Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
2. ledna 2006

Úřadující mistr proti lídrovi tabulky

P r a h a - Pro vstoupení do Nového roku vybral los pro Slavii atraktivního soupeře. Ve šlágru 38.kola pojede na východ Čech, kde se na ledě ČEZ Areny poměří v souboji s úřadujícím mistrem HC Moeller Pardubice. Povadlého obhájce titulu se povedlo pozvednout nové trenérské dvojici Bezdíček - Hemský, pod jejímž vedením vyhráli hokejisté z města perníku všech pět zápasů a rázem poskočili v tabulce o šest míst nahoru. Slavia to jako lídr extraligy nebude mít v utkání lehké, bitvy dvou velkých rivalů bývají většinou tahákem pro diváky a nejinak by tomu mělo být i v úterý. Zápas začíná od 18:00, pokud nevyrazíte do pardubické ČEZ areny osobně podpořit Slavii, bude pro vás připraven na našich stránkách on-line přesnos.

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: Vladimír Bezdíček, Petr Hemský
Největší úspěchy: 4x mistr ligy (1973, 1987, 1989, 2005)
Posledních pět let: 6.> 5.> 2.> 5.> 1.
Internet: www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Ján Lašák, Petr Sýkora, Jan Čaloun

Pardubice: povadlý mistr se probouzí

Na začátku sezóny prožívali na východě Čech to, čemu se říká mistrovská kocovina. Obhájce titulu ztratil přes léto většinu tahounů, které se nepodařilo nahradit. Přidaly se problémy s brankáři, když se na delší dobu zranila gólmanská jednička Ján Lašák a v brankovišti Pardubic se tak protočilo během sezóny už pět strážců svatyně. Góly se čekaly od největší letní posily, střelce Jana Čalouna, ale ty jaksi nepřicházely a nedařilo se ani dalším hráčům, kteří měli plnit roli lídrů týmu. Truchlivé období přineslo pád hluboko za místa zaručující postup do play-off.

Nakonec došlo k řešení, které se předpokládalo už několik týdnů. Od mužstva odešel trenér Vladimír Martinec, muž, který loni dovedl Pardubice po šestnácti letech k mistrovskému titulu. Slavné časy byly zapomenuty, jak se říká, jednou si dole a jednou nahoře. Jeho nástupcem byl pro mnohé překvapivě jmenován Vladimír Bezdíček, který byl do té doby v extralize neznámým trenérem. Bývalý dlouholetý hráč klubu přišel k týmu od pardubické juniorky a sám svůj přesun nazval šokem. Spolu s kolegou Petrem Hemským se mu ale povedlo vyléčit snad všechny neduhy a pozvednout úřadujícího mistra z letargie.

Pardubice při premiéře Bezdíčka na střídačce A-týmu doma zdolaly Spartu a naladily se na vítěznou notu. Do úspěšného konce dotáhly další čtyři zápasy, bod ztratily jen na Kladně, kde Petr Sýkora trefil výhru v prodloužení. V týmu to pod vedením nových trenérů začalo klapat, pročistila se atmosféra a Pardubice opět začínají pomýšlet na mety nejvyšší.

Za vzestupem vedle změny trenérů stojí i návrat Lašáka do branky, se kterým mužstvo získalo dřívější jistotu a slovenský gólman má podle mnohých velký podíl na vítězné sérii. V době jeho nepřítomnosti na čas Pardubicím vypomohla i bývalá brankářská jednička Adam Svoboda, který byl po působení v německém Norimberku nějaký čas bez angažmá. Do brány si při svém návratu stoupnul v osmi zápasech, po uzdravení se Lašáka však bylo jasné, že by byl přílišný luxus držet si v týmu dva gólmany s reprezentačními zkušenostmi. Svoboda během turnaje Baltika získal kontrakt se švédským celkem Timrä.

Vedle někdejšího miláčka tribun Svobody se do Pardubic během sezóny vrátila další opora, útočník Petr Sýkora. Rychlé křídlo se rozhodlo opustit NHL, kde nebyl příliš spokojen se svou herní vytížeností v klubu Washington Capitals a vrátil se na východ Čech, odkud neodcházel před sezónou v příliš dobrém. Všechno bylo ale zapomenuto a dravý forvard se s chutí pustil do soubojů s obránci a brankáři v extralize. Zatím si ve třinácti zápasech připsal jedenáct bodů za 6 gólů a 5 nahrávek.

Do formy se po zdravotních problémech dostává i Michal Mikeska, loňský vítěz kanadského bodování extraligy. V posledním utkání ve Znojmě se podílel na všech třech gólech Pardubic. V dalším průběhu sezóny bude určitě ještě hodně slyšet o Janu Čalounovi, od kterého se sice čekaly v Pardubicích možná až zázračné kousky, ale i tak je s 9 góly a 11 asistencemi nejproduktivnějším hráčem mužstva. Oživit pardubickou ofenzivu by měl také slovinský útočník Tomaž Razingar, který v týmu již dříve působil.

Vedle bojů o postup do play-off, lépe řečeno o co nejlepší umístění v postupující osmičce, protože na východě Čech nemůžou mít jako obhájce titulu malé ambice, čeká Pardubice ještě turnaj Super Six v Petrohradu, kde se představí už příští víkend. Na turnaji se potkají poslední mistři elitních evropských lig a budou bojovat o neoficiální titul evropského mužstva číslo jedna. Soupeřem Pardubicím ve skupině budou Slovan Bratislava a Dynamo Moskva.

Aktuálně před zápasem

Pardubice posledních pět zápasů vyhrály a v kouzlo nových trenérů věří i proti Slavii, které navíc mají z předchozího zápasu v pražské Sazka Areně co oplácet. Otazník ale visí nad startem Jána Lašáka, který kvůli nachlazení v posledních dnech netrénoval. "Bude to nejnáročnější test, co jsme u mančaftu. Musíme si hlavně poradit s dobrou hrou Slavie ve středním pásmu," řekl asistent trenéra Petr Hemský. Mimo hru jsou dlouhodobě zranění obránce Andrej Novotný a útočník Michal Tvrdík.

Slavia poslední dva zápasy venku prohrála a ani v domácím utkání s Litvínovem příliš herně nepřesvědčila. Na bitvu s tradičním rivalem a úřadujícím mistrem se ale trenéru Vladimíru Růžičkovi určitě podaří své svěřence pořádně nažhavit. Kromě juniorského reprezentanta Vladimíra Sobotky by měla být Slavia kompletní, tedy i včetně brankáře Petra Fraňka, který kvůli zraněným kolenním vazům proti Litvínovu nebyl ani na střídačce a útočníka Davida Hrušky, který z utkání odstoupil v první třetině. Trápí ho pochroumané rameno.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Nejdříve remíza ...

Poprvé se oba soupeři potkali ve 12. kole v Pardubicích. Vyprodaná ČEZ Arena sledovala parádní hokejové představení a příznivci obou táborů museli být v neustálém napětí. Lépe měli rozehraný zápas domácí. Ve 13. minutě dostal do vedení hokejisty z města perníku Jan Kolář a v polovině utkání zvyšoval na 2:0 Michal Mikeska. Slávisté však dokázali rychle odpovědět, ve 32. minutě snížil v přesilovce na rozdíl jediného gólu Josef Beránek. Další povzbuzujícím momentem pro Pražany bylo ubráněné dvojnásobné oslabení na kocni druhé a začátku třetí třetiny, které trvalo celé dvě minuty.

Pardubicím naopak nevyužití jedinečné příležitosti jakoby vneslo na hokejky nervozitu. A svěřenci Vladimíra Růžičky toho dokázali využít. Nejprve po závaru před Lašákem vyrovnal ve 45. minutě Tomica a o sedm minut později pak dokonce dostal Slavii do vedení dalekonosnou střelou Boris Žabka. Vedení hostů však nemělo dlouhého trvání. Když časomíra ukrajovala první sekundy z 53. minuty, všiml si Ján Lašák chybného střídání Slavie, vybídl pasem přes celé hřiště ke skórování Mrázka a ten zkazil ještě přetrvávající radost slávistických fanoušků. Obě mužstva se v závěru snažila strhnout vítězství na svoji stranu, nakonec však nerozhodný stav vydržel až do 60. minuty a rozhodnutí nepřineslo ani následné prodloužení.

... a o deset dní později debakl Pardubic

Podruhé v sezóně se obě mužstva potkala už deset dní po prvním vzájemném duelu. Zápas 25.kola se totiž předehrával. Do Sazka Areny dorazila skvělá návštěva, přes jedenáct tisíc diváků a opět měly Pardubice početnou podporu svých vlastních fanoušků, stejně jako v předchozí sezóně. Více radosti si však užili fanoušci Slavie. Na ledě byl znát rozdíl v herní pohodě, zatímco Pardubice se trápily, Slavia byla ve formě. Hosté se sice snažili a bojovali, nakonec ale tahali za kratší konec, dolů je srážely i hrubé individuální chyby. Do vedení dostal Slavii v první třetině Duda, hned po první pauze přišel druhý gól z hole Hrušky a asi definitivně srazil Pardubice do kolen o pět minut později přesilovkovou trefou obránce Jan Novák. Východočechům se na začátku třetího dějství podařilo zásluhou šťastné branky Havíře snížit, ale pak už si vzal slovo slávistický střelec Michal Sup a ještě dvakrát překonal Hyláka. Slavia tak vyhrála vysokým rozdílem 5:1.

Asistent trenéra Slavie Ondřej Weissmann tak mohl být po utkání spokojen. “Bylo to kvalitní utkání, ve kterém jsme měli pomalejší rozjezd. Postupně se ale náš výkon zlepšoval a šel nahoru. Podařilo se nám i celkem dobře sehrát přesilové hry, musím tým pochválit i za důraz a nasazení.“ Některá pozitiva našel na zápase i trenér Vladimír Martinec, který tehdy ještě vedl Pardubice. Zároveň si však posteskl nad individuálními chybami, které také rozhodly o porážce jeho týmu. “Byl to dramatický zápas, ve kterém jsme tahali za kratší provaz. Soupeř nás potrestal za hrubé chyby. Tři velké jsme udělali hned v první třetině, kdy jsme inkasovali jeden gól. Pak jsme dostali dva rychlé góly ve druhé části a za stavu 3:1, kdy jsme se mohli pokusit dostat do zápasu, jsme opět udělali hrubou chybu a namazali soupeři na branku. Kluci ale bojovali celých 60 minut.“

Historická bilance v extralize
PARDUBICE - SLAVIA
Celkem:
57   24 - 7 - 26  161:154
Doma: 
29 19 - 3 - 7
Venku:
28  5 - 4 - 19
Čtvrtfinále 2002:
2 - 4 
Finále 2003:
3 - 4 
Postavení v tabulce
1. Slavia     37   23 - 0 - 6 - 1 - 7  117:72  76
5. Pardubice  37   16 - 1 - 3 - 1 - 16  85:84  54
Co mají oba týmy společného
Tři sezóny strávil v Pardubicích útočník Tomáš Divíšek, který se letos vrátil do Slavie. Pardubický obránce Jan Snopek dříve působil ve Slavii.
Poslední zápasy
Znojmo - Pardubice 1:3
Pardubice - Plzeň 5:2
Kladno - Pardubice 3:4p
Třinec - Pardubice 1:3
Pardubice - Sparta 4:3
Slavia - Litvínov 3:2
Třinec - Slavia 6:2
Slavia - Liberec 3:1
K.Vary - Slavia 4:3
Slavia - Č.Budějovice 4:3
Sestavy v minulém kole
Lašák - Snopek, Čáslava, Mudroch, Havíř, Kántor, Linhart - P.Sýkora, Blažek, Lubina - Mikeska, M.Hlinka, Rolínek - Čaloun, Koukal, Kolář - Mrázek, Starý, Korhoň Hronek - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák Sup - D.Hruška, Divíšek, Vondrka - Kopecký, Růžička ml., Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Jan Čaloun 33 - 9+11 - 20
2. Michal Mikeska 31 - 5+15 - 20
3. Tomáš Rolínek 27 - 8+8 - 16
4. Tomáš Blažek 26 - 6+9 - 15
5. Miroslav Hlinka 37 - 7+7 - 14
1. Josef Beránek 35 - 10+27 - 37
2. Jaroslav Bednář 37 - 17+14 - 31
3. Radek Duda 36 - 11+20 - 31
4. Tomáš Vlasák 36 - 12+18 - 30
5. Jan Novák 37 - 7+16 - 23
Brankáři
Ján Lašák 18 - 1.92 - 94,22
Adam Svoboda 8 - 2.15 - 93,19
Martin Růžička 2 - 2.73 - 92,31
Alexander Hylák 11 - 2.57 - 91,80
Vladislav Koutský 1 - 5.45 - 80,00
Petr Franěk 27 - 1.91 - 94,28
Lukáš Hronek 12 - 1.83 - 93,77
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více