Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. června 2019

Kapitán Novák chválí: Jsem překvapený, jak to všichni odmakali!

Tak zkušeného borce nemůže letní příprava zaskočit, chtělo by se říct. „Už to beru tak, že letní příprava je potřeba. Ale prožívám to teda pořád dost, hlavně po návratu domů, když na mě padne únava“ směje se kapitán Slavie Jan Novák, který v sešívaném dresu načíná další sezonu. Jako správný šéf kabiny s týmem opět poctivě absolvoval celou letní přípravu a po jejím skončení si čtyřicetiletý borec pochvaloval, s jakou vervou ji celé mužstvo absolvovalo.

I když mnozí zkušení borci volí v létě individuální plán přípravy, čtyřicetiletý slávistický srdcař Jan Novák na podobné praktiky moc není. Jako správný kapitán odmakal celý náročný letní dril s týmem.

„V kabině je sranda, bojovnost a to se mi líbí. Jsem zastáncem toho, aby všichni trénovali s týmem,“ říkal usměvavý a viditělně opálený Jan Novák po posledním tréninku ve velkých vedrech.

Jak z pozice kapitána hodnotíte letošní letní přípravu Slavie?
Všichni byli spokojení – od trenérů až po hráče. Každý to odmakal, byl jsem z toho překvapený, jak všichni dřeli a chtěli se dobře připravit na zimu. Nasazení mladších i starších hráčů bylo skvělé.

V sešívaném dresu bude hrát Jan Novák už 16. sezonu

Pro vás je to už Xtá letní příprava, trápí vás letní dřina, nebo už jste si úplně zvyknul?
Už to beru tak, že letní příprava je potřeba. Ale prožívám to teda pořád dost, hlavně po návratu domů, když na mě padne únava. I tak to mám rád, protože v kabině je sranda, bojovnost, hrajeme mezi sebou hry a to se mi líbí. Nejsem typ, který by trénoval sám a musel se přemlouvat. S týmem mě to hned více vtáhne a jsem zastáncem toho, aby všichni trénovali společně. Kdybych měl individuál, o to těžší by pro mě bylo se namotivovat.

Byly v přípravě nějaké nové prvky?
Bylo to takové obecnější. Každá příprava má nějaký postup. Začátek byl těžký, než jsme se do toho po volnu dostali. Ale potom se to rozjelo, trenéři zapojili hry, kruháče, takže od začátku do konce to bylo i formou zábavy. Proto nás to bavilo.

Mělo by být v sezoně výhodou Slavie to, že díky mladým hráčům bude bruslivější a fyzičtější?
Určitě. Je tady hodně mladých silných hráčů, takže určitě budeme v sezoně vsázet na pohyb a důraz. Doufám, že se nám tak bude dařit hrát. Je tady tým, který už to loni hrál. Kluci vědí, co je čeká, dobře se na sezonu připraví a nebudou zahálet ani během volna. Už jsme o rok zkušenější, což je naše výhoda.

Dřív jste měl v týmu parťáka Pavla Kolaříka, jak berete to, že jste teď vy ten největší a nejzkušenější kápo?
Dělím se o tuhle pozici ještě s mladšími – s Ďolíkem (Jiří Doležal) a Vrdlem (Daniel Vrdlovec), my jsme takoví tři starší, kteří s týmem trénují každý den. Pořád je tam naštěstí někdo, kdo to táhne se mnou. (smích)

Jako obránce radíte spíš mladším obráncům, nebo dáváte rady i útočníkům?
Ve hře si člověk vezme pod křídla spíš obránce, to je jasné. Na ledě jsem s ním, na střídačce sedím taky vedle něho. Ale i útočníkům se snažím poradit, i když u nich je to těžší. Těm buď něco řeknu po zápase a nebo na ně zařvu pořádně na střídačce, což mám taky někdy v oblibě. (smích) Obecně se ale snažím radit všem mladším klukům.

Kdyby jste se vžil právě do kůže mladších hráčů a bylo vám třeba zase 18 let, udělal byste něco jinak?
Já jsem teda poslouchal starší celkem dost! (smích) Ale určitě jsem mohl poslouchat víc. Mohl jsem být možná v něčem cílevědomější, ale ničeho nelituju, protože jsem z toho vymáčknul asi maximum. Něco bych asi udělal jinak, ale nevím, jestli by byl výsledek lepší, nebo horší. Jsem spokojený s tím, jak jsem to do teď dohrál… a snad ještě hrát budu. (smích)

5+29
Novákův bodový zisk z loňské sezony. Byl třetím nejproduktivnějším bekem ligy

Slavia letos zažila po sezoně i změny ve vední klubu, je cítit nový směr?
Určitě je cítit změna a máme radost z toho, jakým směrem se klub ubírá. Věřím, že tohle je ta správná cesta.

Jak se teď těšíte po letní dřině na dovolenou?
Těším se moc, protože máme volno tři týdny. Odlétáme do Dubaje, kde už na mě rodina čeká. Moře mi tady v Česku chybí, takže se těším na relax. Budeme tam až do dvanáctého července, potom tady můj syn má hokejový kemp Ladislava Slížka. Tam já budu působit jako trenér, takže už půjdu s dětmi na led.

Vidím, že jste z přípravy pod sluníčkem dost opálený, ale místo na další tetování pořád máte. Plánujete nějaké přidat?
Asi jo, ale teď na to nemám čas. (smích) Budu v Dubaji, pak zase tady na ledě. Ne že bych o tom nepřemýšlel, něco v hlavě mám, ale nechám tomu zatím volný průběh. (úsměv)

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více