Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. ledna 2012

Prohlášení klubů k tématu uzavření Tipsport extraligy a ke vztahu vůči ČSLH

V posledních týdnech roku 2011 a od počátku roku 2012 jsou v mediích prezentovány názory řady osob z hokejového hnutí, a to ať již bývalých či současných trenérů, manažerů či hráčů, případně i zástupců jednotlivých medií. Téma je jediné - uzavření Tipsport extraligy a vztah APK vůči Českému svazu ledního hokeje (ČSLH).

Je pravdou, že APK na svých jednáních projednala a projednává kroky vedoucí k uzavření Tipsport extraligy ledního hokeje a stejně tak je pravdou, že APK vypověděla smlouvu, kterou má od roku 2000 uzavřenou s ČSLH. Všechny výše uvedené kroky jsou naprosto legitimní a vychází z předpisů platných v rámci APK a ČSLH. APK tedy žádným způsobem neporušuje řády upravující dění v českém hokeji. Samozřejmě i výpověď smlouvy vůči CSLH je učiněna v souladu s touto smlouvou.

Důvody, pro které APK přistoupila k vypovězení smlouvy s ČSLH, jsou ryze praktické. Aktuálně platná smlouva je z roku 2000. Od té doby se určitě výrazným způsobem změnila ekonomická situace nejen v ledním hokeji, ale v celé společnosti. Navíc o potřebě změny této smlouvy hovořil na celostátní konferenci ČSLH v roce 2010 i sám předseda ČSLH JUDr. Tomáš Král. A stejně tak se změnily i nároky na hráče, na jejich působení v klubech i v reprezentaci. Je samozřejmostí, že cílem a ctí každého hráče by mělo být reprezentovat svou zemi. Jak však dokazují příklady z jiných zemí a soutěží ledního hokeje, účast hráčů v reprezentaci musí mít jasná pravidla. A to proto, aby nedocházelo k tomu, že vznikají sporné případy, které jsou řešeny a různé vykládány prostřednictvím medií. To není dobrou vizitkou ledního hokeje a zbytečně to vytváří atmosféru nejistoty mezi ČSLH a kluby. Takový stav je samozřejmě i nepříjemný pro samotné hráče.

Cílem APK při vyjednávání nové smlouvy o chodu Tipsport extraligy a účasti hráčů na reprezentačních akcích je tedy zejména:
- aktualizace smlouvy s přihlédnutím k časovému i ekonomickému vývoji v České republice
- stanovení jasných pravidel pro uvolňování hráčů z klubů hrajících Tipsport extraligu do reprezentace
- stanovení jasných pravidel pro působení hráčů z klubů hrajících Tipsport extraligu v reprezentaci, a to zejména pravidel finančních a materiálových
- stanovení vztahu a pravidel mezi APK a ČSLH při chodu a řízení Tipsport extraligy

Všechny uvedené cíle vychází ze zhodnocení několikaletého fungování Tipsport extraligy a jejího vztahu vůči reprezentaci. Všechny tyto cíle sledují odstranění existujících nedostatků či pravidel, která vyžadují podle názoru klubů změnu. Samozřejmostí pak je, že žádný krok souvisící s výše uvedeným, není namířen proti reprezentaci naši země v mezinárodním hokeji.

Uzavření extraligy je tématem velmi citlivým, které vyvolává velké diskuse mezi odborníky i mezi diváky ledního hokeje. I samotné kluby Tipsport extraligy vnímají uzavření ligy jako téma, které je třeba řešit uvážlivě a s určitým výhledem.

Zásadně však odmítáme, že cílem uzavření Tipsport extraligy je snaha manažerů klubů uchovat si svá křesla. Naopak jsou to zájmy svých klubů, které manažeři hájí a z titulu svého postaveni i hájit musí. Navíc je jistě každému jasné, že i manažeři jsou vázáni pokyny majitelů jednotlivých klubů. Proto tedy odmítáme výpady různých osob, které se vyjadřují k tématu uzavření Tipsport extraligy tímto způsobem. I oni by měli vědět, že chod a činnost hokejového klubu v dnešní době představuje v prvé řadě boj o kvalitní ekonomické i materiální zázemí, jehož nadstavbou a vnějším projevem je pak samotný sport.

Základní cíle klubů, které jsou pro uzavření Tipsport extraligy, jsou následující:
- vytvoření ekonomicky stabilní sportovní soutěže - již mnohokrát zaznělo, že stávající ekonomická situace není profesionálnímu sportu nakloněna. Chod klubu Tipsport extraligy představuje náklady v jedné sezóně pohybující se u jednotlivých klubů cca od 80 milionů korun výše
- vytvoření prostoru pro mladé hráče
- zachování soutěživosti - tzn. vytvoření systému, který bude motivovat jednotlivé kluby i hráče k dosažení sportovního cíle. Základním principem a cílem v profesionálním sportu je vítězství. Vycházíme z toho, že sportovec, který nastupuje do utkání, do něj jde s cílem zvítězit. Stejně tak vycházíme z toho, že cílem hokejového klubu v Tipsport extralize je uspět, být v tabulce co nejvýše, bojovat o play off a v play off. Z tohoto pohledu by mělo být při dobře zvoleném systému soutěže vždy o co hrát.

Věříme, že stejným způsobem vnímají sport a přístup k němu i diváci, fanoušci týmů a samozřejmě i hráči.

Takový je tedy postoj a stanovisko klubů (na jejichž webových stránkách si můžete toto prohlášení přečíst) k výše popsanému aktuálnímu dění v hokejovém hnutí.

Je jasné, že toto prohlášení vyvolá celou řadu reakcí, případně dalších otázek. Upozorňujeme proto na to, že řešení a konečná rozhodnutí jsou a budou výsledkem celé řady jednání jak na půdě APK, tak s dalšími subjekty, zejména s ČSLH. A tato jednání jsou na samém počátku. Přihlédněte tedy při svém posuzovaní vzniklé situace k tomuto stavu.

Věříme, že celý zahájený proces změn v Tipsport extralize bude přínosem a jeho výsledkem bude stabilní a sportovně kvalitní nejvyšší hokejová soutěž.

HC Slavia Praha, a.s.

Autor Klub
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více