Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
30. června 2017

První týden na ledě očima trenéra: O spokojenosti se dá mluvit až s výsledky

Venku sice žhne slunce, příchod na říčanský zimák ale zaručeně ochladí. Po ryze suché přípravě na atletickém oválu červenobílým letní dřinu zpestřuje týden na ledě. V Říčanech jsou celý týden – od pondělí do pátku. Průběh tréninků a přístup hráčů si zatím pochvaluje i trenérský štáb. „Ty dávky, co jsme si určili, zatím plníme. Věřím, že to povede k úspěchům v sezoně,“ říká Milan Razým, který nerad mluví o spokojenosti už v přípravném období.

Slavia vyjela na led v Říčanech. Jakým způsobem probíhají tréninky?
Vše je v duchu loňské sezony. Kádr jsme doplnili o juniory. Kluci tak dostali šanci se dostat na led s áčkem. Trénujeme ve dvou skupinách po zhruba patnácti hráčích. Po hodině se na ledě se skupiny střídají. Ta, co jde jako první na led, má posilovnu. Skupina, co jde na led jako druhá, trénují před tím odraz a rozvíjí odrazovou sílu nebo nabírají výbušnost v člunkových bězích. Bude to poměrně náročný týden – středa a pátek pak patří prvním zápasům. Trochu si zahrají, my alespoň poznáme i ty nové tváře.

Je pro trenéra hodně náročné rozpohybovat mužstvo na ledě po letní přípravě a delším období bez bruslení?
Nemyslím si. Všichni jsou profíci, ta doba bez tréninků na ledě zas nebyla tak dlouhá. Kluci už to ale určitě uvítají – léto bez ledu mají za sebou. Před čtrnáctidenní dovolenou a následným nástupem na led si bruslení trochu oživí. Po dovolené (23. července) se nám bude lépe začínat.

Jak jste s prvním triem dní na ledě spokojený?
Nerad mluvím o spokojenosti v přípravě. Spokojenost by měla přijít až s výsledky, které se dostavují v sezoně. Kluci k tomu přistupují zodpovědně – jak na suchu, tak na ledě. Nemáme problém s přístupem hráčů. Ty dávky, co jsme si určili, zatím plníme. Věřím, že to povede ke spokojenosti ve výsledcích v sezoně.

Kvalita ledu v letních měsících nebývá nejlepší. Jaké podmínky jsou tady v Říčanech?
Výborné. Šatny, zázemí, všechno je bezproblémové. Využili jsme všechny prostory. S tímhle určitě panuje spokojenost.

5 dní
Od pondělí do pátku na ledě v Říčanech. Slávistům letní přípravu zpestřuje pet dní na ledě.

Suchou přípravu už mají hráči za sebou. Vstřebávali tyhle nepopulární tréninky hodně těžce?
Skoro bych řekl řekl, že letní přípravy v minulosti byly daleko těžší. Dnešní model je příjemnější – netrénuje se dvoufázově, tréninky jsou kratší, klade se důraz na intenzitu, zátěž není tak dlouhá, intervaly se zkracují. Pro hráče je to přijatelnější jak po stránce vstřebávání, tak psychicky. Neměli by být psychicky unavení. Tím, že jsme tu čtyřtýdenní přípravu rozdělili týdnem volna, nabyli novou sílu. Myslím si, že jim to i uteklo.

Dovolená? Ať si kluci odpočinou, ale musí se udržovat

Určitě se začíná budovat i parta. Sledujete to tvoření kolektivu nějakým způsobem?
Jedna věc je to, jak to vnímáme my trenéři, jak je to doopravdy, to je věc druhá. Věříme, že je ta parta dobrá. Máme tu starších kluky, které se už loni dokázali semknout. Hodně borců z loňska zůstává. Ty nové jsme vybírali nejen dle jejich hokejového umění, ale i podle morálních předpokladů. Ty jsme konzultovali se staršími hráči, aby do týmu zapadli.

Po trénincích v Říčanech budou mít volno nejen hráči, ale i trenéři najdou trochu času k oddechu. Pojedete někam?
To volno zase není tak dlouhé. Samozřejmě ale prostor na to, abychom si psychicky odpočinuli, bude. Připravíme se na to předzávodní období. Sezona pak bude dlouhá. Na dovolené jsem byl už v dubnu, na jeden týden ale určitě někam vyrazím. Něco ještě naplánuji.

Nemáte strach, že by hráči během volnějších dní vypadli z tempa?
Sice se tomu říká dovolená, ale ve své podstatě jde o období individuální přípravy. Věříme, že kluci nebudou celých čtrnáct dní ležet někde u vody. Kdo má ten sport rád, se bude hýbat, něco pro sebe udělá. Cviků od nás mají na výběr dost. Nemyslím si, že se budou nějak flákat. Ať si odpočinou, ale musí se udržet a o tělo samostatně pečovat. Je to jejich výrobní prostředek, takže s ním musí adekvátně nakládat i o dovolené.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více