Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
9. března 2020

Obrovský úspěch! Sedmáci ovládli letošní DTS

Slávistickým sedmákům se v letošní sezoně povedlo něco, na co budou ještě dlouho vzpomínat. Po úspěšném finále totiž vyhráli DTS, kterého se v průběhu roku účastní ty nejlepší týmy z celé republiky. Sešívaní nejdříve s přehledem vyhráli základní skupinu a přemožitele nenašli ani na finálovém turnaji, kde v nájezdech sebrali vítězství domácímu Liberci.

Co to vlastně přesně mladí slávisté vyhráli? Zkratka DTS značí soutěž, která nese název Dlouhodobá turnajová soutěž. Vedle klasické ligy starších žáků, kde se potkávají jen týmy z určité oblasti, je tu totiž ještě soutěž, ve které dochází na konfrontaci s těmi nejlepšími celky z větších vzdáleností. Nejdříve se hrají základní skupiny a jejich vítězové si to pak rozdají o celkové prvenství.

Výrazný rozdíl je i v průběhu jednotlivých zápasů. Vzhledem k tomu, že se to hraje turnajovým formátem, je hrací doba jen 2 x 20 minut a každá část se navíc počítá do tabulky jako samostatný zápas. Body se tak získávají za každých odehraných 20 minut! Stále je tak o co bojovat a není prostor něco vypustit.

Největším konkurentem v základní skupině byly Pardubice

Výsledky na DTS

  • Pardubice – Slavia 2:1, 2:2
  • Slavia – Jihlava 2:1, 4:2
  • Slavia – Pardubice 2:0, 2:0
  • Slavia – Žďár n/S 2:1, 2:2
  • Jihlava – Slavia 5:1, 0:2
  • Slavia – Č. Budějovice 3:1, 2:0
  • Žďár n/S – Slavia 0:5, 0:3
  • Slavia – Č. Budějovice 4:0, 0:2
  • SF: Slavia – Kometa 5:4
  • F: Liberec – Slavia 4:5sn (2:3)

Pražané byli zařazeni do skupiny s Pardubicemi, Jihlavou, Českými Budějovicemi a Žďárem nad Sázavou. Podle předpokladů se potvrdilo, že vedle slávistů se o prvenství bude rvát zejména východočeské Dynamo.

Každý ze zúčastněných celků pořádal v rámci základní skupiny jeden z turnajů o čtyřech týmech. Jednou tak měl každý i volno. To na Slavii připadlo hned při prvním turnaji, a tak museli červenobílí v dalším průběhu dotahovat optickou ztrátu na své konkurenty.

To se slávistům povedlo velmi rychle, přestože hned v prvním utkání s Pardubicemi prohráli a jen remizovali. Následně na to navázali pěti výhrami a remízou se Žďárem. Výhodu pak měli i v tom, že poslední turnaj se konal v Edenu a navíc se ho už neúčastnily Pardubice, které do té doby odehrály již všechna utkání.

K jistotě postupu mezi nejlepší čtyřku tak sešívaní potřebovali na svém ledě vyhrát alespoň jednu dvacetiminutovku. A to se jim povedlo hned na začátku, když přejeli Žďár nad Sázavou 5:0. Když pak vyhráli nad stejným soupeřem ještě jednou a porazili i České Budějovice, nebylo pochyb, že budou Pražané na finálovém turnaji právem.

Těsná semifinále a finále, o to větší radost z titulu

Právo organizovat turnaj pro nejlepší týmy dostal Liberec, který ve své skupině získal o bod více než Slavia. Vedle Komety Brno se na sever Čech kvalifikovala trochu překvapivě i Hvězda, která za sebou nechala Plzeň, Chomutov nebo kladenské Rytíře.

Oproti základním skupinám se finálový turnaj už nehrál systémem každý s každým. Podle počtu získaných bodů se vytvořila semifinále a vítězové si to pak na přímo rozdali o celkový triumf. Vzhledem k tomu, že šlo opravdu o to nejlepší, co v dané kategorii Česko nabízí, nečekal na slávisty vůbec lehký úkol.

V semifinále narazili červenobílí mladíci na Kometu Brno. Přestože se v utkání prosadili jako první, dvoubrankový náskok ztratili a dokonce nechali soupeře odskočit do vedení. Za stavu 2:4 se však slávisté zvedli a velkou bojovností otočili duel na konečných 5:4.

Ve finále se tak sešívaní postavili Liberci, proti kterému museli prakticky celý zápas dotahovat. Bílé Tygry si ale v žádném případě nenechali odskočit do většího rozdílu, a tak byli stále na dostřel.

Dramatický průběh vyvrcholil přibližně tři minuty před koncem, kdy slávisté naposledy srovnávali, a o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich byli Pražané o gól úspěšnější, a tak se za letošní rok může Slavia v této věkové kategorii pyšnit neoficiálním titulem mistra ČR!

Ročníku 2007 se daří na všech frontách

Vedle úspěchu na DTS míří za celkovým vítězstvím sedmáci i v ligové soutěži mladších žáků. V dosavadním průběhu ještě neprohráli a body ztratili jen jednou, když remizovali se Spartou. Svoji skupinu, kde jsou například i Plzeň, České Budějovice nebo Hvězda, vedou neotřesitelně o deset bodů. Druhá Hvězda by v případě plného bodového zisku v posledních zápasech výkon slávistů už jen dorovnala a vzhledem k horším vzájemným zápasům by se už na první příčku stejně nedostala.

Už v loňském roce jako šesťáci ligu mladších žáků s náskokem na druhou Spartu vyhráli a na DTS nakonec skončili drzí po finálové prohře s Třincem. Ve Slavii tak roste generace, která má vyhrávání v krvi!

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více