Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
20.10.2006

Šťastný konec

16. kolo, pátek 20.10.2006, Slavia - Zlín
Slavia
6:5p
3:3, 1:0, 1:2 - 1:0
Zlín

Branky a nahrávky: 3. Doležal (Sobotka), 8. Bednář (Vlasák), 18. Žižka (Hruška), 33. Čermák (Vlasák), 46. Hlavačka (Čermák), 65. Bednář (Kadlec) - 6. Záhorovský (Kašpařík), 11. Leška (Novotný), 17. Kovář (Horáček), 43. Záhorovský (Zubíček), 49. Hamrlík (Novotný). Rozhodčí: Bolina - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. Diváci: 3542.

Sestavy

Slavia

Franěk - Kadlec, Žižka, Hlavačka, Turoň, Graňák, Drtina - D. Hruška, Beránek, Tomica - Čermák, Rataj, Sup - Bednář, Vlasák, Sobotka - Dlouhý, Červenka, Doležal - Vondrka

Zlín

J. Čech (8. M.Novotný) - Hamrlík, Novotný A., Nosek, Zubíček, Marušák, L. Galvas, Horáček, Lučka - Melenovský, Leška, Záhorovský - Kovář, M. Čech, Rachůnek - Kristek, Kašpařík, Mokrejš - Kubiš, Balán, R. Pšurný

P r a h a - V nevídané přestřelce se dnes podařilo hokejistům Slavie zvítězit. V 11. minutě již byl stav 2:2 a divoká první třetina skončila 3:3. Ve druhé třetině poslal Slavii do vedení Čermák. Hostům se podařilo vyrovnat až ve 49. minutě Hamrlíkem. A v prodloužení rozhodl o vítězství 11 vteřin před koncem Jaroslav Bednář, čímž také při současné prohře Vsetína s Karlovy Vary v prodloužení zajistil vytoužený posun v extraligové tabulce o jeden stupínek výše.

Do pražské Sazka arény zavítal tým ze Zlína a kdo čekal z posledních vzájemných zápasů oblíbený fotbalový výsledek, musel být průběhem utkání velmi překvapen. Ale postupně.

První třetina

Na úvodní vhazování se proti sobě postavili dva hráči s číslem 19 na zádech – Josef Beránek a Petr Leška. A druhý jmenovaný byl napoprvé úspěšnější. O pár vteřin později se k puku dostal Marek Tomica a zatáhl jej do útočné třetiny, kde byl faulován Rachůnkem. Po půl minutě přišlo v přesilové hře Slavie první varování pro Zlín, střílel Bednář. Druhým varováním byla tvrdá střela Čermáka v 1:45. V době kdy hrál Zlín již 15 vteřin v plném počtu, zavezl Sobotka puk po pravém křídla a zpětnou přihrávkou našel Jiřího Doležala, který trefil pro domácí tým vedení 1:0.

Radost Slavie netrvala dlouho, na začátku šesté minuty Záhorovský prostřelil z kruhů Fraňka. Na konci sedmé minuty zahrozil z brejku Rachůnek, ale Slavia ihned kontrovala. Dvojice Vlasák – Bednář se vřítila do útočné třetiny, Vlasák přesně přihrál a pro Jaroslava Bednáře už bylo snadné trefit odkrytou branku. Na druhý gól ve své síti reagoval zlínský brankář Čech odjezdem na střídačku a do branky se postavil Novotný.

V polovině osmé minuty měla Slavia další možnost přesilové hry, poté co byl za hákování vyloučen Zubíček. V jejím průběhu měl největší šanci Bednář. Ten se dostal sám až před brankáře, ale nepřekonal jej a nepovedlo se mu to ani v končící 10. minutě, kdy už soupeř hrál v plném počtu.

Na začátku 11. minuty byl za hákování potrestán Josef Beránek a soupeř nabídnutou možnost brzy využil. Andrej Novotný vystřelil od modré, puk se odrazil od zadního mantinelu před branku a dezorientovaný Franěk nestačil na dorážku Lešky. Opět bylo srovnáno. Petr Franěk odjel ke střídačce a chvíli se zdálo, že přepustí své místo v brance. Nakonec se ale vrátil.

V polovině 12. se před branku Novotného prodral Beránek, avšak přestřelil. Za minutu na druhé straně neuspěl Rachůnek. S jeho střelou si Franěk poradil a úspěšný byl i při další zlínské šanci. Na začátku 15. zkoušel pozornost Novotného Doležal a následně byl za hrubost vyloučen Beránek. V polovině oslabení si Franěk připsal další dobrý zákrok proti zlínským střelcům. Slavia toto oslabení přestála.

Udeřilo ale v čase 16:30. Kovář si na modré dobře zpracoval puk a ten pak protlačil za Fraňkova záda. Rychlou odpověď mohl zařídit Beránek, ale jeho střela z úhlu minula branku. Přesto se domácí tým dočkal vyrovnání ještě v prvním dějství. V čase 17:17 propálil Novotného od modré obránce Tomáš Žižka. 21 vteřin před první sirénou byl za sekání vyloučen zlínský Balán.

Druhá třetina.

I podruhé byl na úvodním buly úspěšnější Leška. Slavia dohrávala přesilovou hru, žádnou větší šanci si však nevytvořila. Až šance Zlína v polovině 23. probudila diváky. V 25:15 byl za podražení vyloučen Melenovský, ale žádná větší příležitost k vstřelení branky k vidění nebyla. Skóre se mohlo měnit až 23 vteřin před polovinou základní hrací doby. To jel na Novotného osamocený Hruška, branku však nedal. A neúspěšné bylo i Beránkovo nahození o chvíli později.

Na konci 32. byl za držení vyloučen Pšurný. V následné přesilové hře si na levé straně povodil zlínské hráče Vlasák, přesně našel Leoše Čermáka, ten si popojel blíže k brance a přesně vystřelil – 4:3. Ve 33. hrál v početní výhodě Zlín – to když hákoval Graňák. Slavia v pohodě ubránila a sám vyloučený obránce se po svém návratu z trestné lavice málem dostal do velké šance! V 36. opět dobře zasáhl Franěk, další šance si již Zlín v této třetině nevypracoval.

Domácí hráči ještě dvakrát ohrozili branku soupeře. Nejprve Vlasák netrefil puk z přihrávky Sobotky a poté zachytil Novotný lapačkou bombu Hlavačky. Hlavačka se zviditelnil do konce třetiny ještě jednou, v 37:31 byl za hákování vyloučen. K vyrovnání ale nevedl ani více než minutový „zámek“ zlínských.

Třetí třetina

Tentokráte byl na vhazování úspěšnější Beránek. Ve 42. se bekhendem neprosadil Bednář a jako kdyby platilo známé „Nedáš – Dostaneš“, zachytil na modré Záhorovský přihrávku z hlouby obrany a své sólo proměnil. Těsně po rozehrání byl za hákování potrestán Vlasák. V polovině oslabení si Beránek obhodil protihráče a velmi pěkně vypálil. Na konci 45. bylo rušno před Fraňkem, to když jeden z obránců Slavie vyhodil puk přímo na hokejku soupeře.

V polovině 46. byl vyloučen obránce Galvas za napadení a Slavia hrála další přesilovku. V ní si počínala hodně aktivně a ve chvíli kdy sudí avizoval další vyloučení, dostal se před brankáře Leoš Čermák. Naznačil střelu a nahrál puk na volného Hlavačku. Pro něj již nebylo těžké skórovat a pražský tým tak dostal znovu do vedení. Dobře hrající Čermák byl při chuti a ve 49. opět nebezpečně střílel. Zlín se však nevzdával a dočkal se vyrovnání. Po závaru před brankou se vyjetý Franěk nestihl vrátit a odkrytou branku trefil Hamrlík.

Ve zbytku třetiny už další gól nepadl, ač měl Zlín výhodu přesilové hry po vyloučení Bednáře. Docházelo spíše ke strkanicím a na ledě se trochu přiostřilo. Emoce domácích diváků navíc rozbouřil nepotrestaný zákrok na Čermáka v 58. minutě.

Prodloužení

V nastaveném čase měli mírně navrch hokejisté Zlína, jediný vážnější pokus o střelu však ve 3. minutě zlikvidoval Franěk. Rozhodnutí přišlo v čase 3:10 – obránce Novotný si pomohl držením proti Ratajovi a byl vyloučen. To že je přesilová hra 4 na 3 mnohem výhodnější nežli 5 na 4 bylo určitě jasno oběma týmům. Zlín se tak soustředil na bránění, Slavia chtěla rozhodnout. To se jí nakonec povedlo v době kdy zbývalo 11 vteřin hry. Nechytatelnou bombou zajistil vítězství Slavii Jaroslav Bednář.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): „Jsme rádi, že jsme zápas se Zlínem zvládli. Byla to vydřená výhra. Dík patří celému týmu, který bojoval až do samého konce. V posledních utkáních je navíc na mužstvu patrný herní vzestup. Je vidět, že se zvedáme.“

Jaroslav Stuchlík (Zlín): „Viděli jsme divácky velice atraktivní utkání, pro trenéry to však bylo infarktové. V minulosti zápasy se Slavií většinou končily fotbalovými výsledky, letos naopak padá spousta gólů. Ve Zlíně dvanáct, dnes jen o gól méně. Dostáváme mnoho branek, o čemž nejlépe svědčí dnešní, téměř házenkářský výsledek. To je k zamyšlení.“

Autor Jan Rožumberský, foto: Tomáš Kulhánek
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více