Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
16. října 2001

Dorostenecké derby skončilo spravedlivou dělbou bodů

Dorostenci se v této sezóně již podruhé utkali se svým odvěkým rivalem z Holešovic. Tentokráte zajížděla Slavie k zápasu se Spartou do pražské Paegas Areny. Souboj druhého se čtvrtým týmem průběžného pořadí dorostenecké Nutella Extraligy sliboval kvalitní hokej s vysokým nasazením.

Již v první třetině dokazovala Slavie, že se po prvotních nepříliš přesvědčivých výkonech v extralize rozehrává k lepším výsledkům. Utkání začalo ve vysokém tempu, Slavie byla odpovědnější v obraně a svým forčekováním mařila sparťanské rozehrávky. První nebezpečnější akci vymyslela Slavie, při vlastním oslabení se mezi kruhy otočil Šindel a vyslal nebezpečnou střelu na gólmana Sparty Schwarze, který o víkendu v Českých Budějovicích seděl na střídačce sparťanského áčka. Ten rychle zareagoval a odvrátil nebezpečí. Následně si přesilovou hru vyzkoušela také Slavie. Z velkého tlaku vznikla jedna nebezpečná střela, která ovšem gólem neskončila. V 7. minutě po chybě sparťanských zadáků a i brankáře otevřel skóre utkání Jakub Šindel. Slavie plnila lépe defenzivní povinnosti a spolu s lepším pohybem přehrávala Spartu, která se jen bránila častým slavistickým útokům. Brankář Schwarz neměl zrovna svůj den a jen s velkým štěstím zlikvidoval střelu Špeldy. V 10. minutě zbytečně fauloval Doležal a za podražení si šel odpočinout na trestnou lavici. Sparta se těžko dostávala do slávistického obranného pásma a prakticky brankáře Hladiše ani neohrozila. Slavie dokázala v oslabení i zahrozit, jmenovitě Šindel po individuální akci prověřil Schwarze, který se rozchytal po počátečních problémech. Sparta si lámala hlavu, jak překonat výborně do zadu pracující Slávii, ale neúspěšně. Hladiš jen mohl závidět Schwarzovi, který byl zasypáván vlnami střel. V čase 18:55 fauloval Lukačovič a dal tak Slavii příležitost pro závěrečný tlak. Gól nepadl a mužstva odcházela do šaten za nezměněného stavu 0:1.

Po přestávce přišla Sparta zřetelně nabuzenější a hra se viditelně vyrovnala. Hra se přelévala nahoru a dolu. Ale v čase 22:32 Špelda kolenem fauloval Lukačoviče, který s bolestivou grimasou odjel na střídačku a Špelda zamířil do šaten, jelikož jeho zákrok byl oceněn na 5 minut plus do konce utkání. Sparta v přesilové hře vyloženě selhala a využila ji pouze k několika nepřesným střelám. Sparta zvýšila agresivitu, což se vyplatilo a hra získala větší jiskru. Ale stále chyběl klid pro střelu, nebo přesnou přihrávku. Vyloučení Langmajera mohlo Spartu vybídnout ke srovnání skóre, ale Slavie urputně bránila prostor před brankářem a to Spartě dělalo nepřekonatelné potíže. Sparta se všemožně tlačila dopředu, ale z kombinační akce mířil Polák pouze vedle. Slavie na nic nečekala a z rychlého protiútoku po pravém křídle Červenka briskně vypálil střelu, která mířila pod břevno, ale Schwarz ji na poslední chvíli vyrazil. V samém závěru si oba soupeři vyzkoušeli hru 4 na 4. Nejdříve nedovoleně bránil slávistický Šulc a za půl minuty byl za hákování penalizován Sparťan Protivný. Hra ve čtyřech svědčila lépe Spartě, ale žádná z pěkných akcí gólem neskončila. Až v čase 39:45 znenadání po závanu před Hladišem poskakoval puk v brankovišti a důrazný Dušátko ho jen lehce doklepl do branky. Po dvou třetinách byl stav nerozhodný 1:1.

Slavie vstoupila do třetí třetiny dohrávanou přesilovkou, ale začalo se opatrně a obě mužstva vyčkávala na chybu soupeře. Sparta zaváhala první. Aktivní Červenka vypíchl puk sparťanskému bekovi, ale jeho střelu Schwarz vyrážečkou zlikvidoval. Puk se dostal do prostoru za bránou, kde se ho znovu zmocnil Červenka a bystře přihrál najíždějícímu Bartošovi, který přesnou střelou pod víko zařídil Slavii vedení 2:1. V zápětí z podobné akce nedokázal skórovat útočník Polák. Sparta se ale nevzdávala a na nepříznivý stav odpovídala sílícím náporem, ale ani Peškova střela zápěstím nic na skóre nezměnila. Ale to už na druhé straně kluziště využil své rychlosti Červenka a prosmýknul se kolem beka Sparty, ale Schwarz se nenechal zaskočit. V 51. minutě zavezl Hromas puk po levém křidle do útočného pásma Sparty a křižnou přihrávkou našel připraveného Hrdela, který přízemní střelou umístil puk do branky a stav byl znovu vyrovnán tentokrát na 2:2. Spartu gól značně povzbudil a druhá formace Sparty, tedy Hrdel-Polák-Hromas předvedla pohlednou akci na jeden dotek. Konečná přihrávka na Poláka mu šla, ale na dlouhou hůl a nemohl tedy mít puk zcela pod kontrolou. Jeho střela mířila jen těsně vedle brány Hladiše. Na druhé straně zahrozil Šindel, ale ani jeho střela nebyla přesná. Poslední vážnější akcí byl sparťanský nájezd 2 na 1, ale Hrdel nepřihrál přesně. Pohledný a na šance bohatý zápas pražských „S“ skončil spravedlivou remízou. Slavie se se Spartou o body sportovně podělila a zůstává na čtvrté příčce průběžného pořadí Nutella Extraligy. V mužstvu nastává potřebná pohoda. Po namáhavé letní přípravě se Slavii příliš nedařilo a sužovalo jí zranění několika hráčů. Obzvlášť citelná byla šesti zápasová absence Červenky. Ale při derby už šel výkon mužstva rapidně nahoru. Trenér Petr Novák se po zápase vyjádřil takto : „Hráli jsme v pohodě a poslali jsme na led všech 19 hráčů, které jsme napsali na soupisku. Nemohu vyzvednout jednoho hráče, protože to byl zápas celého týmu. Jen nás mrzí vyloučení Špeldy do konce utkání.“ Vyrovnanost obou celků potvrdil i trenér Novák : „Mohli jsme i vyhrát, ale kdyby mi někdo před zápasem řekl, že tu uděláme bod, tak budu spokojen.“ Slavie věří, že při stejných výkonech se probojuje do „šestky“ hrající nadstavbovou část a i dále do play-off.

Autor Ivana Paulová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více