Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. listopadu 2020

Brankář Málek o své masce: Motivy pro mě mají osobní význam

Motivy ze sešívané historie, znamení zvěrokruhu nebo duch z filmu Ghostbusters. Helmu Romana Málka pro tuto sezonu zdobí celá řada zajímavých motivů. Slávistický brankář prozradil, proč si vybral právě takový design, kde hledá inspiraci a jak si kreslí vlastní návrhy.

Před novou sezonou sis nechal udělat novou masku, jaké náměty ji zdobí?
Na masku jsem si nechal namalovat čtyři legendy Slavie - Pepu Beránka, Michala Supa, Pavla Kolaříka a Romana Málka. Z druhé strany mám nový slávistický znak, nahoře ducha z filmu Ghostbusters, na zadní straně znamení Kozoroha, přezdívku a své číslo 66. Maska je červená s bílými pruhy a černými doplňky.

Proč sis vybral právě tyto konkrétní motivy. Jaký význam pro tebe mají?
Všechno, co jsem si na masku dal, má pro mě osobní význam. Měl jsem v hlavě několik návrhů. Nemohl jsem se rozhodnout, jakou variantu vyberu, ale nakonec vyhrála tato. Chtěl jsem mít na masce úspěšnou část slávistické historie. Tuhle krásnou dobu si totiž i trošku pamatuju jako malý kluk a velký fanoušek.

Roman Málek a jeho design s motivy legend Slavie

Jak dlouho trvala tvorba návrhu a vlastní výroba? A co konzultace o designu?
Masku jsem si z většiny navrhl sám. Vyrobil jsem si šablony masek, protože si to rád sám namaluju, sestavím a vybarvím. Je to taková moje vášeň. Pak návrhy pošlu panu Korálovi a podrobně mu popíšu, jak bych si návrh představoval. Případně to spolu konzultujeme.

Kolikátá maska a kolikátý nástřik to pro tebe je? Preferuješ spíš komplet novou helmu, nebo jen nástřik na tu starou?
Měl jsem zatím pět nástřiků. První motiv nástřiku byl Scooby-Doo. Já osobně mám radši, když přijde na novou helmu nový nástřik. Nenechávám si přestříkat helmy, bylo by mi líto původní nástřik zničit.

Máš svoje dosavadní masky někde vystavené? A je pro tebe nějaká vyloženě nejoblíbenější?
Masky, které jsou moje, mám doma vystavené. Ty, co byly majetkem klubu, u sebe nemám. Na všechny mám hezké vzpomínky. Mezi nástřiky je těžké vybírat, ale nejradši mám helmu s motivem generála Grievouse z Hvězdných válek. Star Wars mám rád odmalička a inspiroval jsem se jimi i pro masku. Panu Korálovi se moc povedla.

Dá se říct, že se na jednotlivých maskách zrcadlí brankářovy momentální pocity a nálady?
Nevím, jak to mají ostatní gólmani, ale já si dávám na helmu motiv, ke kterému mám určitý vztah, líbí se mi a věřím mu. Dá se tedy říct, že ano.

Byl malovaný design součástí tvé brankářské helmy vždycky? Nebo to přišlo až s věkem?
Pamatuju si, že první masku jsem s nástřikem neměl. Byla čistě červená s bílým lvem. Na ostatních maskách jsem už měl nástřik podle toho, co se mi líbilo.

Stalo se ti někdy, že výzdoba některé z masek nakonec byla vyloženě propadák? Ať už z jakéhokoliv důvodu.
Musím zaklepat. Všechny masky, které jsem zatím měl, se povedly. Za to vděčím panu Korálovi, který je perfektně vystihl a nastříkal.

Pro brankáře je také důležitá barva mřížky. Jakou upřednostňuješ ty a proč?
V tomhle případě jde hlavně o zvyk. Mně vyhovuje mít mřížku uvnitř bílou nebo stříbrnou a zvenku mám nejraději černou. Když jsem chytal s maskou generála Grievouse, tak jsem preferoval celou stříbrnou mřížku, jelikož se k tomu víc hodila. U Ghost jsem zvolil komplet bílou mřížku. Zkrátka záleží na designu.

Design masky? Chci být originální, říká Málek

Snažíš se inspirovat u svých brankářských kolegů nebo v zahraničí a sledovat trendy, nebo chceš jít svojí vlastní cestou a žádnou inspiraci nehledáš?
Rád koukám na masky jiných gólmanů, moc se mi líbí nástřiky od švédské firmy Daveart, od nich jsou podle mě nejhezčí a nejzajímavější masky. Daveart dělá nástřiky brankářům z NHL, KHL, Švédska a spoustě dalších. Ale rád si vymýšlím něco svého, chci být vždy originální a mít masku podle své fantazie.

Bereš výzdobu masky i jako určitý druh soutěže mezi brankáři o to, kdo ji bude mít tu nejlepší?
Takhle na to vůbec nekoukám, není to pro mě soutěž. Každému se líbí něco jiného a je to hodně subjektivní.

Bavíš se o novém designu s brankářskými kolegy, kamarády a rodinou? Nebo to necháváš všechno jako překvapení, až bude maska na světě?
S brankářskými kolegy se o tom nebavím. Je to moje věc. Nechtěl bych, aby můj návrh měl někdo jiný. Proto to nechávám jako překvapení. S rodinou ale návrhy konzultuju, zajímá mě, jak se jim to líbí a jaký mají na design názor, vždy mi pomůžou doladit návrh do nejlepších detailů.

Brankářské duo s maskami

Dalo by se říct, že malby na maskách jsou pro brankáře něco jako jejich specifický druh tetování?
Ano, samozřejmě to můžete brát jako nějaký druh tetování, ale takovéhle tetování je podle mě lepší než na tělo. Ale já to tak neberu.

Promítají se podle tebe na maskách proměny a zkušenosti hráčů, kteří si je nechali udělat?
Myslím si, že se každý vyvíjí a jde po nějaké cestě. Mění se a s tím se mohou měnit i motivy na masce. Takže určitě ano.

Přestože jsou malby krásné, slouží maska pořád především jako chránič hlavy. Kolikrát v kariéře tě už zachránila před pohromou?
Maska mě zachránila tolikrát, že se to nedá spočítat. Zrovna nedávno dokonce od vážného zranění. Dostal jsem na tréninku pukem do helmy, mřížka nevydržela náraz, praskla ve svárech a puk proletěl skrz. Byl jsem docela v šoku, že se tohle vůbec mohlo stát. Naštěstí to odneslo jen rozseknuté obočí, které spravilo několik stehů.

Dovedeš si představit, že bys chytal v dřívější době, kdy nebyly masky zdaleka tak propracované?
Nevím, tohle je těžká otázka, ale možná i ano. V dřívější době neměli hráči tak velké rány jako teď. Ale jsem rád, že chytám teď, kdy je technologie na ochranu brankáře vyspělá a bezpečnější než dřív.

I když máš novou masku teprve chvíli, neuvažuješ už třeba o dalších, nemáš nějaké nové nápady?
Musím říct, že vždycky, když mám novou helmu hotovou, tak už přemýšlím o nové. Už teď mám několik dalších nápadů na masku do příští sezony. Na tohle mám vážně velkou představivost.

O své nové masce se rozpovídal i Martin Michajlov. Sledujte náš web a nenechte si ujít rozhovor, který vyjde příští týden.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více