Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
28. listopadu 2001

Nepíši jen zápisy!

Od prázdninových přípravných zápasů mohou fanoušci sledovat na lavičce našeho mužstva novou postavu. A osobnost je to nepřehlédnutelná, rozložitá vysoká postava s nápadnou bílou kšticí, to je vedoucího našeho áčka, pan Petr Březina.

Představte se nejprve trošku fanouškům. Jak jste se dostal na post vedoucího mužstva, hrál jste aktivně hokej?
Já jsem se na Slavii dostal před lety díky svému synovi. Když mu bylo šest let, přivedl jsem jej sem na stadion a už jsem tu zůstal i já. Seznámil jsem se s tehdejším manažerem Tomášem Herstusem, který mě oslovil s nabídkou, jestli bych nechtěl pomoci u žákovských družstev. Později mě Tomáš oslovil s nabídkou, jestli by mu náš závod nepomohl s dopravou na zápasy. Já jsem v té době dělal ředitele ČSAD Klíčov a pro Slavii jsme začali i díky tomuto kontaktu jezdit. Šest let jsem byl také v dozorčí radě HC Slavia. Prostě jsem se okolo slávistického hokeje motal tak dlouho, až jsem dostal letos v létě nabídku na funkci vedoucího mužstva. A to se mi velmi těžko odmítalo.

A jak je to s vaší hokejovou minulostí?
Žádná sláva. Hokej jsem sice hrával, ale nic moc. Dokonce jsem to i rok zkoušel na Slavii, ale jak říkám, jen průměr.

Co je náplní vaší práce? Laik si práci vedoucího představuje zhruba jako vyplnění Zápisu o utkání, jeho podepsání, sem tam si střihnete nějaký ten hotel při šňůře na Moravu…
Tak to by bylo krásné, ale není to pravdivé. Práce vedoucího mužstva je skutečně časově i organizačně náročná a vydala by sama o sobě na dlouhé povídání. Musel jsem tady tomu také dát trošku řád. Ale abych vám to trošku popsal: nejvíce viditelná je práce okolo zápasu. Vyplnění Zápisu o utkání, starání se o rozhodčí, po zápase dohotovení technického zápisu, různé organizační záležitosti, to je jen zlomek toho všeho, co se může nakumulovat.

A ve všední dny?
Vedoucí mužstva je tu pro hráče. Takže jsem například sháněl vyhovující hotel pro Pepu Beránka, než dostal stálé bydlení, starám se o mimopražské hráče, když potřebují zezačátku s něčím pomoci, zařizuji odborné lékaře, dopravu, i to ubytování…

Dost, dost! Ještě jste nemluvil o práci pro vedení klubu, také vás nějak využívají?
A jak! Pomáhám Vláďovi Růžičkovi s různými statistikami, samozřejmě zastupuji klub při jednání se svazem, starám se o registraci hráčů, různě si pomáháme s kolegy vedoucími při organizacích vzájemných zápasů.

Už se vás raději ani neptám, kolik času trávíte na zimáku...
...hodně!

Mluvil jste o spolupráci s kolegy z ostatních oddílů, jak spolu vycházíte.
Myslím, že velmi dobře. Vycházíme si maximálně vstříc, pomáháme si vzájemně ulehčovat práci, před i po zápase chvilku posedíme, předáme si podklady pro hodnocení hráčů a trošku rozpouštíme tu nervozitu, která okolo zápasu v kabinách panuje. Nyní například již připravuji Zápis o utkání na dnešní večer (rozhovor vznikal dopoledne před úterním utkáním s Litvínovem – pozn. autor), každou chvilkou přijde z Litvínova fax se jmény, které dopíši do zápisu, večer to hosté jen podepíší a hned vyšetříme čtvrthodinku. Takto to funguje pochopitelně i obráceně.

Zmínil jste jistou vstřícnost, existuje nějaká nevraživost mezi Slavií a nějakým klubem?
Ne, určitě ne, opakuji, že snad všichni mají se všemi výborné vztahy, alespoň za Slavii to mohu prohlásit jako stoprocentní pravdu.

Ani se Spartou nevládne nějaká nevraživost?
Naopak, s tou si myslím máme vztahy nejlepší. Kolegové ze Sparty mi naopak v začátcích v některých záležitostech výrazně pomohli!

Máte na starost i nějaké úkoly ohledně kvality hráčů či mužstva?
Vůbec ne, to je starost jiných. Vláďa Růžička ručí za kvalitu hráčů a jejich správný výběr do mužstva, o požitky hráčů se starají jejich manažeři, vedoucí mužstva je spíš jen takový servisman.

Poslední otázka je již tradiční a nemůže při rozhovoru s členem vedení mužstva nepadnout. S jakou se budete někdy v březnu či dubnu loučit s mužstvem? Myslíte, že bude čas na oslavu?
Já si myslím, že letošní kádr má na to, udělat ještě jeden krůček výš oproti loňsku. Již v současné době projevuje standardní výkonnost, prakticky od začátku jsme na současné pozici, to nikdy dříve takto dlouhodobě nebylo. A to se od začátku sezóny potýkáme se zraněními. Všechna čest před výkony Hronka a Altrichtera, ale s Málkem bychom měli možná i o šest bodů více… Tohle mužstvo má svoji vnitřní sílu a myslím, že v pravý čas ji ukáže.

Autor Karel Líbal
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více