Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. března 2003

Zatím nejlepší sezóna Slavie v extralize

Slavia vstupovala do letošního ročníku Český Telecom Extraligy s velkými ambicemi. Po slabším rozjezdu a bombastické výměně, kdy se do Edenu za Ujčíka stěhovali Duda s Krátoškou, svou roli jednoho z největších favoritů soutěže splnila. S velkým předstihem si zajistila postup do playoff a nakonec vybojovala konečné 2. místo, což je nejlepší umístění po základní části v historii klubu. Generální manažer a kouč Slavie Vladimír Růžička před sezónou vyřkl cíl: být v Praze první a skončit tak před odvěkým rivalem Spartou. Zatím se to jeho svěřencům daří, ale o tom, jestli se bude sezóna hodnotit jako úspěšná, rozhodne až playoff.

Slavia Praha skončila po dlouhodobé soutěži extraligy na 2. místě se ziskem 96 bodů. Z celkového počtu 52 kol vyhrála šestadvacet utkání v normální hrací době a šestkrát zvítězila v prodloužení (nejvíce ze všech mužstev extraligy). Připsala si sedm remíz, dvakrát poznala přemožitele v prodloužení (vždy České Budějovice) a poražena po šedesáti minutách odešla jedenáctkrát (nejméně s Pardubicemi). Slabšími výkony v závěru se Slavia připravila o možnost překonání hranice sta bodů (od sezóny 2000/01 se to postupně povedlo jen třem týmům a vždy lídrům v konečné tabulce – Vsetín, Sparta a letos Pardubice). Slávisté se můžou pyšnit jasně nejlepší obranou v lize – jen 93 obdržených branek je výbornou vizitkou týmu. V útoku už to bylo o něco slabší – 150 gólů stačilo na šesté místo. Slavia patřila k nejlepším celkům doma i venku. V Edenu vyhrály jen tři týmy – České Budějovice 2x (jednou v prodloužení), Liberec a Litvínov. Celkem doma slávisté získali 54 bodů, úspěšnější byly Pardubice, Třinec a Sparta. Venku patřila Slavia k tomu absolutně nejlepšímu, její bodová kořist z kluzišť soupeřů má hodnotu 42 bodů. Stejně na tom byl lídr extraligy z Pardubic.

Před sezónou

V předešlých dvou sezónách Slavii chyběl vždy poslední krok, aby se probojovala do finále. Dvakrát vypadla v semifinále s pozdějším mistrem – nejdříve se Vsetínem a loni se Spartou. Bylo jasné, že i letos bude mít vršovický klub vysoké ambice. K jejím naplnění měly přispět dvě zvučné posily – nejlepší kanonýr extraligy loňské sezóny David Hruška a zkušený obránce a nyní i kapitán reprezentace František Kučera. Dlouholetý bek Sparty se postaral svým přestupem do Edenu o největší přestupovou bombu léta. Z Ameriky se navíc vrátil spolehlivý bek Pavel Kolařík, který si vyzkoušel NHL v dresu Boston Bruins. Dalšími navrátilci byli odchovanci Slavie Jan Horáček a Jakub Klepiš, ze Zlína přišel Marek Posmyk. V kolonce odchodů figurovala řada známých jmen včetně reprezentantů Daniela Brandy, Viktora Hübla či Radka Matějovského; největší opory jako Málek, Kadlec, Beránek však zůstaly. Před začátkem sezóny vyhlásila Slavia za cíl postup do semifinále, vedení pak mluvilo ještě o vyšších příčkách. Další úkol postavil před své svěřence kouč a generální manažer v jedné osobě Vladimír Růžička: skončit v tabulce před městským rivalem, Spartou.

1. čtvrtina

Výborně vstoupila Slavia do soutěže, v 1. kole zvítězila na ledě úřadujícího vicemistra z Vítkovic 5:2, když se o čtyři branky postarala nově složená první řada Hruška – Beránek – Antoš. V domácí premiéře však připravila SLA svým fanouškům zklamání, když asistovala prvnímu vítězství v extralize nováčkovi z Liberce. Po remíze ve Znojmě si hravě poradila před televizními obrazovkami se Zlínem, v derby na Spartě překvapil trenér Růžička svým tahem s Lukášem Hronkem v brance, který vyšel a Hronek vychytal týmu bod za remízu 1:1. Poté SLA na ledě prohrála doma s Pardubicemi, zápas byl však později kontumován ve prospěch Slavie kvůli dopinkovému nálezu obránce Vyhlídala (PCE byly odebrány tři body, ale SLA je nezískala). Menší krize nastala mezi 9.-11. kolem, kdy SLA získala jen jeden bod za domácí prohru v prodloužení s Č. Budějovicemi. První čtvrtinu poté zakončila těsným vítězstvím v Litvínově a remízou se Vsetínem. Po 13 kolech měla SLA na svém kontě devatenáct bodů a patřila jí “až” osmá příčka.

Bilance: 13 – 6 0 3 1 3 – 34:21 19 bodů

2. čtvrtina

Už od začátku soutěže se projevovala stará slávistická bolest – špatná koncovka. Po bezbrankové remíze doma s Vítkovicemi se rozhodlo vedení SLA jednat. Den po utkání došlo k překvapivé a hlavně bombastické výměně s Plzní. Na západ Čech putoval kanonýr a oblíbenec fanoušků Viktor Ujčík, opačným směrem další reprezentant Radek Duda a Aleš Krátoška. Fanoušci Slavie dokonce v prvním domácím utkání po trejdu (Znojmo 5:3) vystoupili s tzv. jedenáctkovým (symbolická 11 = číslo dresu Ujčíka) protestem. Odchod Dudy z Plzně zase provázely jeho rozepře především s kapitánem keramiků Řezníčkem. Hned ve své premiéře v Liberci přispěly obě nové posily k debaklu Bílých Tygrů 0:9 – Duda (2+2), Krátoška (0+1). Trenér Růžička vytvořil první elitní řadu Duda – Beránek – Sup a tento tah se ukázal jako velice dobrý. Z reprezentace osvědčená spolupráce Duda – Beránek zafungovala i ve Slavii, na levém křídle se rozstřílel Michal Sup (ten se dočkal své první branky sezóny právě až v Liberci). S výměnou SLA nastartovala sérii třinácti utkání bez porážky v normální hrací době (mezi 12.-25. kolem). Za zmínku stojí především vítězství v derby doma v Edenu 3:2 (premiérově se v dresu SLA trefil Krátoška) a pak výhry po delší době na kluzištích soupeřů, kde se Slavii tradičně moc nedaří – 5:3 v Třinci, 3:1 v Plzni a 5:1 v Karlových Varech. Slavii ani moc nevadila série čtyř utkání za sebou venku, kdy si kvůli summitu NATO vyměnila pořadatelství s Plzní a s K. Vary. Jen ve 23. kole SLA prohrála v prodloužení v Českých Budějovicích. Pak po více než měsíci prohrála SLA v normální hrací době v dohrávce 19. kola v Pardubicích (0:1). Polovinu základní části zakončili slávisté, už pevně usazení v první čtyřce, remízou ve Vsetíně.

Bilance: 13 – 7 1 3 1 1 – 42:19 27 bodů

3. čtvrtina

Nejlepší úsek Slavie v základní části. Ze třinácti utkání prohrála jen doma s Českými Budějovicemi a poté v dohrávaném derby na Spartě. To zůstalo 10. prosince nedohráno kvůli vhozené dýmovnici ze sektoru sparťanských “fanoušků“ (za stavu 2:2), verdikt ředitele extraligy Stanislava Šulce nejprve zněl – kontumace 5:0 ve prospěch Slavie. Zasedání APK ho však změnil a utkání se opakovalo 18. února. Ani to se však neobešlo bez další aféry, tentokrát zaúřadoval anonym s telefonickou hrozbou o uložení bomby v T-Mobile Aréně a postaral se tak v 52. minutě o více než hodinovou přestávku. Sparta nakonec dotáhla derby do vítězného konce (poprvé v sezóně), poprvé také oblékl dres Sparty v utkání proti Slavii Viktor Ujčík (do Sparty vyměněn z Plzně za Brandu). Ještě před utkáním 26. kola ve Vsetíně vyměnila SLA do Českých Budějovic Josefa Štrauba a Petra Míku, za které získala útočníka Petra Sailera. Ten se v prvním utkání v domácím prostředí blýskl vítěznou brankou v prodloužení do sítě Liberce (1:0p). I podruhé SLA vyhrála ve Vítkovicích (4:3), tři body si odvezla i ze Znojma (4:1). Před vánoční pauzou v jednom z nejlepších utkání v Edenu porazila lídra tabulky Pardubice, když ve třetí třetině otočila skóre senzačně z 1:3 na 5:3. Mezi 33.-35. kolem vychytal Roman Málek tři nuly za sebou – venku Havířov 3:0, doma Třinec 4:0 a Plzeň 5:0. V utkání s Třincem vytvořil Málek nový rekord v počtu vychytaných nul za sezónu – byla v pořadí devátá! (předtím drželi rekord 8 shu-toutů Čechmánek, Salfický a Prusek). V dalším duelu s Č. Budějovicemi měl Málek na dosah další rekord – nejdelší sérii neprůstřelnosti. Nakonec se dostal přes 200 minut, bývalého brankáře Třince Martina Vojtka však z historických záznamů nevymazal. SLA doma s Jihočechy prohrála 3:4 a skončila tak její devítizápasová šňůra neporazitelnosti. Na domácím ledě prohrála po dlouhých třech měsících a i poslední prohru měly na svědomí Č. Budějovice. Třetí čtvrtinu SLA zakončila domácími vítězství nad K. Vary (2:0) a Vsetínem (4:1), dva body získala v Litvínově.

Bilance: 13 – 9 2 0 0 2 – 44:19 31 bodů

4. čtvrtina

Nejdiskutovatelnějším zápasem poslední čtvrtiny bylo utkání Slavie v Liberci a nebylo to kvůli výsledku (SLA vyhrála 5:3). Po bitce na ledě putovali do sprch po trestu 5+TDKU domácí obránce Čakajík a Duda. Následná tzv. kabinová aféra pak několik dní plnila novinové články a televizní zprávy. Duda měl navštívit libereckou kabinu a tam udeřit do Čakajíka do obličeje. Duda se nařčení bránil, záznam průmyslové kamery ho však z návštěvy LIB kabiny usvědčil. Údajné napadení mu však prokázáno být nemohlo (jak to bylo, ví jen sami dva aktéři aféry) a tak dostal trest jen za následnou lež. Klubové vedení Slavie mu udělilo trest na dvě utkání, což disciplinární komise později potvrdila. Jelikož se v utkání v Liberci jednalo o druhý Dudův vysoký trest, přišel celkem o čtyři zápasy. Dalším postihem byla ne-nominace na Švédské hokejové hry a finanční pokuta. SLA už měla zajištěný postup do playoff s velkým předstihem, v závěru bojovala jen už o udržení druhé příčky. Chvíli se dokonce zdálo, že by možná mohla atakovat první Pardubice. Výkony SLA už ale moc slavné nebyly, třikrát v řadě prohrála venku – 1:2 ve Zlíně, 1:3 v Pardubicích a 0:6 v Třinci. Nejlepší zápas sehrála Slavia v derby se Spartou, když v Edenu zvítězila 3:1 (dva góly Sup). Fanoušky Slavie mohl potěšit fakt, že v celkové bilanci sezóny byla v derby úspěšnější Slavia (2 výhry, remíza, prohra) a patří jí tak titul nekorunovaného krále Prahy po základní části. Po vítězství nad Plzní (3:2 – rozhodující branka Duda) přišly dvě úspěšná prodloužení – v Č. Budějovicích (2:1p) a doma s K. Vary (2:1p). Po 50. kole získala Slavia jistotu druhého místa, závěrečná dvě utkání jí už vůbec nevyšla – doma s Litvínovem (2:5) a ve Vsetíně (4:6). Na Lapači se SLA představila bez řady opor a s velkým počtem juniorů. V závěru základní části chyběl mužstvu dlouhodobě zraněný Hruška (naposledy hrál v 38. kole) a Kučera (kvůli operace vynechal posledních osm zápasů).

Bilance: 13 – 4 3 1 0 5 – 30:34 19 bodů

STATISTIKY

Celkem:        52 – 26 6 7 2 11 - 150:93 96 (2.)
Bilance doma:  26 – 15 4 3 1 3  –  77:36 54 (4.)
Bilance venku: 26 – 11 2 4 1 8  –  73:57 42 (2.) 

Nejvyšší vítězství doma: 5:0 (8. kolo Třinec, 35. kolo Plzeň)
Nejvyšší porážka doma: 2:5 (51. kolo Litvínov)
Nejvyšší vítězství venku: 9:0 (15. kolo Liberec)
Nejvyšší porážka venku: 0:6 (47. kolo Třinec)
Utkání bez obdržené branky: 11 (doma 2x Třinec, Zlín, Liberec, Vítkovice, Litvínov, Plzeň, K. Vary: venku Zlín, Liberec, Havířov)
Utkání bez vstřelené branky: 5 (doma Vítkovice a Č. Budějovice; venku Pardubice, Třinec, Zlín)
Bezbrankové remízy: 2 (doma Vítkovice, venku Zlín)


Nejproduktivnější hráči:
39 – Michal Sup, 31 – Josef Beránek, 27 – Radek Duda, 26 – David Hruška, Milan Antoš
Nejlepší střelci:
25 – Michal Sup, 13 – David Hruška, 12 – Radek Duda, 11 – Milan Antoš, 10 – Josef Beránek
Nejlepší nahrávači:
21 – Josef Beránek, 19 – Petr Kadlec, 15 – Radek Duda, Aleš Krátoška, Milan Antoš
Nejproduktivnější obránci:
23 – Petr Kadlec, 19 – František Kučera, 17 – Jan Hejda
Nejvíce vítězných branek:
9 – Michal Sup, 4 – David Hruška, 3 – Petr Sailer
Góly v oslabení:
2 – Aleš Krátoška, Petr Sailer, 1 – Michal Sup, Milan Antoš
Góly v prodloužení:
2 – Petr Sailer, Petr Kadlec, 1 – Michal Sup, Aleš Krátoška

Ve statistikách gólů a nahrávek započítány jen utkání hráčů v dresu SLA!

Nejvíce zápasů:
52 – Jan Hejda, Pavel Kolařík, 51 – Milan Antoš, 50 – Aleš Krátoška, Roman Málek
Hodnocení +/- účasti na ledě:
23 – Petr Kadlec, 18 – Jan Hejda, 17 – Michal Sup
Nejtrestanější hráči:
152 minut – Radek Duda, 68 – Aleš Krátoška, 54 – Milan Antoš, 46 – Petr Kadlec

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více