Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
21. ledna 2004

Vedení jsme si měli v závěru lépe pohlídat, míní Jiří Kalous

P r a h a - Čtyři zápasy odehrála Slavia se Zlínem v základní části a vždy se prodlužovalo. Slova slávistického asistenta trenéra Jiřího Kalouse před zápasem: "nemůže už jít o náhodu," se do puntíku vyplnila. V bitvě o druhé místo v tabulce slávisté dvakrát vedli, hostům se však vždy podařilo vyrovnat, naposledy sedm minut před koncem. Chyba v prodloužení pak přivála druhý bod Medvědům ze Zlína. Vzhledem k vývoji utkání a jeho průběhu bylo v kabině domácích znát zklamání. "V prodloužení ten tým nesmí propadnout. My jsme tu chybu udělali a byla potrestána," říkal po utkání Jiří Kalous.

K překvapení diváků se do branky v úterním zápase Slavie se Zlínem postavil mladý Zdeněk Šmíd, který do Slavie přišel teprve nedávno z Plzně. Lukáš Hronek si totiž v úterý ráno stěžoval na bolesti v tříslech a tak současná slávistická jednička namísto na trénink zamířila k doktorovi. Zdeněk Šmíd tedy už dopoledne věděl, co ho večer čeká. Ale nervózní prý z toho nebyl. “Od toho jsem tady, prostě jsem to bral tak, jak to je,“ říkal po zápase. V zápase neměl příliš mnoho práce, šlo na něj 21 střel, dvě z nich v základní hrací době skončily za jeho zády. “Zdeněk ale podal vynikající výkon. Těch střel na něj sice nešlo tolik, ale na to, kolik nebezpečných situací během zápasu vyřešil, to zvládl opravdu dobře. Jsme s ním spokojeni,“ chválil jej po zápase slávistický asistent Jiří Kalous s tím, že v podstatě za obdržené góly nemohl. První padl v přesilovce pět na tři, druhý po ztrátě puku v útočném pásmu. “Moc jsme se tlačili do útoku a nepohlídali jsme si třetího hráče vzadu. Prostě jsme ztratili kotouč u útočné modré čáry a z rychlého protiútoku, kdy jsme byli v pohybu tam, jsme inkasovali vyrovnávací branku,“ dodal Jiří Kalous. Zejména druhý vyrovnávací gól byl tak trochu pro slávistického gólmana smůlovatý. Tesařík střílel do jeho protipohybu, puk Šmídovi doslova proklouzl pod betonem. “Já jsem přes našeho hráče tu střelu přesně neviděl, takže jsem ji zahlédl až na poslední chvíli a šla vlastně do protipohybu,“ vyprávěl Zdeněk Šmíd.

Zápas Slavie se Zlínem byl zápasem nejproduktivnějších hráčů extraligy. V přímém souboji se tak doslova a do písmene hrálo o body do kanadského bodování. Jak ale po zápase tvrdil lídr kanadského bodování Josef Beránek, hráči na to vůbec nemysleli. “Ne, my jsme chtěli vyhrát, jako každý jiný zápas.“ A dlužno dodat, že na hráčích to bylo opravdu znát. Vždyť jen kolikrát se během první třetiny někdo z trojice Hruška, Beránek, Sup ocitnul tváří v tvář brankáři Igoru Murínovi? Chyběla vždy trocha štěstí. Někdy se do cesty puku postavila něčí hokejka, noha či Murínova přilba. Hráči Slavie v první třetině doslova zasypali zlínského brankáře sprškou střel, leč ujala se jen jediná, Klepišova dorážka ve třetí minutě. “Někdy chybí štěstí, někdy klid v zakončení. Když se ale podaří dát gól, tak pak už to jde, protože získáte větší klid. Nám se to dneska nepovedlo,“ litoval po zápase kapitán domácích Josef Beránek, kterého zejména mrzelo vyrovnání soupeře ve třinácté minutě poslední třetiny: “My jsme měli šanci, když jsme jeli tři na dva, ale nám se ten gól dát nepodařilo, oni naopak z protiútoku vyrovnali.“ To byl zřejmě rozhodující moment zápasu, který zároveň rozhodl o tom, že dva body putují do Zlína. “Vzhledem k vývoji utkání, když jsme ještě šest minut před koncem vedli dva jedna, jsme si to vedení měli lépe pohlídat,“ hledal příčinu ztráty bodů Jiří Kalous, a dodal :“tlačili jsme se ale pořád dopředu a z jednoho protiútoku se jim povedlo dát vyrovnávací branku. Myslím, že to byla škoda.“ Stejného názoru je ostatně i Zdeněk Šmíd: “Já si myslím, že jsme byli lepší, že jsme měli více šancí. Byla škoda, že jsme za stavu dva jedna nějaké šance neproměnili. Potom už od toho stavu dva dva Zlín poctivě bránil. Jim ten bod vyhovoval určitě více než nám.“

Zdeněk Šmíd: Prostě se do toho člověk vžije a pak už nic nevnímá.

Celou první třetinu jste Zlín mačkali v jeho obranném pásmu, na Murína se valil útok za útokem, střela za střelou. Jak jste to viděl vy z druhé strany?
Brzo jsme dali gól, měli jsme i další šance. První třetinu jsme měli jasně v moci, ale prostě to k tomu hokeji patří. Někdy tu branku nedáte ani z vyložené pozice, někdy zase padne náhodná branka. To prostě k tomu hokeji patří. Je pravda, že po té první třetině mohlo být to skóre třeba tři nula a ten zápas mohl skončit jinak.

Dnes proti vám nastoupil jeden z nejproduktivnějších útoků ligy. Připravoval jste se na to nějak speciálně?
Věděl jsem, že tam jsou šikovní hráči, například Jardu Balaštíka trošku znám z reprezentace, takže vím, co dělá, ale nemá cenu se nějak speciálně připravovat, protože dnes má Zlín všechny lajny vyrovnané. A že zrovna dnes tato lajna dala tři góly? Tak to je škoda.

Hrálo se o druhé místo v tabulce. Měl jste trému?
Samozřejmě, trošku tam ze začátku ta tréma byla. Ale já si myslím, že to utkání mělo velmi dobrou úroveň. Prostě se do toho člověk vžije a pak už nic nevnímá.

Obrana v zápase fungovala spolehlivě, v podstatě asi podle vašich představ. Dirigoval jste si ji, byli jste nějak domluveni?
Tady ta obrana je hodně kvalitní. Ten první gól padl při přesilovce 5 na 3, druhý gól, ten byl zase z druhé vlny, tam se asi mělo vrátit levé křídlo. Prostě jsme to zezadu nepohlídali. Takže já bekům nemohu absolutně nic vytknout, hráli výborně.

Jiří Kalous: Udělali jsme chybu, která byla potrestána

V zápase Slavie se Zlínem proti sobě nastupovaly dva nejproduktivnější útoky extraligy. Připravovali jste se na tuto skutečnost nějak speciálně, byla tomu podřízena taktika, například aby první pětky nastupovaly vždy proti sobě?
My jsme v podstatě chtěli, aby ty útoky hrály proti sobě.

Přesto to nakonec v průběhu utkání vždy neplatilo…
Samozřejmě, rozhází to přesilovky, vyloučení… Udržet ten rytmus střídání jen a jen proti sobě je velmi obtížné. Ale ten záměr tam byl a oni odehráli nejvíce času na ledě proti sobě.

Proto naopak bylo jistým překvapením, když se v prodloužení proti Balaštíkovi s Leškou namísto Beránka se Supem postavili Patrik Martinec, Milan Antoš a Aleš Krátoška….
Právě v tom prodloužení jsme to chtěli otočit, aby naopak nešli proti sobě. Ale tam rozhodla chyba, kdy jsme zapomněli na toho hráče, který tam zůstal sám vysunutý, což jsme si bohužel nepohlídali.

Co se tedy v prodloužení mělo udělat jinak, aby oba body zůstaly v Edenu?
V prodloužení ten tým nesmí propadnout, nesmí zapomenout na hráče za sebou. Obzvlášť, když je na ledě vyrovnaný počet hráčů čtyři na čtyři. Tam by nemělo dojít k tomu, co se stalo. My jsme tu chybu udělali a byla potrestána.

K překvapení mnohých diváků nenastoupil do branky Lukáš Hronek. Co je s ním a jak to s ním dále vypadá?
Lukáš má natažená třísla, takže jsme zvolili tu variantu, že nastoupí Zdeněk Šmíd. Lukáš by měl mít teď dva nebo tři dny volno. Nyní je v péči fyzioterapeutů, ale už v příštím kole by měl nastoupit.

Jak moc vás nepřítomnost Lukáše Hronka zaskočila?
Na to musí být člověk svým způsobem vždycky připraven, protože hokej je o zraněních. Patrně se mu to stalo v pondělí na tréninku. Lukáš tomu chtěl nechat čas, jestli to třeba bude dobré, ale v úterý ráno nakonec odjel k lékaři.

Jako třetí útok dnes hráli Klepiš s Vondrkou a Tomicou a dlužno říct, že jim to spolu šlo. Jak je hodnotíte vy?
Já si myslím, že hráli dobře, Klepiš se začal v posledních dvou utkáních prosazovat i střelecky. Pokud jim to půjde tak dál, bude to jen dobře. Samozřejmě chceme, aby byli hodně využívaní. Jsou mladí, jsou na tom kondičně dobře, takže by měli být pro tým přínosem.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více