Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
26. října 2005

Slavia se představí před televizními kamerami ve Vítkovicích

V 19. kole se Slavia představí v sobotu před televizními kamerami na ledě Vítkovic. Souboj prvního a čtvrtého týmu lze směle označit za šlágr kola. Vítkovičtí mají navíc Pražanům co vracet. V posledních osmi utkáních slávisté pokaždé zvítězili, v Sazka Areně svému soupeři nadělili dokonce dvakrát debakl 7:0. Celkem tým z Ostravy neporazil červenobílý soubor v normální hrací době již osmnáct zápasů. Naposledy se to hokejistům rytíře Vítka povedlo 5.1.2001! Nyní však Slavia nebude mít snadnou úlohu, svěřenci Vladimíra Vůjtka válcují v domácím prostředí jednoho soupeře za druhým. V ČEZ Areně ztratili pouze tři body. Zápas začíná v 17:00 stejně jako tradiční online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Vladimír Vůjtek, Miloš Holaň
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy (1952, 1981); ČR: 2. místo (1997, 2002)
Posledních pět let: 3. > 2. > 5. > 7. > 4.
Internet: http://www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Marek Pinc, Jiří Burger, Roman Šimíček

První čtvrtina Vítkovic

Po první čtvrtině byli svěřenci Vladimíra Vůjtka s bilancí 5 - 1 - 3 - 0 - 4, pasivním skórem 31:34 a dvaceti body až na sedmém místě. Patnáct bodů si připsali v domácím prostředí, venku se jim příliš nedařilo. Dokázali zvítězit pouze na ledě posledního Vsetína a urvat dva body za remízy v Plzni a Českých Budějovicích. Nejvýraznější výhru zaznamenali proti Znojemským Orlům, které zdolali v domácím prostředí 5:2. Nejvyšší porážku utrpěli na Slavii. V Sazka Areně nevstřelili ani gól a odjeli odtud se sedmigólovým přídělem. Nepovedl se jim ani zápas 11. kola na Kladně, kde sice dokázali překonat Zdeňka Orcta čtyřikrát, ale inkasovali dvojnásobný počet gólů. Stejně jako v Praze se Marek Pinc nechal vystřídat Jaroslavem Kamešem, jinak ovšem svého náhradníka do brankoviště nepustil.

Aktuálně z obou táborů

Vítkovice se v současnosti vezou na vítězné vlně. Díky sérii, ve které pětkrát zvítězily a jednou remizovaly se vyšvihly ze sedmého až na druhé místo, monentálně jsou o skóre čtvrtí za Bílými Tygry. Ve druhé čtvrtině jsou dokonce zatím nejúspěšnějším týmem. Stvrdily nedobytnost svého domácího prostředí. V posledních šesti zápasech zde žádný tým nevstřelil více než jeden gól. Ostravané naopak nadělovali. S půltuctem gólů odjela z Vítkovic Plzeň, jen o gól menší nadílku dostaly mistrovské Pardubice. Vůjtkův tým pak potvrdil aktuální formu i na ledě soupeře. V remízovém 17. kole si odvezl za výsledek 1:1 bod ze Znojma o tři dny později bodoval naplno v Karlových Varech, kde za stavu 2:2 po první třetině vstřelil ve 27. minutě vítězný gól Lukáš Krenželok.

Slavia se stále drží na prvním místě. V posledních dvou zápasech se ale její náskok ztenčil na osm bodů, před televizní dohrávkou ve Vítkovicích již jen na pět. Nejprve Pražané sehráli bezbrankové utkání v Plzni, v dalším kole poprvé poznali hořkost porážky v domácím prostředí v utkání se Zlínem. V obou případech se od svěřenců Vladimíra Růžičky poněkud odklonila hokejová Štěstěna. V Plzni měla Slavia na dosah výhru v prodloužení, ale všechny velké šance svých bývalých spoluhráčů pochytal mág Roman Málek. Zlín pro změnu slávisté přestříleli v poměru 45:26, jenže v koncovce naráželi na úpornou defenzivu soupeře v čele s výborným Murínem. Když už byl slovenský brankář ve službách Hamé překonán, pomohla mu několikrát tyč. Naopak hosté dokázali za stavu 1:1 vstřelit ve druhé třetině dva relativně laciné góly. Červenobílí reagovali již pouze kontaktním gólem Tomáše Divíška. Vyrovnání se i přes místy drtivý tlak nedočkali, nepomhla jim k tomu v závěru ani hra bez brankáře. V utkání Slavia postrádala Tomáše Vlasáka, který odpočíval kvůli naraženému zápěstí.

Vzájemné zápasy

Zatímco ve středu se prodloužila černá série Slavie se Zlínem na 16 zápasů bez výhry v normální hrací době, proti Vítkovicím se Pražanům naopak výjimečně daří. Vítkovičtí naposledy porazili svého příštího soupeře po šedesáti minutách ve třetí čtvrtině sezóny 2000/2001. Od té doby hovoří bilance vzájemných zápasů jednoznačně pro červenobílé. Jedenáctkrát zvítězili, jednou si připsali dva body za výhru v prodloužení, čtyřikrát remizovali a ve dvou případech zvítězily Vítkovice v nastaveném čase.

Nadvládu svěřenců Vladimíra Růžičky v posledních letech dokumentovalo i poslední vzájemné měření sil. Slavia v domácím prostředí Sazka Areny uštědřila Slezanům debakl 7:0, čímž zaznamenala dosud nejvyšší výhru v této sezóně. I přes jedoznačný výsledek se ale vítěztsví nerodilo úplně snadno. Hosté sice prohrávali po první třetině po gólech Dlouhého a Vlasáka 0:2, ale herně drželi krok až do poloviny zápasu. Ve 36. minutě je však asi definitvně srazil gól Tomáše Źižky. V závěrečném dějství si pak slávisté s chutí zastříleli. Ve 47. minutě zvýšil na 4:0 Tomáš Divíšek a vyhnal Marka Pince z branky. Jeho místo zaujal Jaroslav Kameš, jenže ani jemu nebylo přáno klidné spaní. V rozmezí 53. - 55. minuty inkasoval hned třikrát. Postupně se do střeleckých statistik zapsali Michal Vondrka, Jaroslav Bednář a Michal Sup. Skóre se poté již neměnilo. Pro Petra Fraňka to bylo první čisté konto v sezóně.

Historická bilance v extralize
VÍTKOVICE - SLAVIA
Celkem:
44 13 - 10 - 21 113:129
Doma:
5 - 6 - 11
Venku:
8 - 4 - 10
Postavení v tabulce
1. Slavia      19   12 0 5 0 2   62:25   41
4. Vítkovice   18    9 1 4 0 4   48:40   33
Co mají oba týmy společného
Jediným hráčem, který působil ve Slavii i ve Vítkovicích, je Radoslav Kropáč. Nyní obléká vítkovický dres.
Poslední zápasy
Vítkovice - Plzeň 6:1
Vítkovice - Pardubice 5:1
Vítkovice - Zlín 2:1
Znojmo - Vítkovice 1:1
Karlovy Vary - Vítkovice 2:3
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Pardubice 5:1
Slavia - Znojmo 3:0
Plzeň - Slavia 0:0
Slavia - Zlín 2:3
Sestavy v minulém kole
Pinc - Kuboš, Phillip, Jasečko, Hudec, R. Polák, Dresler, Jurečka - J. Štefanka, Burger, Krenželok - Irgl, Hubáček, Gulaši - I. Padělek, R.Procházka, Tomášek - Kropáč, Káňa, Köhler. Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Červenka, Dlouhý - L. Havel, Sobotka, Vondrka.
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Hubáček 18 6+6=12
2. Roman Šimíček 16 5+7=12
3. Zbyněk Irgl 16 7+4=11
4. Jiří Burger 18 4+7=11
5. Juraj Štefanka 18 2+8=10
1. Jaroslav Bednář 19 6+11=17
2. Josef Beránek 19 5+12=17
3. Tomáš Divíšek 18 4+12=16
4. Radek Duda 19 5+9=14
5. Tomáš Vlasák 18 4+9=13
Brankáři
Marek Pinc 18 - 1,86 - 94,25%
Jaroslav Kameš 2 - 8,33 - 75,00%
Petr Franěk 14 - 1,47 - 95,63%
Lukáš Hronek 5 - 0,77 - 97,45%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více