Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. června 2016

Míchání brankářské chemie: Kluci jsou občas pokusní králíci, směje se Málek

Alexandr Hylák a Dominik Frodl? Silná dvojka. Na tom se před novou sezonou shoduje jak první jmenovaný, tak trenér brankářů Roman Málek. Příprava sešívaných gólmanů probíhá s týmem pouze částečně, protože Málek se plně snaží využít prostoru k tomu, aby naplánoval Hylákovi s Frodlem tréninky šité přesně na míru.

Už dávno totiž neplatí, že brankáři absolvují celou část letní přípravy společně s mužstvem. Náročné sprinty nebo těžké činky si můžou slávističtí gólmani do jisté míry odpustit. Místo toho Málek ordinuje cviky, které jsou pro brankáře vhodnější. „Příprava hráčů a gólmanů je úplně jiná, na což se dřív vůbec nehledělo a brankáři třeba běhali nesmyslné štreky,“ přibližuje osmatřicetiletý kouč.

„Gólman ale pracuje v brankovišti většinou po krátký čas zhruba patnácti sekund. Všechno se tedy snažíme dělat do tohohle limitu. To znamená hlavně rychlost – aby pak gólman rychle vyjel z brány, rychle šel do rozkleku. Síla je samozřejmě také důležitá a cvičíme ji. Nejde ale o žádné těžké váhy,“ doplňuje Málek, který je rád, že dostává dostatek prostoru, aby s brankáři trénoval sám.

Roman nás celý rok posouvá dopředu, říká Hylák

V málem hloučku na běžném místě ledové plochy tak každý den najedete Hyláka a Frodla společně s trenérem Málkem, zatímco zbytek týmu se na druhé straně hřiště rozcvičuje u fotbálku. Sešívaní brankáři v teniskách naskakují na balanční podložku, z otočky chytají míčky, přesouvají se mezi kuželkami jako mezi tyčemi nebo rychle poklekávají na jedno koleno. Všechno musí být co nejrychlejší a nejpohotovější.

Slávistická příprava zahrnuje i florbal

„První tři týdny jsme šli s klukama, teď máme tyhle individuální tréninky,“ popisuje gólmanskou přípravu Alexandr Hylák. „Nejde jenom o fyzičku, ale hlavně postřehy, balancování a výbušnost,“ doplňuje zkušený brankář a přípravu pod Málkem si pochvaluje.

„Kvalitní trenér gólmanů je dneska prostě nutnost, pokud to opravdu myslíte vážně a chcete s týmem něco dokázat. V Košicích jsme měli parádní zimák, klub byl finančně zabezpečený, ale tři ze čtyř let jsme neměli trenéra gólmanů,“ říká Hylák. „Naše psychická zátěž je docela jiná než u hráčů. Roman je člověk, který nám pomáhá komunikovat s hlavním trenérem a celou sezonu nás nějakým směrem zlepšuje, přináší nové trendy,“ pochvaluje si spolupráci s bývalým slávistickým extraligovým šampionem.

Málek jeho slova vzápětí sám potvrzuje. „Dřív nás učili, abychom hodně vyjížděli a zmenšovali úhly. Dnes je to naopak a má se hlídat brankoviště, brankáři se mají snažit ještě více rozehrávat puky, aby se hra zrychlila,“ říká s tím, že ho nové trendy v chytání zajímají a snaží se je neustále studovat. „Někdy jsou tady kluci takoví pokusní králíci. Buď to bude fungovat, nebo ne,“ směje se Málek.

Málek: Nemám strach, že by tahle dvojice nefungovala

Někteří slávističtí fanoušci možná zaznamenali úsměvné video, kde Roman Málek hází z lavičky oběma brankářům hrací karty, načež Hylák s Frodlem se je snaží co nejrychleji chytit. „Myslím, že jsme s Frodem v chytání karet celkem vyrovnaní,“ usmívá se Hylák. „Vypadá to jako blbost, ale i tahle věc je na postřeh hodně dobrá. A na druhou stranu je to pro nás odreagovaní, že nemusíme pořád tahat železa v posilovně.“

Právě s Dominikem Frodlem zatím tvoří slávistická jednička nový tandem v brance sešívaných. Dvacetiletý Frodl kryl Hylákovi záda už během krátkého úseku v minulé sezoně. Nakonec mu trenéři dokonce dali důvěru v posledním zápase základní části v Přerově a zachytal si i v baráži proti extraligové Energii.

„Kdykoliv se Dominik dostal do brány, tak ukázal kvalitu. Pracuje na sobě a má v hlavě všechno uspořádané,“ pochvaluje mladšího kolegu Hylák, který by se nezlobil, kdyby stávající podoba brankářského složení vydržela i do sezony. „Mít tady za každou cenu dva zkušenější gólmany není asi nutné,“ dodává.

„Je to silná dvojice,“ přitakává Roman Málek. „Saša to předvedl minulý rok, měl skvělou sezonu a díky němu Slavia byla tam, kde byla. Dominik je dvacetiletý kluk, který toho má hodně před sebou. Je pracovitý a hodně toho o něm určitě uslyšíme. Pokud budou oni dva zdraví, tak nemám strach, že by něco nefungovalo,“ předpovídá dva a půl měsíce před začátkem nové sezony.

Hylák s Frodlem chytají hrací karty

Nejlepší trénink brankářů? Chytat hrací karty. 😂 #hcslavia #slavia #sesivani #goalie #training #hazard

Video zveřejněné uživatelem HC Slavia Praha (@hcslavia),

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více