto nevzdávala. Hned po vhazování v obranném pásmu domácích ujel všem Beránek. V rozhodující chvíli mířil sice těsně vedle, ale vynutil si alespoň vyloučení Šreka, který ho sekl přes ruku. Síly na ledě se tedy vyrovnaly. Za necelou minutu navíc putoval za stejný prohřešek za Šrekem Řezníček a před Slavií stála jedinečná možnost k vyrovnání v podobě přesilovky 4 na 3. Slávisté před brankou Sparty vytvořili obrovský závar a v čase 51:18 kýženého vyrovnání dosáhl tvrdou střelou Jan Novák. Šrek tak musel z trestné lavice předčasně zpátky. Po návratu Antoše tedy hrála Slavia další přesilovku, neboť za katrem stále seděl Řezníček. A ačkoliv tato početní výhoda byla zkrácená, stačila domácím k obratu skóre. V 53. minutě vyslal Antoš přihrávku zpoza branky a Šrek si srazil bruslí puk nešťastně do branky. To dostalo konečně do varu domácí fanoušky. Další důvod k radosti jim dal za další dvě minuty ve vynikající formě hrající Klepiš, který zužitkoval Beránkův pas na zlatém podnose.

Domácí již žádné drama nepřipustili a Spartě nepomohla k zdramatizování utkání ani přesilovka, jíž přecházel trest pro hráčskou lavici za příliš mnoho hráčů na ledě. V Edenu se tak slavilo, ale v neděli čeká oba týmy rozhodující zápas a až po něm bude znám definitivní vítěz a poražený.

Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia): "Sparta byla dneska dvě třetiny o krůček před námi. Jsem rád, že se naše mužstvo tak zkonsolidovalo ve třetí třetině, že dokázalo dotáhnout utkání do vítězného konce."

Kamil Konečný (Sparta): "Bylo to oboustranně vynikající utkání. Všichni hráči hráli na doraz. Úvodní dvě třetiny jsme kontrolovali hru, bohužel jsme naše vyložené příležitosti neproměnili. Za to nás oprávněně stihl trest. Prakticky během tří minut bylo o výsledku rozhodnuto. Přesto chci naše hráče za dnešní výkon pochválit."

Autor Lukáš Hykš, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více