Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
15.2.2005

Orli nestačili na Slavii

47. kolo, úterý 15.2.2005, Znojmo - Slavia
Znojmo
3:5
0:4, 2:0, 1:1
Slavia

Branky: 24. Plášek (Haman, Čakajík), 40. Erat (Uram, Toman), 51. Uram (Erat, Bičánek) - 7. Špaček (Vondrka), 14. Kopecký (Graňák, Novák), 15. Pálffy (Stümpel), 19. Vašíček (Špaček), 53. Beránek (Špaček, Havel). Rozhodčí: Rejthar - Pospíšil, Lipina. Vyloučení: 2:4, navíc Blatný (ZNO) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4357. Průběh utkání: 0:4 - 3:4 - 3:5.

Sestavy

Znojmo

Slávik - Bičánek, Němeček, Kuboš, Čakajík, Toman, Šmach - Uram, Ludvík, R. Erat - Plášek, Pucher, Haman - Blatný, J. Straka, Ambruz - Mikulík, Beroun.

Slavia

Z. Šmíd - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Špaček, Žabka, Žižka - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - L. Havel, Beránek, Sup - Vondrka, M. Kopecký, Graňák.

Ani reprezentační přestávka nepřerušila vítěznou šňůru Slavie. Pražané přijeli do Znojma s cílem upevnit si třetí příčku v tabulce, domácí se chtěli přiblížit postupové osmé pozici. Naděje Jihomoravanů vzaly za své již po první třetině, když v 19. minutě zvyšoval Josef Vašíček již na 4:0 pro hosty. Orli zabrali až v prostředním dějství a do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili již jen s dvoubrankovým mankem. Deset minut před koncem dokonce snížil v přesilovce na rozdíl jediného gólu Uram, o dvě minuty později však pečetil výhru svěřenců Vladimíra Růžičky Josef Beránek.

Ironie do sportu nepatří. Přesto jako by si s Orly špatně zahrála a Slavii „nadržovala“. Nemastné, neslané bylo pojetí hry z obou stran v první třetině. Ani v přesilovkách si žádný z týmů nevytvořil tlak. Slavia však dokázala využít minimum šancí ke vstřelení čtyř branek. V sedmé minutě Špaček skóroval přes skrumáž hráčů a puk doputoval za Slávikova záda. Hned dvakrát byl znojemský gólman překonán v rozmezí přesně půlminuty ve čtrnácté a patnácté minutě. Nejprve slávisté potrestali nejistý zákrok Slávika po Novákově ráně od modré. Puk, který zůstal stát několik centimetrů od brankové čáry, zahlédl Kopecký a pohodlně jej posunul do míst, kam si přál. Po druhé brance zkoprněl nejen domácí brankář ale i celý jeho tým a usnadnili tak cestu Pálffymu, který si v podstatě nikým nerušen najel před Slávika a zavěsil. To, co se dařilo Slavii, kdy lehkými střelami puk putoval do znojemské brány, Znojmo nedokázalo opětovat. Vašíčkova rána pod víko v předposledním minutě první části hry se zdála být smrtelným úderem do orlích řad.

Zdání klame a Orli se nevzdali. Znojemský gólman Slávik se zapřel a rozhodl se nedát protivníkovi šanci. Znojemské ofenzíva nabrala větší síly a jejich důraz se proměnil v čtyřiadvacáté minutě v podobu branky, když Plášek překonal ležícího Šmída. Slávik měl sérii skvělých zákroků, čelil střelám z bezprostřední blízkosti i samostatným nájezdům. Ale bylo to Znojmo, které se v poslední minutě druhé třetiny prosadilo, když Uramovo nahození před slávistickou branku tečoval do sítě Erat.

Slavia se i v poslední části hry držela své taktiky účelné a jednoduché hry se zajištěnou obranou a odolávala tlaku domácího týmu, který byl odhodlán bojovat o zisk bodů. Perné chvilky připravili znojemští hráči Šmídovi před jeho klecí, ale až Vašíčkovo vyloučení dokázal potrestat přesně v půlce třetí třetiny Uram po ideální přihrávce Erata, kdy si vytáhl slávistického gólmana z branky a skvěle zavěsil pod horní tyčku. Slavia, která ztratila čtyřbrankové vedení na rozdíl jednoho gólu, nezpanikařila a Beránek necelých osm minut před koncem pátým gólem potvrdil vítězství. I přes útočnou snahu nedokázali Orli překonat slávistický obranný val. Znojmo tak zůstalo pět kol před koncem základní časti stále se ztrátou pěti bodů před branami play-off. Slavia si vytvořila menší bodový náskok na třetí příčce tabulky.

Ohlasy trenérů
Miloslav Hořava (Znojmo): "Už pět zápasů po sobě jsme nevyhráli. Za výkon v první třetině jsme si zasloužili oprávněné vypískání. Ovšem chtěl bych divákům poděkovat za povzbuzování ve druhé třetině, které nás nastartovalo k dobrému výkonu. Po čtyřech obdržených brankách jsem uvažoval o vystřídání brankáře Slávika za juniora Železného, ten ale s námi trénuje pouze týden. Ani po prohře neskládáme zbraně v boji o play off, máme stále teoretickou šanci a budeme se o ni rvát."

Jiří Kalous (Slavia): "Utkání bylo dramatické až do samého závěru, neboť Znojmo bojovalo i za nepříznivého stavu 0:4. Ze soupeřova výkonu bylo patrné, že bojuje o osmou příčku. Rozhodla efektivita naší koncovky v první třetině a důležitý byl za stavu 4:3 Beránkův pátý gól, který pojistil naše vítězství."
Autor HoR, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více