Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. listopadu 2007

Jak se chytly posily?

Někteří jsou příjemným překvapením, od nějakých se čekalo více. Nové tváře v týmu mají vždy nevýhodu, že jsou každému na očích. Hokejová veřejnost je pozorně sleduje a čeká, zda budou skutečnými posilami, či dostanou nálepku nepovedeného transferu. My jsme se o podobné hodnocení taktéž pokusili a o komentář jsme požádali nejkompetentnějšího možného člověka, trenéra Vladimíra Růžičku.

Tomáš Micka

Jeho kariéra zatím opisuje klasický příběh talentu, kterého si klub vychová a poté pošle jinam pro získání zkušeností. Hráč se vyhraje a jako dobrý holub se vrátí do rodného hnízda. Takový je i případ Tomáše Micky, jenž si návrat do svého mateřského klubu vysloužil díky povedené loňské sezoně, kterou strávil na hostování v Ústí nad Labem. Tam se propracoval mezi ústřední postavy mužstva a notně týmu pomohl k postupu do extraligy. Následoval očekávaný návrat do Slavie, jež si od něj hodně slibovala. A Tomáš očekávání splnil. Mladý forvard navázal na dobré výkony z přípravy a v týmu se dokonale zabydlel. V lajně s Michalem Supem a Igorem Ratajem plní roli důrazného a rychlého hráče, pro kterého není žádný puk ztracený. Svůj nejlepší výkon zatím předvedl zřejmě ve druhém kole, v jemu tak dobře známé Zlatopramen areně, kde režíroval pokoření svých bývalých spoluhráčů a nádavkem vstřelil i rozhodující gól utkání. V kanadském bodování týmu patří Tomášovi šesté místo s devíti body, za šest branek a tři asisistence.

Očima Vladimíra Růžičky: Tomáš je mladej kluk, všechno má ještě před sebou. Zatím plní to, co jsem od něj čekal. Hraje důrazně a je silný na puku, dopředu je pro nás velice platný. Jsem s ním rozhodně spokojen.


Karol Sloboda

Útočně laděný obránce přišel s vizitkou nejproduktivnějšího beka slovenské Skalice, se kterou se dokázal probojovat do play-off. „Karolko“ však měl před sebou ve Slavii ještě těžší úkol, nahradit spolehlivé opory Dominika Graňáka a Petra Kadlece (ten se ale do týmu nakonec vrátil). Sloboda určitě nezklamal, na druhou stranu svou pověst produktivního obránce zatím nenaplnil. Ve dvojici s Tomášem Žižkou ho druhý jmenovaný trochu zastiňuje, přesto Karol patří hlavně směrem dozadu k oporám mužstva. Dobré to má i u fanoušků, kteří mu odpustili jeho roční angažmá v nenáviděné Spartě. A na který zápas bude zatím asi nejvíce vzpomínat? Paradoxně na ten, který se červenobílým vůbec nepovedl. Porážce 5:2 v Liberci sice Sloboda zabránit nedokázal, vstřelil však druhý gól Pražanů, svůj prozatím jediný v právě probíhající sezoně.

Očima Vladimíra Růžičky: Velice slušný obránce, ale je vidět, že si na českou extraligu musí ještě zvyknout. Nebavil jsem se s ním o tom, ale myslím si, že v některých věcech si ještě není úplně jistý. Občas zmatkuje. Potřebuje hodně potrénovat a dostane se do toho. Bude přínosem.

Roman Němeček

Nenápadný, tichý a spolehlivý. Nějak tak by mohla vypadat krátká charakteristika dalšího nesmírně pracovitého beka, jenž do Slavii přestoupil ze Znojma. Tam si za tři roky vydobyl solidní postavení, které vyměnil za působení v ambicióznější družině trenéra Růžičky. Ten ho zařadil k důraznému Jiřímu Drtinovi, se kterým se přemýšlivý Němeček vhodně doplňuje. Bohužel ani jeho statistiky zrovna neoslňují, dokonce je na tom ještě hůře než Sloboda. Roman zatím nevstřelil ani gól, navíc čeká i na svou první asistenci. Na druhou stranu nikdy nebyl hráčem, jenž by trhal osobní statistiky. Zkušený bek by měl především dodávat klid obraně i gólmanovi, na střílení branek jsou v týmu jiní.

Očima Vladimíra Růžičky: Jsme s ním spokojení, ale i o něm platí, že si musí ještě zvyknout. Hrajeme trochu jiný hokej, než na který je zvyklý ze Znojma. Potřebuje ještě trochu času.

Radek Duda

Věčný rebel se do Slavie vrátil už po třetí v kariéře a opět ve velkém stylu. Jeho přestup byl oficiálně ohlášen 7.9 2007, jen pět dnů před prvním extraligovým zápasem s Mountfieldem. Jenže Radek zářil hned proti Budějovicím, když vstřelil veledůležitý třetí gól, kterým poslal zápas do prodloužení. Utkání došlo až k trestným střílením a rozhodující nájezd profesorsky proměnil právě Duda. Jako by tím chtěl vzkázat celé extralize, že je zpátky a ve vrcholné formě. I díky tomu, že s klubem neabsolvoval letní přípravu, naskočil do čtvrté lajny k mladým puškám Doležalovi s Růžičkou mladším, se kterými okamžitě vytvořil perfektně fungující útok. Po devatenácti kolech má Radek na svém kontě čtrnáct bodů za osm přesných zásahů a šest gólových nahrávek. Ruku v ruce s jeho výkony se v médiích vyrojily spekulace, že už brzy sešívaný dres vysvlékne. Do svých řad by ho ráda získala finská Hämeenlinna. Nezdolný bojovník na sebe ale neupozornil jen skvělými výkony, nýbrž i potyčkami s nejlépe placeným hráčem soutěže Petrem Nedvědem. S ním se Duda dostal do konfliktu při obou pražských derby, jinak však zatím působí klidnějším dojmem než v minulosti.

Očima Vladimíra Růžičky: Patří k oporám mižstva. Diváci si ho užívají na všech stadionech, je na co se dívat. U něho nikdy nevíte, co právě udělá. Mile mě překvapil, je vidět, že se změnil. Zmoudřel.

Petr Kadlec

Jeden z nejzkušenějších hráčů Slavie už měl dobývat ruskou superligu, před sezonou si ho vyhlédl bohatý Omsk. Jenže lékař jeho přestup nedoporučil, byť klub o jeho zdravotním stavu věděl. Slávistický fanoušek se tak mohl radovat, oblíbený „Káci“ se vrátil a dodal obranné hře červenobílých jistotu, která v přípravných utkáních tak chyběla. Už jen jeho pobyt na ledě dodává týmu obrovskou jistotu, jen málokterý hokejista v naší lize má takový přehled a organizaci hry jako právě Kadlec. Od začátku soutěže už nasbíral sedm bodů za jednu branku a šest asistencí, i u něj je ale možné, že už dlouho v Sazka Areně zářit nebude. S klubem je totiž dohodnutý, že pokud bude chtít, může kdykoliv odejít. Rozhodne se zřejmě v prosinci, kdy se má Petr rozhodnout jestli zůstane, nebo nikoliv.

Očima Vladimíra Růžičky: O něm je zbytečné mluvit. Poslední dva, tři roky patří k nejlepším obráncům v extralize. Má všechno. Je dobrý směrem dopředu i při oslabení, skvěle čte hru, umí dát finální nahrávku. Jen je škoda, že na můj vkus málo střílí. On umí vystřelit, ale většinou na modré ještě někoho hledá.


Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více