Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. června 2003

Hejda s Kadlecem se dočkali pozvánky do NHL

"Pozvánka" do kanadsko - americké ligy NHL dorazila o tomto víkendu dvěma hráčům HC Slavia Praha. Prvním je obránce Jan Hejda, překvapivě vybraný už ve čtvrtém kole jako 106. hráč týmem Buffalo Sabres. Tím druhým je jeho spoluhráč z obrany Petr Kadlec. V osmém kole si jej vybrala Florida Panthers a Petr Kadlec se stal 234. hráčem letošního draftu.

Jan Hejda

Narozen 17.6.1978, míry 190/95, v letošní sezóně odehrál v Extralize všech 52 utkání, v nichž si připsal 17 bodů za 6 gólů a 11 přihrávek. Skvěle se mu dařilo v play off, zde stihl za 17 zápasů 13 bodů (5 gólů, 8 asistencí), zazářil hlavně ve finálové sérii. Celkově nasbíral 56 trestných minut (44 min / sezóna, 12 min / play off). Letos se ve Finsku zúčastnil svého prvního mistrovství světa.

Buffalo Sabres: (http://www.sabres.com) mužstvo podruhé v řadě nepostoupilo do play off, navíc po krachu telekomunikačního impéria Johna Rigase (vlastník klubu) se nad Šavlema vznášela hrozba bankrotu. Dohled nad hospodařením převzalo vedení NHL a nakonec se našel i nový majitel, miliardář Thomas Golisan. V týmu působí dva hokejisté, se kterými se domluví svým rodným jazykem, českobudějovický talent Aleš Kotalík a hvězda Buffala slovenský forvard Miroslav Šatan.

Již nyní je jasné, že Jan Hejda nebude v příští sezóně hrát českou Extraligu. O jeho služby projevil eminentní zájem ruský klub CSKA Moskva a před několika dny byl podepsán dvouletý lukrativní kontrakt. Přípravu s moskevským týmem by měl zahájit již od července. Pokud se však Hejda domluví na smlouvě v Buffalu, bude mít NHL přednost.

Sám pro hokej.cz uvedl: "Už je mi pětadvacet, takže mám nárok na jednocestnou smlouvu, doufám, že mi ji dají. Nejde mi ani tak o peníze, ale od mnoha kluků vím, že hráč s jednocestným kontraktem má o 80 procent větší šanci, že se dostane do NHL." Hejda teď bude mít těžké rozhodování, zda se vydat na západ do USA nebo na východ do Ruska. "Bavil jsem se o tom hodně s Frantou Musilem a Kučerou. Doporučovali mi, abych to šel zkusit. Že bych v opačném případě mohl později litovat a vyčítat si to." O další budoucnosti Jana Hejdy se rozhodne do 15. července.


Foto: © Martin Prokop

Petr Kadlec

Narozen 5.1.1977, míry 179/78, v sezóně odehrál 49 utkání a nasbíral 23 bodů (4 góly, 19 asistencí). V play off byl jedním z klíčových hráčů HC Slavia Praha (17 utkání, 7 bodů, 1 gól, 6 asistencí). Celkově nasbíral 72 trestných minut (46 min / sezóna, 26 min / play off). Spolu s Hejdou letos absolvoval své první mistrovství světa.

Florida Panthers: (http://www.flpanthers.com) až třináctý celek Východní konference. Na trenérském křesle sedí známý Mike Keenan, který dovedl v roce 1994 New York Rangers k zisku Stanley Cupu po dlouhých 54 letech. "Československý" hokej zastupují v Buffalu slovenský bek Braňo Mezei a Češi Pavel Trnka s Jaroslavem Bednářem.

Další slávisté

Stejně jako Jan Hejda byl ve čtvrtém kole také draftován slávistický odchovanec David Švagrovský (21.12.1984, 188 / 86), který před uplynulou sezónou odešel z juniorky do Seattle Thunderbirds (WHL). V jeho dresu zaznamenal v 68 zápasech základní části 42 bodů (17+25), v play-off si připsal dalších 10 (4+6).

Na další hráče Slavie se letos již nedostalo a tak musí Tomáš Csabi (63. na evropském skautském žebříčku), Lukáš Špelda (83.) i Dominik Graňák (106.) na svou šanci čekat dál.

Nejžádanější mladíci

O tom, kdo se stane jedničkou letošního draftu, se zřejmě rozhodlo těsně před jeho začátkem. Pittsburgh vyměnil své právo třetího pořadí výběru a nadějného Mikaela Samuelssona za první pořadí pro výběr s Floridou. Tučňáci pak neomylně sáhli po brankáři Marc-Andre Fleurym (QMJHL, Cape Breton), který je označován za nástupce legendárního Patricka Roy.

Druhým draftovaným hráčem se stal dle předpokladů šikovný centr Eric Staal (OHL, Peterborough) a kanadský útočník přirovnávaný k jiné legendě Ronu Francisovi se tak může domlouvat na smlouvě s Carolinou. První trojici uzavřel urostlý a důrazný útočník Nathan Horton (OHL, Oshawa), přirovnávaný k Johnu LeClairovi, kterého dle předpokladů získala Florida.

Další trojice hráčů již byla z Evropy. Prvním draftovaným Evropanem se stal ukrajinský útočník Nikolaj Žerděv (CSKA Moskva) a vybral si jej jako celkově čtvrtého hráče draftu Columbus. Buffalo si vybralo Rakušana s českými předky Thomase Vanka a San Jose se může těšit na Milana Michálka, českobudějovického útočníka s reprezentačními zkušenostmi.

Draft 2003 - 1.kolo:

Poř.Tým            Jméno              Post Soutěž
 1. Pittsburgh    Marc-Andre Fleury    B   QMJHL
 2. Carolina      Eric Staal           C   OHL
 3. Florida       Nathan Horton        C   OHL
 4. Columbus      Nikolaj Žerděv       PK  RUS
 5. Buffalo       Thomas Vanek         LK  WCHA
 6. San Jose      Milan Michálek       PK  ČR
 7. Nashville     Ryan Suter           O   USA
 8. Atlanta       Braydon Coburn       O   WHL
 9. Calgary       Dion Phaneuf         O   WHL
10. Montreal      Andrej Koscicin      K   RUS
11. Philadelphia  Jeff Carter          C   OHL
12. NY Rangers    Hugh Jessiman        PK  ECAC
13. Los Angeles   Dustin Brown         PK  OHL
14. Chicago       Brent Seabrook       O   WHL
15. NY Islanders  Robert Nilsson       C   ŠVE
16. San Jose      Steve Bernier        PK  QMJHL
17. New Jersey    Zach Parise          C   WCHA
18. Washington    Eric Fehr            PK  WHL
19. Anaheim       Ryan Getzlav         C   WHL
20. Minnesota     Brent Burns          PK  OHL
21. Boston        Mark Stuart          O   WCHA 
22. Edmonton      Marc-Antoine Pouliot C   QMJHL
23. Vancouver     Ryan Kesler          C   CCHA
24. Philadelphia  Mike Richards        C   OHL
25. Florida       Anthony Stewart      U   OHL
26. Los Angeles   Brian Boyle          C   USHSE
27. Los Angeles   Jeff Tambellini      LK  CCHA
28. Anaheim       Corey Perry          PK  OHL
29. Ottawa        Patrick Eaves        PK  H.EAST
30. St. Louis     Shawn Belle          O   WHL

Další čeští hráči:

Poř. kolo Tým         Jméno           Post  Soutěž
 36. (2) Dallas      Vojtěch Polák     K   ČR
 38. (2) Florida     Kamil Kreps       C   OHL
 42. (2) New Jersey  Petr Vrána        LK  QMJHL
 59. (2) Chicago     Michal Barinka    O   ČR
105. (4) Florida     Martin Lojek      O   OHL
106. (4) Buffalo     Jan Hejda         O   Slavia
129. (4) Boston      Patrik Valčák     K   ČR-jun.
130. (4) Carolina    Matěj Trojovský   O   WHL
131. (4) Colorado    David Švagrovský  PK  WHL
162. (5) Florida     Martin Tůma       O   ČR-jun.
169. (6) Pittsburgh  Lukáš Bolf        O   ČR-jun.
187. (6) Minnesota   Miroslav Kopřiva  B   ČR-1.l.
213. (7) Nashville   Miroslav Hanuljak B   ČR-jun.
234. (8) Florida     Petr Kadlec       O   Slavia
243. (8) NY Rangers  Jan Marek         Ú   ČR
248. (8) Edmonton    Josef Hrabal      O   ČR-jun.
286. (9) Tampa Bay   Zbyněk Hrdel      C   QMJHL
Autor Martin Prokop
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více