Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
4. srpna 2006

Slavný hokejový pohár dorazil do Edenu

P r a h a - Takovou událost vršovický zimní stadion nepamatuje! Světová hokejová trofej číslo jedna zavítala v pátek 4. srpna, několik minut po deváté hodině, do Edenu. S malým, zhruba dvacetiminutovým zpožděním přivezl Josef Vašíček k zimnímu stadionu nejslavnější hokejovou trofej světa. Zhruba dvě hodiny pak mohli fanoušci Slavie obdivovat a fotit slavný pohár. Odhadem jich přišlo více než pět set. Kromě toho tady příznivci mohli získat i podpis čerstvého držitele Stanleyova poháru Josefa Vašíčka, odchovance Havlíčkova Brodu a Slavie. Z Vršovic se Stanleyův pohár vydal před polednem do Havlíčkova Brodu, kde nejprve od 16 h proběhne oslava na náměstí a poté (od 17.30 h) i na zimním stadionu. „Bude to taková krásná tečka za jednou štací,“ řekl Josef Vašíček.

Slavný pohár lorda Stanleyho pro vítěze NHL přiletěl do České republiky posedmé v historii. Josef Vašíček a František Kaberle jej během dvou dnů představili celkem na třech místech: na Kladně, v Praze a v Havlíčkově Brodě.

Pouť cenné trofeje začala ve čtvrtek 3. srpna na kladenském zimním stadionu, první den oslav ukončila show pro fanoušky na kladenském atletickém stadionu. V pátek dopoledne byla pro fanoušky Slavie připravena autogramiáda Josefa Vašíčka v pražském Edenu a hned poté se oba hráči opět společně vydali do Havlíčkova Brodu.

Putování poháru po vlastech českých skončí v sobotu v půl osmé ráno na ruzyňském letišti. Stanleyův pohár se odtud vydá do Švédska. Pro Vašíčka páteční oslavy symbolicky zakončí jeho působení v týmu Hurikánů. Před čtrnácti dny byl totiž vyměněn do Nashvillu. „Určitě se to dá brát i jako rozlučka,“ uvedl odchovanec Havlíčkova Brodu a Slavie.

Jaké to je vrátit se na led, kde jste hokejově vyrůstal, s pohárem pro vítěze Stanley cupu?
Na tomto zimním stadionu jsem strávil krásné dva roky a potom ještě jeden rok, při výluce NHL, ale to se už hrálo v Sazka Areně. Určitě to byly krásné roky, na které nezapomenu, a jsem rád, že to tak dopadlo.

Když jste před sedmi roky odtud do zámoří odcházel, napadlo vás vůbec něco takového?
Tehdy jsem tam pochopitelně odcházel s touhou hrát NHL a zisk Stanleyova poháru je maximum toho, co můžete v nejslavnější klubové soutěži dosáhnout, takže jsem strašně rád, že se nám to povedlo a že ten pohár tady teď může být.

Co s pohárem ještě dnes plánujete?
Večer do něj určitě nalijeme šampaňské…(smích)

Přivézt Stanleyův pohár na Slavii a uspořádat tady vaši autogramiádu, to byl váš nápad?
To vyplynulo ze situace a já jsem rád, že to tak dopadlo.

S pohárem jste přijeli asi o dvacet minut později, důvod zpoždění?
Měli jsme to naplánované dobře, ale zdrželi jsme se malinko u Františka na chalupě. Franta by měl přijet do Havlíčkova Brodu. Domluvili jsme, že ve dvanáct vyjedou z Kladna, aby tak na druhou hodinu byli v Havlíčkově Brodě.

Fotografie z Edenu naleznete ve fotogalerii.

Josef Vašíček

(narozen 12. září 1980, 194 cm, 90 kg)

Odchovanec Havlíčkova Brodu přišel do Slavie jako patnáctiletý před sezonou 1996/1997. Dvě sezony (1996/97 a 1997/98) odehrál za dorost, respektive za juniory Slavie, v sezoně 1997/98 se podílel na vítězném tažení juniorů Slavie. Z tehdejšího kádru juniorů se řada hráčů v následující sezoně dostala do A týmu Slavie, například Jan Novák, Jan Hejda, Jan Sochor, Tomáš Divíšek či Jan Kopecký.

Urostlý rodák z Havlíčkova Brodu tu šanci ale nedostal a tak se rozhodl pro odchod do zámoří. Tam začínal v juniorské soutěži v dresu Sault Ste. Marie (Ontario Hockey League), kde strávil celkem dva roky. Během následujících čtyř let se robustní útočník vypracoval mezi opory týmu Carolina Hurricanes, která jej draftovala v roce 1999 jako 91. hráče.

V dresu Carolina Hurricanes debutoval Josef Vašíček v říjnu 2000 a hned svojí první sezónu v NHL strávil celou v prvním týmu. Mezi jeho největší úspěchy patří finále Stanley Cupu v roce 2002, titul na juniorském šampionátu v roce 2000 ve Švédsku a loňské zlato z Vídně se seniorskou reprezentací. Letos přidal zlatý grál, Stanleyův pohár. Jeho ziskem se také rozloučil s Carolinou, od příští sezony bude hráčem Nashvillu.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více