Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
24. října 2012

Sobotka? Možná ho udržíme do konce sezony, doufá trenér Růžička

První část extraligového ročníku vyšla Slavii parádně. Sešívaná družina překvapila mnohé fanoušky i odborníky a po 15 odehraných zápasech se drží na příčkách zajišťujících přímý postup do play-off. Jak moc k tomu pomohly předsezonní posily? A jak dlouho by mohl v mužstvu setrvat útočník St. Louis Blues Vladimír Sobotka? To všechno se dozvíte v exkluzivním rozhovoru, který klubovým stránkám poskytl šéf Slavie Vladimír Růžička.

Trenére, po výhře nad Plzní jste udrželi páté místo v tabulce. Čekal jste před sezonou, že to půjde tak dobře?
Já myslím, že na nějaké hodnocení je ještě brzy. Sezona je dlouhá a nerad bych něco přeceňoval. Že se teď pohybujeme kolem pátého místa, vypadá relativně hezky, ale dvakrát nebo třikrát prohrajete a jdete zase dolů. Letos mi naše liga přijde snad ještě vyrovnanější než dřív. Těší mě, že teď docela bodujeme, ovšem žádné závěry z toho zatím vůbec nedělám.

Úvod soutěže ovlivnila výluka v NHL. Jak byste zhodnotil přínos Romana Červenky s Vladimírem Sobotkou pro Slavii?
Že za nás začli hrát a Vláďa ještě pořád hraje, beru jako obrovské plus. Oni náš tým našlápli, za což jim patří velký dík. Oba nám hodně pomohli.

O Sobotku eminentně stojí Slovan Bratislava. Jaká je nyní v tomto směru situace?
Zájem ze Slovanu vnímáme. S Vláďou jsem mluvil a dohodli jsme se, že do reprezentační přestávky bude určitě u nás. Ale je i možné, že tu zůstane do konce sezony. Tedy samozřejmě v případě, že NHL vůbec nezačne. V tom případě tu taková možnost skutečně je, ovšem řešit to budeme až o pauze.

Konkurovat nabídce Slovanu bude jistě hodně obtížné.
To určitě ano. Vláďu chceme udržet, ale je pravda, že finančně je Slovan někde trochu jinde. Je to ten samý případ jako Lev. Jsou to týmy kolem nás, ale ekonomicky se s nimi srovnávat nemůžeme.

Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou

Bylo tedy od začátku jasné, že Červenku se dlouho udržet nepodaří?
Dá se to tak říct. My jsme hlavně rádi, že tu odehrál devět zápasů, ve kterých náš tým pozdvihl.

Mluvilo se i o možném příchodu Jana Hejdy. Je to aktuální téma?
Zatím se nic nemění. Honza měl zdravotní potíže a záleží na tom, co on sám bude chtít. Už jsem myslel na to, že se s ním spojím a probereme, co bude dál. U něj je to ovšem složitější, neboť je s rodinou v Americe. Jeho děti tam chodí do školy.

Myslíte, že by chtěl v dohledné době trénovat se Slavií?
Záleží, jak na tom je a jak to bude se sezonou v NHL. Teď se v tom asi nikdo nevyzná. Jednu chvíli to vypadá, že výluka co nevidět skončí, pak se zase spekuluje, že se protáhne na celou sezonu... Osobně si ale myslím, že v prosinci nebo v lednu NHL začne. Odpískat celý ročník si podle mě nedovolí, na druhou stranu v roce 2005 to tak bylo. Tak se nechme překvapit.

Kromě hráčů z NHL přišlo v létě do týmu několik nových tváří. Jak jste s nimi zatím spokojený?
Kluci si na náš tým ještě zvykají. To je vidět třeba na Jardovi Kallovi, od něhož si slibujeme poměrně hodně. Zatím to není úplně ono, ale snaží se a maká, takže věřím, že bude lepší a lepší. Stejný případ je i Honza Alinč, který se zatím trošku hledá. Oba to jsou ale zkušení hráči a ti se rozjíždějí o něco později.

A co další letní posily?
Jirka Kučný splňuje to, co jsme od něj očekávali. I on střídá lepší zápasy s těmi horšími, to samé Kempy (Michal Kempný), ale zatím se jeví oba slušně. Pak tu máme Honzu Stránského, který doplatil na příchod kluků z NHL a na pár zápasů ze sestavy vypadl. Proti Plzni už ale naskočil a uvidíme, jak si povede dál. Je to mladý kluk a s nimi je třeba mít trpělivost. Musí na sobě hodně pracovat, pořádně se vytrénovat. Když se někdo ocitne mimo sestavu, trénuje ještě v těžším zápřahu než ti ostatní, což platí i o Janu Dreslerovi. Ani jeho nezastihl úvod ročníku v kdovíjaké formě, přitom loni hrál výborně. V tréninku však jede na sto procent pořád, to se mu nedá vytknout.

Příjemným překvapením jsou výkony Tomáše Beňoviče, jenž si místo v kádru vybojoval snad až nečekaně rychle...
Tomáše jsme si vyzkoušeli v přípravě, před sezonou byl někde na pozici osmého až devátého beka. Potěšil mě, když mi sám řekl, že chce v naší organizaci být, že se mu tu hodně líbí a nemá žádný problém bojovat o sestavu s tím, že třeba bude muset hrát jen první ligu. Jeho přístup mě zaujal. Sezonu začal v Boleslavi, ale vypracoval se a teď je u nás.

Tomáš Beňovič

Samostatnou kapitolou jsou gólmani. Jako jednička začal Kopřiva, nyní chytá Furch. Jak to bude dál?
Míra začal sezonu velice dobře, ale o jednom brankáři to není a já potřeboval dát do brány taky Dominika. Větší porci zápasů měl chytat Míra, jenže minulý týden prodělal zánět krku a dostal antibiotika. Pár dní nesměl nic dělat, takže proti Plzni šel do brány ještě Dominik, který chytá skvěle. Teď tedy nechci nic měnit, ale vždycky platí to, že do brány půjde ten s lepší momentální formou.

Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více