Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
4. listopadu 2003

Doufám, že tentokrát to bude s lepším koncem, říká Jan Hejda

Česká hokejová reprezentace trénovala v úterý v podvečer v hokejové hale v Praze v Letňanech. Mezi obránci připravujícími se na nadcházející mezinárodní hokejový turnaj Karjala Cup 2003 byl i bývalý slávista Jan Hejda. Ten do Finska odlétá s přáním, aby výsledky mužstva byly lepší než na zářijovém turnaji v Pardubicích. “Očekávám to samé, doufám ale, že tentokrát to bude s lepším koncem,“ uvedl pro slávistické webové stránky. Na turnaji mimo jiné nastoupí proti týmu Ruska, v němž budou hrát dva jeho spoluhráči z týmu CSKA Moskva. “Tak nějaká dvě tři slova o tom před odletem padla, ale jinak jsme se nijak zvlášť nehecovali,“ dodala bývalá opora slávistických zadních řad, která si opět oživí osvědčenou spolupráci s parťákem Petrem Kadlecem.

Od 1. července se připravujete s týmem CSKA Moskva, od 10. září za něj hrajete ruskou Superligu. Kdy vám zatím bylo nejhůře?
Posledních čtyři pět zápasů, zhruba od 20. října, kdy jsem měl pocit, že se mi nedaří, nejen tím, že jsem nedělal body, ale prostě jsem byl takový rozhozený. Nešlo mi to tak, jak bych si představoval. Oni vám to neřeknou, ale člověk to pozná sám, že mu to nejde.

Jak často a s kým nejčastěji hrajete v obraně?
Hrál jsem všechny zápasy, a nejčastěji s Pavlem Trachanovem. Lze říct, že až na výjimky hrajeme s Pavlem od začátku soutěže, poslední zápasy zcela pravidelně. Je to ale hodně náročné, protože hrajeme pouze na šest obránců.

V tisku se tady o vás píše jako o velkém oblíbenci trenéra Tichonova. Jak byste vy naopak hodnotil jeho?
Velmi pozitivně, jako člověka, který rozumí hokeji. A to, že je na některé hráče přísný, to tak prostě v hokeji někdy chodí.

Co vaše osobní statistiky: branky, asistence, nasazování v přesilovkách…?
V dosavadních jednadvaceti zápasech jsem nasbíral tři body za asistence. Jinak na přesilovky chodím, ale v Rusku se hraje jiným stylem než u nás. Obránci mají jiné úkoly, mají za úkol především bránit. Proto ani nechodím tolik před branku jako na Slavii. To je v CSKA úkolem útočníků. Góly se ani od obránců nepožadují, nejlepší z obránců má u nás pět bodů.

A co ruští spoluhráči, dívají se na vás, na Čechy, jako na cizince? Berou vás?
Je to v pohodě, spíše mají legraci z nějakých českých slov, které občas v kabině nahlas pokřikují. Především je to naučili už vloni Dušan Salfický a Miroslav Gureň.

Před odchodem do Ruska jste uvedl, že Moskva byla pro vás výzva. Platí to stále?
Tak samozřejmě, platí, ale na nějaké hodnocení je ještě příliš brzo. Zeptejte se mě na to po sezoně.

Také jste uvedl, že je v týmu obrovská konkurence. Jak to vidíte nyní?
Je to slabší, konkurence už není tak velká, jako ze začátku. Naopak jsme v posledních zápasech měli problémy, chyběli nám obránci. Poslední zápasy jsme hráli v šesti obráncích. Prostě nějak se to v týmu prostřídalo a zbylo nás jen šest. Ale v Rusku je zvykem, že o reprezentačních přestávkách dochází k přestupům. Myslím si, že teď dva nebo tři obránci do týmu zase přišli.

Soutěž v Rusku pro vás začala 10. září zápasem s Kazaní. Kolik toho máte v ruské superlize ještě před sebou?
Základní část má šedesát kol, teď máme tedy za sebou jednu třetinu a jeden zápas. Větší porce zápasů nás ještě čeká.

Dres CSKA teď Jan Hejda na čas vymění za reprezentační

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více