Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
24. dubna 2003

Galavečer českého hokeje patřil Slavii

Po mistrovském titulu se do Edenu stěhují další trofeje - tentokráte se jedná o individuální ocenění. Ve čtvrtečním podvečeru získali slávisté na 8. ročníku Galavečeru ledního hokeje na pražském Výstavišti celkem šest trofejí! Jednoznačným králem se stal brankář Roman Málek, který jako první hokejista v historii získal čtyři ceny. Byl vyhlášen Nejlepším hráčem play-off, Nejlepším brankářem a získal tituly Hokejista sezony a Hokejová jednička. Vladimír Růžička se stal Nejlepším trenérem, Petr Kadlec Nejlepším obráncem.

Roman Málek

zažívá nejlepší sezonu ve své kariéře. V základní části vytvořil rekord v počtu vychytaných nul (11) a ovládl také statistiky brankářů – byl nejlepší podle procentuální úspěšnosti (94, 79%) i podle průměru branek na zápas (1. 62). V play-off pak byl hlavním strůjcem cesty Slavie za vytouženým titulem, přidal dalších pět shu-toutů – z nichž ten nejdůležitější v rozhodujícím sedmém finále s Pardubicemi. Bez Romana Málka by mohla Slavia na celkový triumf v extralize jen těžko pomýšlet. Pětadvacetiletý brankář nechybí ani v nominaci na Mistrovství světa ve Finsku, kde by se měl “poprat” o místo jedničky. Ve své sbírce už měl jedno ocenění – v sezoně 2000/01 byl zvolen Nejlepším brankářem extraligy. Letos přidal další čtyři ceny. Od deníku Právo opět získal ocenění Nejlepší brankář extraligy, triumfoval i v prestižní anketě Mladé Fronty Dnes a může se honosit titulem Nejlepší hráč play-off. V závěru uspěl v konkurenci spoluhráče Radka Dudy a pardubického útočníka Ladislava Lubiny. Dále se může honosit označením Hokejista sezony (cena agentury BPA) a uspěl i v divácké anketě Hokejová jednička. Z celkového počtu 56 449 hlasů jich získal 8 986. Na druhém místě skončil třinecký útočník Richard Král (8 863) a na bronzovém stupínku gólman Sparty Petr Bříza (5 569). Osmý ročník Galavečeru ledního hokeje měl jedinou a hlavní hvězdu – Roman Málek se stal prvním hokejistou v historii, který získal za jednu sezonu celkem čtyři ocenění. Fanoušci Slavie však smutní – skvělá sezona jejich miláčka neunikne určitě pozornosti zámoří. Roman Málek se podle svých slov do NHL nehrne, v Edenu je spokojený a se Slavií má podepsaný víceletý kontrakt. Přijde-li však adekvátní nabídka od týmu Philadelphie Flyers, asi váhat nebude.

Vladimír Růžička

už patří devět let neodmyslitelně ke Slavii. Právě on stojí za vzestupem a posledními úspěchy vršovického klubu. V Edenu jednou možná bude stát jeho socha. V roce 1993 pomohl Slavii do extraligy a od té doby tluče jeho srdce pro jediný klub. V březnu roku 2000 ukončil aktivní hráčskou kariéru a v následující sezoně se už postavil na střídačku Slavie. Tým dovedl poprvé v historii do semifinále, další rok stejný výsledek zopakoval. To už působil i v roli generálního manažera. Vybudoval v Edenu silný tým a letos se dočkal vyplnění svého snu. Jako hráči se mu nikdy nepodařilo získat mistrovský titul v české (dříve československé) nejvyšší soutěži. Na postu hlavního trenéra se mu to povedlo hned ve třetí sezoně. Ne každý bývalý skvělý hokejista se může stát výborným a úspěšným koučem. Vladimíru Růžičkovi se to podařilo – po třech letech na “sešívané“ střídačce má úchvatnou bilanci: dvakrát postup do semifinále a titul. Na Galavečeru ledního hokeje byl po zásluze zvolen Nejlepším trenérem sezony. Pro slávistické fanoušky je především koučem nových mistrů extraligy. Po finále Vladimír Růžička řekl: “Jsem pyšný na hráče, ne na sebe.“ V následujících dnech stojí před další výzvou – uspět v roli asistenta trenéra u národního týmu na Mistrovství světa. Navíc změnil své původní rozhodnutí a bude stát na střídačce Slavie i v příští sezoně – to však bylo ještě před titulem. Znáte to – říká se, že trenér by měl odcházet v nejlepším, když je na vrcholu. Ať už to dopadne jakkoli, Vladimír Růžička se ze Slavie jen tak nevytratí.

Petr Kadlec

už několik let patří k nejlepším obráncům extraligy. Je základním stavebním kamenem slávistické obrany, která letos posilněná o zkušeného Františka Kučeru byla v extralize nejlepší. O její neprostupnosti se přesvědčily všechny týmy v extralize. Nejlepší důkaz: v rozhodujícím sedmém finále nedokázaly Pardubice v domácím prostředí, podporované vyprodaným hledištěm, vstřelit Slavii v čele s Málkem ani gól. Kadlec nezažil v základní části bodově nejlepší sezonu, zářil především v play-off. Jeho klid v rozehrávce, jistota s jakou dokáže obehrát protihráče a zavézt puk do útočné třetiny, bravura s jakou si dokáže poradit v osobních soubojích (ač je menšího vzrůstu) – v tom asi nemá v extralize konkurenci. Před pár lety mu pomohlo hostování v Plzni, jinak působí výhradně ve Slavii. Jedna z hlavních postav nových šampionů byla na Galavečeru ledního hokeje oceněna titulem Nejlepší obránce extraligy. Letos má za sebou skvělou sezonu i v reprezentaci – nechyběl ani na jednom ze čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. Jako jeden ze tří beků z extraligy se může těšit na Mistrovství světa – na svůj první seniorský šampionát pojede spolu se svým parťákem z obrany Janem Hejdou. Jeho odchodem by přišla Slavia o mnoho. Hrozba NHL však u něj asi nehrozí – není totiž vůbec draftovaný.


Záznam z 8. ročníku Galavečeru ledního hokeje vysílá Česká televize na svém druhém programu v sobotu 26. dubna od 14:10. Nenechte si to rozhodně ujít!

Ocenění

Vítěz 1. ligy (ČSLH) - Kladno

Nejlepší nováček (ČT) - Rostislav Martynek (Třinec)

Nejslušnější hráč (ČTK) - Ondřej Kratěna (Sparta)

Nejlepší rozhodčí (APS Agency) - Milan Minář

Nejlepší akce – Zlatá helma (BPA a ČT) - Ladislav Lubina (Pardubice)

Nejlepší trenér (Lidové noviny) - Vladimír Růžička (Slavia)

Nejlepší brankář (Právo) - Roman Málek (Slavia)

Nejlepší obránce (Blesk) - Petr Kadlec (Slavia)

Nejlepší střelec (Blesk)- Jan Marek (Třinec)

Nejproduktivnější hráč (Český Telecom+ČT) - Richard Král (Třinec)

Nejlepší hráč play-off (MF Dnes) - Roman Málek (Slavia)

Cena Bóži Modrého (AHLH) - Richard Král (Třinec)

Hokejista sezony (BPA) - Roman Málek (Slavia)

Hokejová jednička (BPA) - Roman Málek (Slavia)

Mistr extraligy – vítěz playoff (Český Telecom, ČP, ČSLH, APKLH) - Slavia Praha

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více