Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. června 2011

Slávisté na draftech NHL: Klepiš bez příležitosti nebo „nechtěný“ Červenka

Blíží se draft NHL. Koncem června se uskuteční v Minnesotě. V hledáčku zámořských skautů je i slávista Dmitrij Jaškin, osmnáctiletý útočník, který již odehrál padesát utkání v nejvyšší české soutěži. My se ale ohlédneme do minulosti. Jak si vedli slávisté v posledních deseti letech?

Klepiš, Hejda, Sobotka či Nestrašil. Ti všichni byli draftováni kluby NHL. Měli je v hledáčku skauti zámořských klubů, ale jejich příběhy v zámořské soutěži jsou zcela odlišné…

Nejvýše nasazeným slávistou byl v roce 2002 Jakub Klepiš. Talentovaného křídelního útočníka si po sezoně ve WHL vyhlédla Ottawa Senators již první volbou jako celkově šestnáctého hokejistu. Vybraným hráčům v prvním kole se předpovídá zářivá budoucnost. Kluby si je hýčkají, Klepiš byl ovšem výjimkou. „V NHL nedostal pořádnou šanci. Člověk neví, co si o tom má myslet,“ kroutí hlavou Vladimír Růžička.

Klepiš se po draftu vrátil do Slavie a aniž by se v Ottawě ukázal, Senátoři jej vyměnili do hlavního města Spojených států – Washingtonu. Během výluky specialista na samostatné nájezdy oživil zámořskou štaci. Vydal se totiž do Portlandu, kde hrál farmářský celek Capitals.

Hned po první sezoně v Portlandu si Klepiš okusil atmosféru Národní hokejové ligy. V pětadvaceti utkání vstřelil branku a na tři přihrál.

V další sezoně dostal Klepiš v hlavním týmu prostoru o poznání víc, kdy jej povolali na 41 zápasů, tím ale kapitola v nejlepší lize na světě skončila. Překvapivě brzy.

V současné době mezi nejsledovanějšími mantinely na světě hrají Vladimír Sobotka a Jan Hejda. Pozice obou borců jsou ale výrazně odlišné. Zatímco Hejda patří ke stabilním obráncům Columbusu Blue Jackets, třiadvacetiletý centr každým střídáním musí přesvědčovat, že do NHL patří. Minulé léto se stěhoval z Bostonu do St. Louis a změna mu prospěla. I když se mu nevyhnula zranění, má za sebou nejlepší ročník v kanadsko-americké soutěži. V 65 zápasech posbíral téměř třicet bodů.

Hejda už má za sebou 341 utkání v NHL, po této sezoně mu ale s Columbusem skončila smlouva. „Zatím nejsem ani nervózní. Nelze říct, že vyhlížím 1. červenec, kdy se stanu volným hráčem. Čekám na nabídku a pak se rozhodnu,“ řekl v červnovém vydání časopisu Pro Hockey.

Na návrat do Evropy, potažmo do české soutěže, zatím dvaatřicetiletý zadák nemyslí. „Chtěl bych ještě minimálně tři, čtyři sezony v NHL odehrát,“ sdělil Hejda. Vzápětí ale rázně dodal: „Kdybych se jednou měl vrátit, tak určitě do Slavie. Hodně jí dlužím. Nedovedu si představit, že bych hrál někde jinde. Nejen kvůli Vláďovi Růžičkovi, ale kvůli celému klubu,“ popsal pouto k vršovickému klubu Hejda.

“Červenku nikdo nechtěl i kvůli smlouvě“

Velkým překvapením také je, že nebyl draftován Roman Červenka. V uplynulé sezoně stal nejlepším střelcem KHL, jeho talentu si ale v mládí nikdo ze zámořských pozorovatelů nevšiml, nebo možná nechtěl všimnout. „Drafty v posledních letech ztrácí význam. Evropany si nevybírají kvůli tomu, že jsou pod smlouvami. To je podle mně případ i Romana,“ říká Vladimír Růžička.

V současnosti se do NHL prodírá Andrej Nestrašil, jenž Slavii opustil v roce 2008. Vršovický klub s ním měl velké plány. Věděl, že přišel o obrovský talent, ale respektoval jeho rozhodnutí. Rok později po odchodu ze Slavie Nestrašil uspěl na draftu. Ve třetím kole na 190 centimetrů měřícího centra ukázal Detroit.

Růžička se ale nad jeho výkony nerozplývá „Viděl jsem ho na mistrovství světa do 20 let a byl jsem z něj zklamaný.“

Koncem května letošního roku si Nestrašil uhrál první smlouvu. Podepsal nováčkovský kontrakt na tři roky. I tak je jeho cesta do NHL nesmírně trnitá. V organizaci Red Wings totiž panuje nepopsatelná konkurence. Dacjuk, Zetterberg, Draper, Franzen, prosadí se do sestavy mezi tyto hvězdy i Nestrašil? „Moc bych mu to přál, ale nevěřím tomu, že se dostane do prvního mužstva,“ odhaduje Růžička.

Slávisté v prvních pěti kolech za posledních deset let:

Andrej Nestrašil – draftován v roce 2009, ve 3. kole (celkově 75. hráč)
Vladimír Růžička – 2007, 4. (103.)
Vladimír Sobotka – 2005, 4. (106.)
Michal Birner – 2004, 4. (116.)
Jan Hejda – 2003, 4. (106.)
David Švagrovský – 2003, 4. (131.)
Jakub Klepiš – 2002, 1. (16.)
Jaroslav Bednář – 2001, 2. (51.)
Roman Málek – 2001, 5. (158.)
Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více