Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. února 2003

Všichni se shodli - anonym zkazil derby

Běžela 52. minuta utkání Sparty se Slavií a nad derby se opět začala stahovat hustá černá mračna. Opakované utkání muselo být kvůli bombové hrozbě šíleného jedince přerušeno, aréna byla vyklizena a na scénu vstoupili pyrotechnici. Po více než hodině naštěstí hokej zvítězil a do té doby derby výborné úrovně mohlo být dohráno. O zápase se bude více psát v souvislosti s další aférou, kterých zažila extraliga v právě probíhající sezóně až dost. V pozadí toho tak třeba zanikne první start Viktora Ujčíka v dresu Sparty v derby. Své dvě rozdílné herní tváře ukázal v utkání Radek Duda - vstřelil gól a dostal se do několika potyček. Zklamaným byl po utkání Roman Málek, který inkasoval čtyři branky, z toho tři už v první třetině.

Strhující úvod viděli diváci v T-Mobile Aréně v historicky 37. derby pražských S. Ve třetí minutě svítil na tabuli výsledek 2:1 pro Spartu a mnozí se těšili na nebývalé střelecké hody. “Takové zápasy jsou, to se stane, že padne na začátku hodně gólů. Hlavně, že se z toho nestala nějaká přestřelka,“ nekárala nějak obranu za počáteční prostupnost slávistická jednička mezi tyčemi, Roman Málek. Podle statistik nejlepší brankář extraligy a rekordman s jedenácti vychytanými nulami na svém kontě inkasoval už v první třetině tři branky, po zápase tak nebylo jeho hodnocení moc radostné. “Tak já si vyčítám každý gól, myslím, že skoro všechno se dá chytit. Hlavně mě mrzí, že jsme prohráli.“ Slávisté předčili Spartu v počtu střel na bránu o plných patnáct ran, nebylo jim to však k ničemu. Hraje se totiž na góly a těch dali ve vyrovnaném utkání svěřenci trenéra Aloise Hadamczika více. “My jsme měli hodně střel propagačních, tam se to střílelo hodně z dálky. Samozřejmě šance jsme měli, ale bohužel jsme je nedokázali proměnit a za to se platí,“ viděl jasný důvod prohry Roman Málek. Sparta vyhrála v derby poprvé v sezóně, souboj pražských S však Málek jako otázku života a smrti nevidí. “Mě mrzí spíš ty tři body, protože se na nás Sparta dotáhla už jen na rozdíl šesti bodů,“ dobře si spočítal, kolik bodů dělí oba rivaly od sebe v tabulce.

Bohužel do děje zápasu zasáhla vyšší moc, totiž jeden telefonát šíleného anonyma, který hrozil bombovým útokem. V 52. minutě se hráči předčasně vrátili do šaten. “Rozhodně nic pozitivního jsme na tom nenašli. Člověk je naštvaný, je to škoda, myslím si, že to hodně zkazilo tohle derby, které bylo jinak hodně dobré co do nasazení a i góly padaly. Zkazil nám zápas, ale musíme si asi zvykat,“ litoval po zápase Viktor Ujčík. Stejného názoru byl slávistický útočník Radek Duda. “To derby mělo náboj, ale celé utkání shazuje ta aféra s bombou.“ Dá se snad proti něčemu podobnému v budoucnosti bránit? Sparta před zápasem zpřísnila bezpečnostní opatření, vytočit telefonní číslo však může kdokoliv a kdykoliv se mu zachce. “To je obrovský stadion, nedá se to uhlídat. Třeba v den zápasu možná ještě ano, ale může sem přijít někdo dva dny předem a dát to sem. Vždycky ta pochybnost tady je a aby to zase nechali bez povšimnutí, že někdo zavolal, že je tady bomba, tak to si na triko nikdo nevezme. Je to takový začarovaný kruh a jestli lidi nedostanou rozum, tak se z toho nevymotáme,“ smiřoval se s holou realitou kanonýr Sparty, Viktor Ujčík. Po předchozích případech v Havířově a ve Vsetíně padlo rozhodnutí, že se utkání bude dohrávat ještě ten den bez ohledu na to, v kolik by mělo skončit. “Teď je to udělané tak, že se to prostě dohraje, i kdyby se mělo hrát třeba ještě v jedenáct. Pro nás jako hostující mužstvo to bylo nepříjemné, protože s tím nikdo nepočítá a my jsme tam hodinu seděli v mokrých věcech a pak jsme měli jít zase na led. Jestli to takhle bude pokračovat dál, tak si to nedovedu představit v playoff, jak se to bude dělat,“ vyjádřil obavy před blížícími se boji v playoff Roman Málek. Slávisté trávili dlouhé chvíle v autobuse, sparťané zůstali ve své šatně. Po více než hodině se šlo opět na věc. Dohrát zbylých devět minut do konce nebylo pro hráče vůbec lehké. “Než se rozhýbeš, to první dvě střídání jsou těžké, je to bez rozcvičky. Mokré věci na sobě, není to sranda dostat se znovu do toho zápasu. A o to víc to je těžší, když se prohrává a snažíš se s tím utkáním něco udělat,“ vypočítával Radek Duda, jaké nepříjemnosti svým jednáním dotyčný hráčům připravil. Lépe vyšla “dohrávka“ Spartě, své vedení 3:2 pojistila ještě jedním gólem a bylo rozhodnuto. Obě mužstva na tom byla stejně, spekulovat nad tím, zda-li by se Slavii nebýt telefonátu podařilo vyrovnat, slávistický brankář nechtěl. “To jsou jenom kdyby, prostě to takhle je. Chtěli jsme vyrovnat na 3:3, ale bohužel jsme dostali gól my.“ Úspěšnější návrat do zápasu měli sparťané, Ujčík to však nijak nepřeceňoval. “Zbytek zápasu byl takový už o ničem, ať se člověk zkouší rozcvičit znova, je to už prostě ztuhlé a není to zdaleka ono. My jsme měli kliku, že se nám povedla jedna akce a dali jsme góla, a tím jsme vlastně rozhodli zápas.“

Závěr utkání se nesl v nervózním duchu, přibývalo potyček a jednu z hlavních rolí v ní hrál “oblíbenec“ sparťanského publika Radek Duda. Ještě před přerušením zápasu se dostal do “křížku“ s Patrikem Martincem. Ten se ujal role mstitele za nájezd Dudy do brankáře Petra Břízy, jejich konflikt se táhnul od branky až ke středovému kruhu. “Já si Patrika strašně vážím jako člověka i hráče. To je myslím si jeden z nejlepších hráčů a charakter, co na Spartě hraje. To byla taková kamarádská potyčka, takže v pohodě,“ vysvětloval po utkání Radek Duda. Potyčka s jiným sparťanským centrem, urostlým Romanem Šimíčkem, už byla vážnější. Třináct vteřin před koncem se oba do sebe pustili, vše ukončil rázně Šimíček. “Když chceš hrát agresivní hokej a rozdávat rány, tak musíš umět i přijímat. Je pravda, že jsem nečekal ten jeho krosček na moje ústa a na poslední chvíli jsem si tam stačil dát rukavici, aby mi třeba nevyrazil zuby. V tom byly už trošku emoce, ale nedá se nic dělat,“ komentoval souboj se se Šimíčkem vyhlášený rebel. Na pěsti však nakonec nedošlo, i když sparťanský útočník by možná nebyl proti. To Radek Duda se radši držel zpátky. “Už to budu říkat poněkolikátý, já nejsem na Slavii abych se pral a hlavně s mým jménem by to byla další senzace. Pracuješ na nějakém svém image a nechceš být vsugerován mezi lidmi jako nějaký bitkař, nebo za co oni tě tady mají. Samozřejmě něco jiného by to bylo v Kanadě, tam dostaneš za rvačku pět minut a můžeš hrát dál. Takže tam by to vypadalo asi trošku jinak. Ale bohužel tady v Čechách je to tak, dostat další vysoký trest, tak to by bylo, jako že si vybíjíš svoje emoce se Šimíčkem. Já musím hrát pro tým a to je pro mě nejdůležitější.“ Podepsal se snad na nervózním závěru anonym vyhrožující bombou? “Nemyslím si, prohrávali jsme, snažili jsme se udělat co nejvíc, abychom to utkání nějak zvrátili. Prostě hokej bolí, to si musí každý uvědomit,“ neviděl v závěru utkání něco extra Radek Duda. Zajímavý pohled na rušné poslední minuty podal ještě nedávno slávista Viktor Ujčík. “Nemyslím si, že by to bylo tím anonymem. Za stavu 4:2 už byl vlastně zápas hotový, takže jsme už věděli, že Slávka neútočí. Já tím, že jsem hrál ještě nedávno za druhou stranu, tak vím úplně přesně, co bylo podnětem k tomu, aby to v závěru takhle dopadlo. A já si myslím, že to ví i naprostá většina fanoušků Slavie.“

Pro Viktora Ujčíka to bylo první derby v dresu Sparty. Mohl nastoupit už v předešlém utkání v Edenu, ale to ho na led nepustilo zranění. Před derby v T-Mobile Aréně nad jeho startem také visel otazník. “Po zápase mám pocity výborné, vyhráli jsme a vlastně poprvé se mi podařilo Slávku v sezóně porazit. Já abych pravdu řekl, tak jsem to tentokrát ani moc neprožíval. Já jsem se rozhodl vlastně až během dneška, že budu hrát. Takže jsem ani neměl čas se na to připravovat a další věc byla, že jsem vlastně předtím čtrnáct dní netrénoval. Bruslit a pořádně potrénovat jsem zkusil poprvé včera a šel jsem rovnou do zápasu.“ Setkání s bývalými spoluhráči vybízelo k hecování, nic takového se však v Ujčíkově případě nekonalo. Ze Slavie už je pryč skoro čtyři měsíce, horší to bylo v dresu Plzně. “Ne, žádné hecování, akorát jsme se s klukama pozdravili, já jsem to bral úplně v pohodě. Přecejenom ty dva zápasy s Plzní proti Slavii mě na to připravili. Myslím si, že i díky tomu se nám podařilo vyhrát, protože jsem nechtěl až zas tolik, což by mi třeba vadilo. Jsem rád, že se vyhrálo.“ V Plzni se mu podařilo Málka překonat těsně před koncem zápasu (a připravil ho tak navíc o shu-tout), nic to však neřešilo. I v derby znamenal pro reprezentačního gólmana velké nebezpečí – přímo na bránu směřovaly dva jeho pokusy, třikrát v dobré pozici netrefil branku. “Já jsem šel do zápasu s tím, že zkusím odehrát dobrý zápas a že si počkám na tu svojí jednu šanci, která se mi obvykle za zápas naskytne a zkusím dát gól. Měl jsem tam jednu tutovku, bohužel se mi to nepodařilo. Ale vyhrávalo se, tak jsme pořád věřil, že to dovedeme do úspěšného konce a to se nakonec povedlo,“ nemrzela zas až tak moc nula na střeleckém kontě Viktora Ujčíka. Roman Málek v rozhovoru, kdy zde odpovídal na dotazy čtenářů slávistických stránek, prozradil, že po výměně do Plzně se pro něho Ujčík stal nejobávanějším útočníkem. V utkání si však na něj nějak přehnaný pozor nedával. “Ani ne, myslím si, že zas tolik šancí neměl. Navíc já to ani moc nestíhám sledovat v té rychlosti, jestli to je ten nebo ten.“ Není vyloučené, že by se oba pražské kluby mohly potkat v playoff. Co by na to říkala ještě nedávno modla slávistických fanoušků? “Slávka je určitě nepříjemný soupeř pro každého, ať už pro Spartu nebo někoho jiného. Letos se po tom horším začátku rozehráli k dobrým výkonům. Výborný gólman, supr obrana, i v útoku to mají dobré. Těžký soupeř, v playoff to bude hodně o štěstí,“ zakončil povídání Viktor Ujčík.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více