Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
14. září 2022

Kapitán juniorky Kluch: Uděláme maximum pro postup!

Junioři před sebou mají náročnou sezonu, při které se budou snažit o návrat mezi českou elitu. A rozhodně to nebude nic jednoduchého, protože po loňském zúžení extraligy je celků toužících po postupu hned několik. To si uvědomuje i kapitán slávistických juniorů Tomáš Kluch, který podobně jako jeho spoluhráči odolal nabídkám klubů nejvyšší soutěže a zůstal ve Slavii. „Cítíme, že to musíme klubu vrátit za ty nádherné roky, co jsme tu prožili, a jednoznačně bojovat o postup. S ničím menším se nespokojíme,“ říká odhodlaně.

Máte za sebou přípravu, jak ji hodnotíš?
Za mě to splnilo účel. Sehráli jsme přáteláky s kvalitními týmy a měli jsme to proložené i dvojzápasem s Drážďanami, což byla příjemná změna. Se zahraničními týmy se nehraje každý týden. Jedinou kaňkou je pro mě prohrané derby, protože si myslím, že jsme tam měli na to vyhrát a možná to byl i nejlepší výkon z přípravy.

V přípravě jste se střetli i s extraligovými týmy, co vám to ukázalo?
Pro nás to bylo příjemné překvapení, protože v těch zápasech s extraligovými týmy jsme byli vyrovnaným soupeřem. Proti Boleslavi jsme byli dvě třetiny lepší, na Spartě jsme podali velmi dobrý výkon, ale trochu nás tam zradila koncovka. To nás trochu trápilo celou přípravu, ale zároveň jsme si dokázali, že se můžeme měřit s každým.

Během srpna jste se střeli i s Kladnem nebo Chomutovem, což budou jedni ze soupeřů o nejvyšší příčky…
Pro nás to bylo dobře, že jsme v přípravě měli soupeře, které budeme potkávat i v lize, protože už přece jen víme, co od nich můžeme očekávat. A zejména ten poslední zápas v Havlíčkově Brodě nám ukázal, že když se nám hokejově zrovna úplně nedaří, tak i přes to jsme schopni zápas dovést do vítězného konce.

Do Ligy vstoupíte dvěma domácími zápasy, co od nich očekáváš?
Všichni se na to už těšíme. Příprava byla poměrně dlouhá a náročná, a tak chceme vše už prodat v soutěžních zápasech.

Liga nabídne hodně soubojů s bývalými extraligovými týmy

Startujete proti Písku, nejtěžšími soupeři by ale měly být týmy, které loni sestoupily z extraligy…

Kluch v utkání proti Českým Budějovicím,
proti kterým si zahraje i letos.
Předně se nemůžeme moc koukat proti komu budeme hrát a do každého zápasu jít s respektem a soustředit se hlavně na sebe. Vypadá to, že nejtěžším soupeřem budou asi České Budějovice, protože co jsme koukali, tak někteří kluci odehráli i nějaké zápasy v přípravě za áčko. Tam nás asi čeká nejtěžší zápas, ale i proti dalším týmům to nebude jednoduché. Třeba Přerov loni v baráži trápil Litvínov, Písek hrál velmi dobře a pak samozřejmě další týmy, které spadly z extraligy, budou chtít ukázat, že jsou nadále na vysoké úrovni. Budeme muset podávat nadstandardní výkony, abychom splnili cíl, který máme.

A ten cíl je konkrétně jaký?
Se vším respektem ke všem soupeřům musíme mít ty nejvyšší cíle. Mluvit o něčem jiném, než je postup do extraligy, by byl alibismus. Bude to hodně těžké, ale nemá smysl chodit do sezony s tím, že urveme postup do play-off a to nám bude stačit. To prostě klubu jako je Slavia nemůže nikdy stačit. Musíme napravit to, co se loni nepovedlo.

Letos se mezi ligové týmy zařadil i Salcburk, jak se na zahraniční tým v české soutěži koukáš?
Je to za mě poměrně zvláštní rozhodnutí, že kvůli tomu ubyl jeden český tým. Na druhou stranu je to pro nás vždycky zážitek, protože ta akademie je jedna z nejlepších v Evropě a zápasy si tam každý užívá.

Po loňské sezoně se několik hráčů rozhodlo pokračovat v jiných klubech. Probírali jste to po sestupu v kabině, jestli zůstat ve Slavii nebo odejít?
Řešilo se to a je to vlastně asi i normální. Když už jsme docela brzo před koncem sezony věděli, že sestoupíme, tak jsme se o tom bavili. Na některých už pak ke konci bylo vidět, že jsou hlavou nastavení, že půjdou pryč. Na druhou stranu jsem se bál, že těch hráčů odejde víc. Ti, co zůstali, ukázali, že jim na Slavii záleží a že chtějí klubu vrátit důvěru z předešlých sezon.

Co nakonec u vás, co zůstali, rozhodlo, že budete pokračovat ve Slavii?
Myslím si, že i těm klukům, co nakonec odešli, tak se neodcházelo lehce. Máme tady na Slavii takové rodinné prostředí a mnohdy je to pro nás lepší, než být třeba ve větším a bohatším klubu, kde si vás málokdo všimne. Na Slavii se s vámi baví i trenéři ostatních kategorií a celkově se z mého pohledu všichni v klubu snažíme táhnout za jeden provaz. A myslím, že u některých to i hrálo roli, aby na Slavii zůstali.

Stálice i nové tváře. Mix, který touží po úspěchu

V týmu je i poměrně dost nových hráčů, je to těžké, aby to všechno fungovalo?
Musím říct, že jsem mile překvapený, protože všichni, co přišli, tak skvěle zapadli. Ať to jsou kluci z Boleslavi nebo z Moravy. Během přípravy si to sedlo, ale ukážou až ostré zápasy, jak to bude fungovat dohromady. Věřím, že pokud budeme držet spolu a každý podřídí své ego ve prospěch týmu, tak ta sezona může být úspěšná.

Jak už jsi naznačil, v týmu je i několik hráčů z Mladé Boleslavi, kteří budou ve Slavii působit v rámci vzájemné spolupráce obou klubů…
Hodně jsme se o tom se spoluhráči bavili v kabině a popravdě jsme si to úplně nedokázali představit. Nakonec se našla docela dobrá rovnováha mezi našimi a boleslavskými hráči. Je to vlastně výhodné pro obě strany, protože nám určitě hokejově pomůžou a zároveň si pomůžou i sobě. Protože liga je pro ty nejmladší kluky možná i lepší než hned extraliga. Tady budou mít víc prostoru, získají si sebevědomí a pak budou mít lepší pozici se prosadit i v nejvyšší soutěži.

Roli kapitána si Tomáš Kluch vyzkoušel
už před lety v dorostu.

Zároveň je tam i pro vás motivace si vybojovat šanci extraligové Boleslavi, vnímáte to tak?
Přesně tak, protože když budeme podávat kvalitní výkony, tak si někteří z nás třeba zahrají za Boleslav v nejvyšší soutěži. Každopádně v první řadě musí být všichni v týmu nastaveni na Slavii a tady udělat vše pro úspěch týmu. Pak můžou řešit případnou šanci v extralize.

Podobně jako někteří tví spoluhráči jsi zástupce nejstaršího ročníku, takže v případě postupu si příští rok extraligu už stejně nezahraješ. Jaká je vlastně tvoje motivace bojovat o postup?
Všichni, co jsme tady zůstali, cítíme, že tomu klubu musíme něco vrátit. Většina kluků je tady od malička, já jsem přišel do dorostu. Byly to skvělé roky, kdy jsme vždy hráli extraligu, měli jsme skvělé vedení od trenérů. Bohužel loni jsme to nakonec nezvládli a je to na nás, abychom přesvědčili ostatní v týmu, že je potřeba ten postup udělat a odvděčili jsme se klubu za nádherné roky, co jsme tady zažili.

Sleduješ i ostatní mládežnické týmy ve Slavii, kterým se poměrně daří?
Samozřejmě a to je vlastně přesně důvod, proč nám v juniorce není jedno, jaká soutěž se bude příští rok hrát. Teď už nejde ani tak o nás v juniorce, ale o budoucnost klubu a hráčů z mladších kategorií. Když se bavíte s lidmi, kteří v hokeji něco dokázali, tak vám potvrdí, že Slavia v mládeži dlouhodobě patří k nejlepším v republice. Sám jsem třeba hrál v dorostu s Alešem Čechem, co byl teď na dvacítkách, nebo se Šimonem Slavíčkem. Potkával jsem se na zimáku třeba s Adamem Klapkou nebo Janem Štibingrem, kteří hráli dospělou extraligu za Liberec. A spousta dalších podobně šikovných hráčů je aktuálně v dorostu nebo v žácích. A je škoda, aby pak tito kluci museli odcházet do jiných týmů, aby hráli v juniorce extraligu.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více