Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
23. prosince 2015

Vasovy druhé Vánoce v Praze: Kapra stále nemáme, směje se

Letošní a loňské Vánoce maďarského útočníka budou v mnohém podobné. János Vás svátky opět stráví jako hráč Slavie v Praze, opět s rodinou… Ta se ale před necelými čtyřmi měsíci rozrostla o jednoho člena. Vase tak čekají první Vánoce se synem. Mezitím si 31letý útočník stihl vychutnat atmosféru vánoční Prahy. „Dal jsem si svařené víno a pražené mandle. Praha je krásná,“ říká.

Maďarská štědrovečerní večeře

Vas tradiční českou štědrovečerní večeři neochutnal.
Z čeho se obvykle skládá ta maďarská?

  • Halászlé (Rybí polévka)
  • Töltött káposzta (kapustové závitky
    se smetanou)
  • Pečená husa jako hlavní chod
  • Beigli jako dezert (závin s ořechovou
    nebo makovou náplní)

Už druhé Vánoce trávíte v Praze. Jak si je užíváte?
Užívám si je moc. Vždycky k nám přijede rodina, takže se celou dobu cítím jako doma. Na štědrovečerní večeři máme spoustu maďarského jídla. Tradičního českého kapra s bramborovým salátem jsem ještě neměl. Vánoce jsou vždy skvělé, letos to díky synovi platí dvojnásob.

Pro syna to budou první Vánoce… Jak si je užije on?
Jsou mu jen tři měsíce. Určitě si bude užívat všechna ta světýlka kolem něj, svíčky na vánočním stromečku. Já se už nemohu dočkat, až ho uvidím u stromečku. Jestli se bude smát, nebo se rozbrečí, jak na všechny tyhle věci zareaguje... Určitě to bude kouzelné.

Můžete prozradit, co pro něj máte za dárky?
On je ještě opravdu malý na to, aby všem těmhle věcem porozuměl. Ale koupili jsme mu matraci, na které může ležet, hrát si se všemi hračkami a dalšími věcmi. V podstatě už některé dárky i dostal. Alespoň ale všechny ty krabice zabalíme do vánočního papíru a uděláme pár fotek, ať máme vzpomínku.

Na Vánoce v zahraničí od 17 let

Co říkáte na atmosféru vánoční Prahy? Byl už jste na Staroměstském náměstí?
Byl jsem tam loni i v letošním roce. Letos ale ne tolikrát, jelikož je tam spousta lidí a není jednoduché se tam dostat s dětským kočárkem. Byl jsem tam před několika dny, myslím, že to bylo v sobotu. Nebylo tam skutečně k hnutí. Každopádně je to tam krásné. Dal jsem si svařené víno, pražené mandle. Praha je krásná, do centra chodím vždy velmi rád, i když nejsou Vánoce.

Od hokeje si Vas alespoň na chvíli odpočine. Po svátcích se Maďar bude snažit o prodloužení bodové série, kterou natáhl už na 9 zápasů.

Říkal jste, že české jídlo na Štědrý den nejíte, ale co nějaké jiné naše tradice? Nezkoušel jste nějaké?
Bavil jsem se s pár lidmi o tom, co se u vás, v Česku jí. Nicméně si myslím, že je třeba, aby tato jídla vařili Češi. Zůstávám na Vánoce jen s rodinou z Maďarska, takže na české zvyky nedojde.

S kým vlastně svátky strávíte?
S mým synem, mou ženou… Také přijedou rodiče manželky a zůstanou až do nového roku.

Není pro vás těžké trávit Vánoce mimo Maďarsko?
Není. V zahraničí už hraji od mých sedmnácti let. Už jsem takhle musel strávit několik vánočních svátků. Od těch sedmnácti jsem byl na Vánoce doma tak třikrát. Není to pro mě nic nového, už jsem celkem zvyklý. Z tohoto důvodu je dobré, že k nám přijede rodina. Pak se cítím, jako bych byl doma.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více