Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
12. ledna 2006

Jak dopadne souboj Davida s Goliášem?

P r a h a - Do poslední čtvrtiny základní části vstoupí Slavia zápasem, ve kterém je jasným favoritem. Mezi oběma pátečními soupeři je propastný rozdíl třinácti příček a šedesáti tří bodů. Svěřenci Vladimíra Růžičky tak na ledě Sazka Areny možná budou bojovat více s vlastní motivací, už párkrát v sezóně se jim stalo, že některé momenty podcenili. Zápas prvního s posledním by měl být soubojem Davida s Goliášem. Ale pozor, všechny vzájemné zápasy Slavie se Vsetínem byly v letošní sezóně vyrovnané a nepadalo moc branek. Potěší slávisté své fanoušky i po pražském derby, nebo se zrodí velké překvapení? Komu přinese štěstí či smůlu pátek třináctého? Odpovědi se dozvíme v utkání, které začíná od 19:00 a ze kterého Vám nabídneme on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Břetislav Kopřiva, Rostislav Vlach
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1995-99, 2001
Posledních pět let: 1.> 9.> 7.> 13.> 12.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Sasu Hovi, Roman Stantien, Tomáš Demel

Vsetín: přípravy na baráž

Na Lapači už na slavné časy, kdy Vsetín získal v sedmi letech šest titulů, mohou zapomenout. Letos se zdá, že na v posledních letech těžce zkoušený klub, topící se v dluzích a finanční nejistotě, spadla klec. V devětatřiceti zápasech získali Valaši 19 bodů a s obrovskou ztrátou se krčí na posledním místě. Teoretická šance ještě sice existuje, ale jinak už jsou boje o udržení se mezi elitou spíše nevyhnutelným faktem, což připouští i sami trenéři i hráči.

Slovy jednoho nejmenovaného fotbalového manažera, situace ve Vsetíně není komfortní. Zlepšení měla přinést ruská společnost Atlantik, která se po dlouhých jednání rozhodla od města odkoupit majoritní podíl akcií, 70 procent za 900 tisíc dolarů (přes 21 milionů korun) ve společnosti Vsetínská hokejová a.s. Dohodu zpečetili starosta města Jiří Čunek a ruský podnikatel Andrej Belmač. Do dnešního dne však z Ruska žádné peníze nepřišly a celá věc se komplikuje. Finanční nejistota se samozřejmě podepsala na atmosféře v kabině, i přes dluhy ale hráči statečně bojovali na ledě se soupeři. Po Novém roce už se situace alespoň trošku uklidnila, hráči dostali některé splátky a nakonec tak padla hrozba stávky. I tak však není stále jisté, jestli odehraje Vsetín vůbec baráž. Všichni na Valašsku však věří a doufají, že se o setrvání v extralize porvou na ledě s vítězem 1.ligy.

Z Ruska zatím spása nepřišla

Jediným viditelným ruským počinem ve Vsetíně tak byl zatím příchod dvou hráčů. Forvard Roman Gorev se ale příliš neprosadil a už je zpátky ve své vlasti, rozporuplné ohlasy jdou na výkony obránce Antona Ponomareva, který dokonce byl na čtrnáct dní nezvěstný a nikdo o něm ve Vsetíně nevěděl. Nakonec se rozhodl vrátit. Valaši měli jeden čas také zastaveny přestupy a možnosti získat hráče z nižších soutěží na hostování, v závěru sezóny se tak musí obejít už bez obránce Pavla Augusty, který působil ve Vsetíně hodně krátce či útočníka Pavla Janků, který je zpátky v Třinci. Na Lapači vypomáhal také brankář Martin Altrichter, který se na druhé straně kopce Sirákov necítil za Murínem dostatečně vytížený. Za obranou Vsetína si naopak na nedostatek práce nemohl stěžovat. Další jeho kroky vedly do Litvínova, kam zamířil na hostování ze Zlína. Ve Vsetíně se už za sezónu protočilo přes čtyři desítky hráčů, trenéři se momentálně snaží připravit kádr pro barážové boje.

Posledními případnými posilami pro baráž, kde mohou nastoupit jen hráči, kteří za Vsetín odehrají alespoň 15 zápasů v základní části, se stali z prvoligové Sarezy Ostrava obránce Aleš Pazdera a útočníci Martin Janeček, Libor Polášek. Z Havířova přišel protřelý útočník s výraznými zkušenostmi z extraligy Pavel Zdráhal. V brance bude Vsetín spoléhat na Fina Sasu Hoviho, kterému bude dělat parťáka Josef Kučera. Gólman, který si zachytal extraligu v Českých Budějovicích, přišel do Vsetína na hostování z Jindřichova Hradce. V baráži budou Valaši určitě potřebovat zkušenosti kapitána Romana Stantiena, bojovníků Tomáše Demela, Martina Jenáčka, který během sezóny přišel z týmu rivala ze Zlína či střelecké schopnosti Luboše Roba, člena Klubu ligových kanonýrů. Po odchodu Vladimíra Jeřábka vede tým jeho bývalý asistent Břetislav Kopřiva spolu s legendou vsetínského hokeje a ještě nedávno aktivním extraligovým hráčem, Rostislavem Vlachem.

Situace před zápasem

Vsetín v posledním utkání prohrál na ledě druhého týmu tabulky Liberce, v nedobytné Tipsport Areně nevstřelil ani jednu branku. Ve vysočanské Sazka Areně čeká Valachy další zápas, ve kterém nemají co ztratit a můžou jen získat sebevědomí. Slavii zatím ve všech třech zápasech potrápili, v posledním utkání Na Lapači dokonce po deseti minutách vedli o dva góly, ale Slavii se povedlo výsledek otočit a vyhrát těsně 3:2.

Vsetín bude chtít zápas Slavii znepříjemnit především zhuštěnou obranou. Otázkou je, kdo z dvojice gólmanů Hovi - Kučera dostane příležitost. "Hokejová kvalita je na straně soupeře, ale pokusíme se uhrát dobrý výsledek. Potřebovali bychom však zlepšit hru v přesilovkách," nechal se slyšet vsetínský trenér Břetislav Kopřiva. Zraněný je obránce Josef Hrabal.

Slavia je v pohodě, třetí čtvrtinu základní části zakončila stylově výhrou nad pražským rivalem ze Sparty 4:2. Před necelými dvanácti tisícovkami diváků se trefili Tomáš Vlasák, Marek Tomica, Michal Sup a Radek Dlouhý. Dvěma asistencemi se blýsknul v poslední době ve výborné formě hrající Radek Duda. Po dvou měsících, kdy nejdříve nemohl hrát kvůli bolavým zádům a poté kvůli účasti na MS juniorů, se do sestavy vrátil Vladimír Sobotka. Připsal si jednu asistenci a zvednul výkon čtvrté řady, která hned působila kompaktněji.

V utkání se Vsetínem, kdy je Slavia jasným favoritem, to bude pro lídra tabulky především asi boj s motivací. Navíc proti soupeři, který nemá co ztratit, se hraje těžce. Zaváhání rovnající se obrovskému překvapení si ale určitě nebude chtít dovolit. V prvním utkání v Sazka Areně si Slavia poradila se Vsetínem ve vycházkovém tempu 2:0. Radek Duda pak pořádně hnul žlučí vsetínských fandů svým prohlášením, v němž mj. řekl, že takové týmy jako Vsetín nemají v extralize co pohledávat.

"Budeme se snažit hráče pořádně vyhecovat. Doufám, že to dopadne dobře," říká před utkáním 40.kola asistent trenéra Ondřej Weissmann. Slavii by neměl nikdo chybět, nejistý je jen start obránce Borise Žabky, který má naražené rameno. ”Teď musíme jít dál, abychom neklopýtli se Vsetínem. Na tyto zápase jsme většinou experti. Snad se s tím popereme,” doufal po derby obránce Jan Novák, který si proti Spartě odseděl první dvouminutový trest v sezóně. Hokejový gentleman odehrál předchozích 38 zápasů bez jediného vyloučení.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - VSETÍN
Celkem:
56   22 - 9 - 25 140:161 
Doma:
27   17 - 2 - 8
Venku:
29    5 - 7 - 17
Semifinále 2001:
1 - 3
Čtvrtfinále 2003:
4 - 0
Postavení v tabulce
1.  Slavia   39  25 - 0 - 6 - 1 - 7   128:78  82
14. Vsetín   39   3 - 0 - 7 - 3 - 26   56:118 19 
Co mají oba týmy společného
Z kádru Slavie působili v minulosti Na Lapači Josef Beránek a David Hruška, ze současných hráčů Vsetína dříve oblékal slávistický dres Ondřej Steiner a krátce Libor Polášek.
Poslední zápasy
Slavia - Sparta 4:2
Pardubice - Slavia 4:7
Slavia - Litvínov 3:2
Třinec - Slavia 6:2
Slavia - Liberec 3:1
Liberec - Vsetín 3:0
Vsetín - Č.Budějovice 2:3p
K.Vary - Vsetín 4:1
Vsetín - Vítkovice 2:6
Hamé - Vsetín 2:1p
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Kolařík, Graňák - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D.Hruška, Divíšek, Vondrka - Kopecký, Sobotka, Dlouhý J.Kučera - Ponomarev, Kučný, Horák, Bauer, Spitzer (41.Nedbálek), Bolf - O.Hruška, Stantien, Demel - Květoň, Steiner, Jenáček - Dubec, Janeček, Rob (41. Duba)
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 37 - 11+29 - 40
2. Radek Duda 38 - 14+23 - 37
3. Tomáš Vlasák 38 - 13+21 - 34
4. Jaroslav Bednář 39 - 18+15 - 33
5. Jan Novák 39 - 7+18 - 25
1. Tomáš Demel 38 - 4+10 - 14
2. Martin Jenáček 35 - 4+9 - 13
3. Roman Stantien 36 - 7+5 - 12
4. Ondřej Steiner 35 - 2+8 - 10
5. David Květoň 34 - 6+2 - 8
Brankáři
Petr Franěk 28 - 1.92 - 94,29
Lukáš Hronek 13 - 2.00 - 93,39
Sasu Hovi 24 - 2.97 - 92,19
Martin Štefl 3 - 2.93 - 91,84
Lukáš Plšek 8 - 3.77 - 90,13
Josef Kučera 2 - 3.75 - 89,29
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více