Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. srpna 2019

Derby je tady! Slavia se v přípravě střetne s velkým rivalem ze Sparty

Druhý přátelský duel nové sezony už klepe na dveře a nebude jen tak ledajaký. Sešívaní vyrážejí na horkou půdu odvěkého rivala. V úterním podvečeru se totiž představí na ledě pražské Sparty. A v tradičním pražském derby mají soupeři co vracet. Obě „S“ se poslední čtyři roky sice potkávala pouze v přípravě, vždy to ale byli sparťané, kdo se mohl radovat z vítězství. I když bylo kolikrát hodně těsné. Podaří se svěřencům trenéra Říhy tentokrát extraligového soka překvapit?

V minulosti spolu Slavia a Sparta sváděly báječné extraligové souboje. V posledních čtyřech letech se fanoušci musí spokojit s tradičním derby pouze v přípravě. Emocemi nabité však bývají i přátelské zápasy. Ani jeden ze soupeřů totiž nechce proti největšímu rivalovi selhat.

Prozatím to ale byla vždy Sparta, kdo z takových zápasů odcházel jako vítěz. V přípravě na sezonu 2015/2016 zavítali slávisté do holešovické Tipsport areny a po pětibrankovém přídělu museli kousat prohru 1:5. Jedinou trefu červenobílého celku zaznamenal Nathan Robinson.

0:4
Bilance Slavie proti Spartě z posledních čtyř let není nijak lichotivá.

Slávističtí příznivci nemohli oslavit výhru ani o rok později, kdy se derby přesunulo do Edenu. Sešívaní sice dřeli a došlo dokonce na krev, když se po jednom ze soubojů zranil Hraško, na triumf však nedosáhli. Sparta si odvezla z Vršovic skalp za výsledek 3:2 po nájezdech. V nich strhl výhru na stranu „rudého“ týmu Petr Vrána.

Podobný scénář měl i předloňský duel, který se odehrál na začátku září 2017. Po základní hrací době sice byl stav po trefách Vrány a Kubici nerozhodný, v prodloužení však zaúřadoval Uher a opět vystřelil vítězství sparťanské letce.

Nejinak tomu bylo loni. Slávisté se díky trefě Šmerhy dostali do vedení, pak se ale předvedl Kumstát a dvěma góly skóre otočil. V 51. minutě rozjásal domácí fanoušky Šagát a utkání opět dospělo do prodloužení. I tentokrát se radovala Sparta. Minutu před koncem pětiminutového nastavení propálil Polívku Kudrna.

Spartu čeká ostrý start. Zaskočí Slavia rivala?

Slávisté si tak sice takřka pokaždé vedli dobře, ani jednou ale nedokázali přetavit výkon v triumf. A nic lehkého je nečeká ani teď. Sparťané totiž přes léto notně posílili kádr. V Holešovicích už trénují například Michal Řepík, Marek Kvapil, Matúš Sukeľ nebo Vladimír Růžička mladší. A právě pro něj by mohl být duel hodně pikantní. V posledních letech sice hájil barvy Chomutova, do světa velkého hokeje se ale dostal právě na Slavii.

Slavia nezískala skalp Sparty ani loni, když padla v prodloužení.

Ani sešívaní však v létě nezaháleli a pojistili si služby zkušených hráčů z loňských sezon. V sestavě by v úterý neměli chybět Novák, Vrdlovec, Vlček, Barák nebo nováček v sešívaném dresu, ostřílený Petr Hořava. Jak mladí hráči, tak matadoři se proti velkému rivalovi budou chtít předvést. Navíc hodlají napravit porážku z prvního přípravného zápasu.

Na kladenském ledě sice nenastoupila nejsilnější sestava, přesto byli sešívaní pro Rytíře vyrovnaným soupeře a po slušné přestřelce padli výsledkem 4:6. Sparta půjde do duelu naostro, s derby pro ni série „přáteláků“ teprve začíná, čehož by červenobílí mohli využít. Jak dopadnou tentokrát? Vyrazte sešívaný celek podpořit přímo do holešovické Tipsport Arény, úvodní buly bude vhozeno v 18:00. A tahle bitva určitě bude stát za to.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
A-TÝM 1.5.2024

Ve Slavii zůstává nejlepší střelec i dvojice mladých útočníků

Tři hráči, kteří loni působili v Edenu na základě dohody s extraligovými kluby, podepsali pro nadcházející sezonu smlouvy se Slavií. Zůstává nejlepší střelec týmu Matěj Beran i mladí útočníci s ...

Číst více
ROZHOVORY 30.4.2024

Na Slavii nám dali volnost, pochvaluje si Curran. Je to můj domov, říká Poletín

Útočníci Maxmilian Curran (vpravo) a Tomáš Poletín jsou dvěma ze čtyřmi reprezentantů na MS do 18 let, kteří mají slávistickou minulost. Curran loni dokonce nastoupil do dvou utkání A-týmu, Poletín ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více