Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
8. ledna 2005

Málek přijede s (e)Energií do Sazka Areny

Posílena o dvě vítězství v řadě nastoupí Slavia k utkání 39.kola proti Karlovým Varům, konec třetí čtvrtiny základní části završí ale až v úterní dohrávce v Pardubicích. Západočeši ještě nevzdali boj o play-off, pod vedením reprezentačního kouče Radima Rulíka by jim k tom měl pomoct velký trumf - brankář v minulosti spojený především se "sešívaným" dresem, Roman Málek. Po návratu z ruské superligy byl uvolněn na hostování na západ Čech a určitě by si rád zopakoval výsledek z loňské sezóny, kdy se poprvé v životě postavil proti Slavii a s Plzní slavil výhru 5:0. V Sazka Areně se začíná od 17:00, zápasem vás bude provázet i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1931 jako Slavia Karlovy Vary, odbor ledního hokeje
Trenéři: od 14.12. 2004 Radim Rulík, Václav Baďouček, Pavel Kněžický, do 10.12. Pavel Pazourek, Radim Rulík
Největší úspěchy: 10.místo 2002, 2003
Posledních pět let: 11. > 14. > 10. > 10. > 12.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Roman Málek, Martin Hlavačka, František Ptáček, Ľubomír Hurtaj

Oživení na trenérské lavičce

V polovině listopadu potkala Energii herní i výsledková krize, která začala domácím zápasem 23.kola s poslední Jihlavou, ze kterého Západočeši i přes velkou převahu vytěžili jen bod za remízu. V kole předcházejícím přitom přivezli dva body za překvapivou výhru v prodloužení na ledě Pardubic. Od té doby čekali na vítězství osm zápasů, s ostudou odjížděli ze Sparty a ze Vsetína, kde utržili debakly 0:7 resp. 2:9. Hráči neplnili taktické pokyny, dopouštěli se obrovských hrubek v obraně. Vedení klubu se rozhodlo dát týmu nový impuls v podobě změny trenéra. Odešel hlavní kouč Pavel Pazourek, který zdálo se neměl u mužstva patřičnou autoritu. Dva zápasy vedl Karlovy Vary sám na lavičce jeho asistent Radim Rulík, v reprezentační pauze pak povýšil do funkce hlavního trenéra.

Zástupce mladší generace trenérů zároveň působí u českého národního týmu, který vede během Euro Hockey Tour spolu s Ondřejem Weissmannem a Marianem Jelínkem, nad vším dohlíží šéftrenér Vladimír Růžička. Rulík je známý svou tvrdou a náročnou letní přípravou, v extralize však dosud stál spíše v pozadí. Teď bude mít za výsledky mužstva největší zodpovědnost, pomocníky mu budou Václav Baďouček, bývalý karlovarský obránce a plzeňský odchovanec, který přišel z Písku a jako druhý asistent bude u týmu působit dosavadní trenér brankářů Pavel Kněžičký.

Boj o play-off na západě Čech nevzdávají

V utkání 31.kola hostily Karlovy Vary doma Litvínov, na lavičce stál osamocený Rulík a premiéru si v týmu prožil brankář Roman Málek. Po necelém měsíci se Energie zase radovala z vítězství, spokojen mohl být i přes tři inkasované branky Málek. Ve Zlíně přišla těsná prohra 0:1 a následovala vánoční pauza vyplněná Rosno Cupem. Po přestávce, na druhý svátek vánoční, přivítala Energie doma v západočeském derby Plzeň a svým fanouškům dala hezký dárek v podobě vysoké výhry 8:1. V lázeňském městě na čas zavládla euforie, boj o historicky první postup do vyřazovacích bojů Karlovy Vary nevzdávají. Na osmou příčku momentálně ztrácí dvanáct bodů, ale svěřenci Radima Rulíka mají k dobru dva odložené zápasy.

Stane se Roman Málek opět po roce spasitelem?

Sedmadvacetiletý brankář Roman Málek zůstane navždy zapsán v srdcích slávistických fanoušků. Klubový odchovanec prožil ve slávistickém "áčku" necelých sedm sezón. Na jaře roku 2003 vychytal Slavii historický první mistrovský titul a v Edenu byl vynášen do nebes. Lákali ho do NHL, ale “Málič” zůstal ve Slavii. V následující sezóně se však dostával do brány čím dál méně, ztratil neotřesitelnou pozici jedničky a nakonec byl vyměněn do Plzně. Trošku roztrpčen odešel na západ Čech hledat novou motivaci. ”Nechtěl jsem zůstávat tam, kde o mně nestojí,” říkal po trejdu Roman Málek. Jak se nakonec ukázalo, pomohlo to jemu i Plzni. Ve Slavii se pár týdnů po odchodu Málka stal novou brankářskou jedničkou Petr Franěk.

S příchodem reprezentačního gólmana získala Plzeň jistotu mezi tři tyče, tým potácející se na spodku tabulky najednou polila živá voda a v parádním závěru se dostal až do play-off. Po vítězném čtvrtfinále s Pardubicemi se v Plzni dostavila hokejová euforie, na pozdějšího mistra ze Zlína už sice plzeňští bojovníci neměli, ale i tak se stal Roman Málek hrdinou západočeské metropole a po sezóně posbíral individuální ocenění.

Málek měl podepsanou ve Slavii dlouholetou smlouvu, v létě se GM klubu Vladimír Růžička domluvil na Málkově prodeji na roční hostování do ruského Magnitogorsku. Na první zahraniční štaci však Málkovi pšenka nekvetla, nepomohlo mu ani to, že Metallurg vedl český trenér Marek Sýkora. Kluboví bossové se rozhodli českého brankáře zbavit, který se tak vrátil do Čech. Zájemci museli jednat se Slavií. Úspěšně vyšly z boje Karlovy Vary a získaly Romana Málka na hostování do konce sezóny. Od té příští se ale můžou na Málka těšit v Plzni, kam už zamíří ze Slavie na přestup.

V Karlových Varech věří, že s Málkem v zádech se jim podaří to, co loni rivalům z Plzně. Tehdy také měli plzeňští velkou ztrátu na play-off a jak to dopadlo by mohli nejvíce vyprávět v Pardubicích. Navíc Karlovy Vary po postupu do extraligy stále čekají na svou první účast v play-off. Specialista na východočeský tým, Roman Málek, odmítá roli spasitele, ale motivace mu určitě nechybí. ”Bylo by to krásné, Varům chci maximálně pomoct,” nechal se slyšet.

V loňské sezóně si už vyzkoušel v plzeňském dresu, jaké to je nastoupit proti Slavii. A po zápase měl dvojnásobnou radost – z výhry a vychytané nuly. Po svém návratu z ruské superligy se poprvé v životě představí na ledě Slavie jako soupeř. Nebude to ale už v Edenu, ale ve vysočanské Sazka Areně. ”Vždy, jestli budu hrát v české extralize, tak rád pojedu na Slavii a vždycky se jim rád budu snažit zkazit tu jejich radost, aby Slavia nevyhrála. Ale ať to berou tak, jak to je (smích),“ vzkazoval loni v rozhovoru po utkání v Plzni. Pikantností nedělního zápasu bude fakt, že se Málek poprvé od loňského trejdu do Plzně potká na ledě se svým nástupcem ve Slavii - Petrem Fraňkem, pro změnu bývalou oporou Karlových Varů.

Pohled na soupisku Energie

Na citelném postu brankáře se už vystřídali čtyři muži. Možná trošku překvapivě se letní posila a lotyšský reprezentant Edgars Masalskis příliš neprosadil, většinu času strávil na hostování v prvoligovém Písku. Momentálně se snaží pomoct poslední Dukle Jihlava. V brance se tak střídali mladičký talent a navrátilec z juniorské ligy v Americe Lukáš Mensator se Zdeňkem Šmídem, jenž v loňské sezóně hostoval ve Slavii, když byl součástí výměny za Málka. Právě s příchodem Romana Málka získaly Karlovy Vary velkou posilu a o postu jedničky je jasno.

V obraně mají varští dvě velké opory - kapitána Františka Ptáčka a tvrdého střelce od modré Martina Hlavačku. Ptáček nastřílel do branek soupeřů už osm branek, Hlavačka je s 22 body třetím nejproduktivnějším bekem extraligy a zároveň druhým mužem klubového bodování. I to svědčí o nepříliš efektivním útoku Energii, v jehož středu nenajdeme výraznější osbnost. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Ľubomír Hurtaj.

V Karlových Varech hraje početná slovenská legie, na rozdíl od začátku sezóny už ale v kádru nenajdeme útočníky Tomíka a Lipianského, kteří byli z klubu uvolněni. Jejich místa vedle Hurtaje zaujali obránce Tomáš Harant a jedna z nejnovějších posil, útočník Andrej Nedorost, který v extralize dříve působil v Plzni. Další posilou je Radim Kucharczyk, který po přestupu z Třince podepsal v Karlových Varech dlouholetou smlouvu.

Během sezóny přišel výměnou z Plzně na hostování útočník Milan Kraft, jediný hráč z NHL v Karlových Varech během výluky. Opačným směrem putoval ex-slávista Petr Míka. Zkušenosti z NHL mají ještě urostlý obránce Zdeněk Kutlák (Boston) a Andrej Nedorost (Columbus). Na hostování zatím do konce ledna je v lázeňském městě Aleš Krátoška, na kterého nezbylo místo v nabité sestavě Slavie.

Aktuální forma obou soupeřů

Slavia se představila hned první den Nového roku, ve Zlíně nezlomila prokletí Hamé a ani napotřetí nedokázala Igoru Murínovi vstřelil sezóně gól. Byla z toho tak další porážka, tentokrát 0:2. Chuť se slávisté spravili proti Litvínovu, který díky hattricku Josefa Vašíčka porazili 5:2. Nový lídr klubového kanadského bodování se prosadil i proti Vítkovicím, jedním gólem přispěl k výhře na ledě soupeře po čtyřech porážkách v řadě. Slavia tak jen dokázala, že na Vítkovice v letošní sezóně umí - vyhrála všechny tři zápasy, na ledě Severomoravanů navíc vyhrála pošesté za sebou. Proti oblíbenému soupeři se opět prosadil útok hračičků Pálffy - Stümpel - Vlasák, kterým vyšel i první zápas v ČEZ Areně.

V utkání s Vítkovicemi představila Slavia další posilu, místo Patrika Martince zaujal v kabině mladý útočník Lukáš Havel, který přišel z Litvínova na hostování do konce sezóny. Nastoupil ve třetím útoku spolu s Vašíčkem a Tomicou. Slavii chyběl zraněný forvard Milan Antoš (namožená záda, pár dní klidu), do sestavy se tak po delší době vešel rychlonohý Michal Vondrka. Sestava se od posledního zápasu pravděpodobně měnit nebude.

Karlovy Vary měly v pátek volno, plánovaný duel se Vsetínem se na západě Čech neuskutečnil kvůli chřipkové epidemii hostů. V posledních dvou zápasech zažila Energii radost z vítězství i smutek z porážky. Nejprve si v pohodě dojela pro tři body na led Jihlavy, kde se po vítězství 5:0 radoval Roman Málek z prvního shut-outu v karlovarských barvách. Pak však přijela na západ Čech pražská Sparta a dala domácím hokejovou lekci, ani potřetí v sezóně se tak karlovarští neradovali z bodového zisku proti výběru Slavomíra Lenera. V Sazka Areně se bude muset kouč Radim Rulík obejít bez Jakuba Krause, kteý už si asi do konce sezóny nezahraje kvůli zlomenému kotníku. Chybět bude i další útočník Milan Procházka (zlomená ruka, návrat koncem ledna).

Vzájemná bilance

V prvním utkání v Sazka Areně nepředvedla Karlovy Vary špatný výkon, ale s neplodnou koncovkou na víc než porážku 0:3 neměly. Franěk tak proti svým bývalým spoluhráčům vychytal shut-out, vepředu předváděly báječné technické kousky Pálffy se Stümpelem. Žigmund Pálffy se na čas rozloučil se Slavií před výpomocí mateřské Skalici dvěma brankami a jednou asistencí, jeho parťák z útoku přidal gól a nahrávku. V karlovarské svatyni podal dobrý výkon Zdeněk Šmíd.

K utkání 26.kola přijela Slavia do západočeských lázní v pro ní příznivé době. Karlovy Vary se totiž zrovna potýkaly s krizí a na ledě to bylo znát. Slavii dostal do vedení koncem první třetiny Sup, v 26.minutě ale vyrovnal Kraft a pak se skóre dlouho neměnilo. Slávisté vyčkávali na chyby domácích a dočkali se ve 45.minutě, kdy dorážkou dostal Slavii opět do vedení Vlasák. V závěru ještě korunovali vítězství Slavie proměněným blafákem z nájezdu Pálffy a po hezké kombinační akci Vašíček. Slávisté tak úspěšně začali čtyřzápasovou tour po stadionech soupeřů.

Statistiky letošních vzájemných zápasů:

1. Pálffy (SLA) 3+1 = 4
2. Stümpel, Vlasák (oba SLA) 1+2 = 3
3. Vašíček (SLA) 1+1 = 2


Historická bilance v extralize
SLAVIA - KARLOVY VARY
Celkem:
30   15 - 5 - 10  96:68
Doma:
15   11 - 1 - 3
Venku:
15    4 - 4 - 7 
Postavení v tabulce
4.  Slavia        37  20 - 2 - 0 - 1 - 14  107:84   65
12. Karlovy Vary  36  11 - 2 - 4 - 0 - 19   92:108  41
Co mají oba týmy společného
Ze Slavii na hostování působí v Karlových Varech Roman Málek a Aleš Krátoška, slávistický dres oblékali v minulosti také František Ptáček, Jiří Polák, Jan Alinč a Zdeněk Šmíd. Ze současného kádru Slavie dříve nastupoval za Karlovy Vary David Hruška a oporou týmu byl brankář Petr Franěk.
Poslední zápasy
Slavia - Znojmo 4:5 pp
Slavia - Liberec 3:2
Hamé - Slavia 2:0
Slavia - Litvínov 5:2
Vítkovice - Slavia 3:4
Karlovy Vary - Plzeň 8:1
Vítkovice - Karlovy Vary 4:1
Karlovy Vary - Pardubice 2:3
Jihlava - Karlovy Vary 0:5
Karlovy Vary - Sparta 1:5
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Žižka, J.Novák, Špaček, Žabka, Kolařík, Pojkar, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Pálffy, Stümpel, Vlasák - L.Havel, Vašíček, Tomica - Vondrka, M.Kopecký, R.Dlouhý Málek - Ptáček, Kutlák, Hlavačka, Krajíček, J.Polák, Harant, Suur - Hurtaj, Alinč, V.Polák - Krátoška, Kraft, A.Nedorost - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Pech, Bednařík
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Vašíček 37 - 14+17 = 31
2. Jozef Stümpel 37 - 11+18 = 29
3. Žigmund Pálffy 28 - 13+11 = 24
4. Jan Novák 37 - 1+23 = 24
5. Michal Sup 37 - 13+9 = 22
1. Ľubomír Hurtaj 33 - 9+16 = 25
2. Martin Hlavačka 34 - 6+16 = 22
3. Jan Alinč 35 - 6+11 = 17
4. Róbert Tomík 24 - 5+12 = 17
5. Petr Kumstát 31 - 8+8 = 16
Brankáři
Petr Franěk 36 - 2.05 - 93,01
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Roman Málek 7 - 2.30 - 92,86
Lukáš Mensator 13 - 2.97 - 91,90
Zdeněk Šmíd 18 - 2.86 - 91,25
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více