Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. září 2021

Knotek: Taková výhra nás posílí víc, než když bychom znovu dali deset gólů

Kanadskému bodování Chance ligy vévodí po třech kolech tři slávisté – Lukáš Žejdl, Petr Kafka a úplně na čele Tomáš Knotek. Ten má na kontě celkem jedenáct bodů, a to i dva vítězné góly včetně toho v sobotním zápase proti Benátkám. „Byl velmi vyrovnaný, ale jsem rád, že jsme se s tím popasovali,“ říká jednatřicetiletý útočník.

Skóre se měnilo až v závěru první třetiny, přesto se mi úvod zápasu zdál hodně divoký. Viděl jsi to stejně?
My jsme to tak nějak očekávali, Benátky jsou mladý tým, který razí libereckou cestu. Jsou to lítaví kluci a rychle nás napadali. Hrálo se nahoru dolů, pak se to od půlky zápasu uklidnilo a dopadlo to šťastným koncem pro nás.

Dá se říct, že se pak Benátky zatáhly a vy jste museli dobývat jejich obranu?
Díky přesilovkám jsme se dostali do tlaku a udrželi jsme se s pukem ve třetině. To se pak musí druhý tým stáhnout. Byli jsme rádi, že jsme dali na konci první třetiny gól, což je uzemnilo a nám to pomohlo. Pak už to bylo o tom, kdo dá víc gólů.

„Byli jsme rádi, že jsme dali na konci první třetiny gól, což je uzemnilo a nám to pomohlo.“
Tomáš Knotek o gólu Lukáše Žejdla na konci první třetiny

V podstatě tři ze čtyř gólů jste vstřelili na začátku nebo ke konci třetiny. Včetně toho tvého jedenáct sekund po začátku závěrečného dějství.
Šli jsme do třetí třetiny za stavu 2:1 a chtěli jsme to udržet. Daniel Kružík to vyhodil na Petra Kafku, který to posunul na mě a mně zbývalo to trefit. Naštěstí to vyšlo. Pro ně to byla ťafka hned v prvním střídání.

S Petrem Kafkou si rozumíte, často se hledáte křižnými nahrávkami v přesilovkách. Počítáte s tím, že se na to soupeři budou zaměřovat?
Jasně, dneska se na to můžou podívat na videu. Snažíme se to s Petrem hrát, ale máme i plno jiných variant. Proti Benátkám nám to vycházelo, i když to pak taky začali aktivně bránit. Přesto jsme šance v přesilovkách měli, ale neproměnili jsme je. Naštěstí jsme dali gól 5 na 5.

To, že nebudete dál proměňovat 70 procent přesilovek, se na druhou stranu dalo čekat.
Samozřejmě jsme to očekávali, je jasné, že soupeři se kouknou na video a připraví se na to. Pak záleží na improvizaci hráčů a myslím si, že přesilovky máme dobře sestavené a že budou v budoucnu naše velká síla.

V dnešní době rozhoduje čtení hry

V čem byl zápas proti Benátkám jiný oproti těm proti Havířovu a Frýdku-Místku?
Myslím si, že v předchozích dvou zápasech jsme byli jasně lepší, zatímco ten proti Benátkám byl vyrovnaný o jednom nebo dvou gólech. Benátky mě ale mile překvapily, razí libereckou cestu, což je velmi náročný a pro všechny nepříjemný hokej. Jsem rád, že jsme se s ním popasovali.

Vůbec bylo k vidění hodně střetů a tvrdých soubojů. Čím to?
Samozřejmě se snažíte soupeři jakkoliv dostat pod kůži. Když jsme neproměnili přesilovky, tak jsme je pak museli dohrávat. Oni nás taky dohrávali, byl to tvrdý zápas. Myslím si, že taková výhra nás posílí víc, než když bychom dali sedm nebo znovu deset gólů. Je cennější, i když je pořád za tři body.

Jak po třech utkáních hodnotíš úroveň Chance ligy?
Určitě je nižší než v extralize, kde vám nevyjde plno věcí, které vám vyjdou tady. Všichni umí bruslit a vystřelit, ale v dnešní době hodně rozhoduje čtení hry a hokejové IQ, které tu není na takové úrovni. Hokej je ale hodně bruslivý a plynou z něj chyby, které musíme proměňovat.

První zápas v sezoně odchytal Roman Málek, který zastavil 22 ze 24 střel. Jak jsi sledoval jeho výkon?
Musím říct, že jsem neměl vůbec žádnou obavu, protože Mártyho i Máliče sleduju v tréninku a oba jsou pracovití kluci. Málič chytal výborně a několikrát nás podržel. Pro něj je to jedině dobře, protože není jednoduché naskočit do rozjetého vlaku. Jsme rádi, že jsme mu pomohli k výhře.

Příštích několik týdnů budete hrát na střídačku doma a venku. Budete si dál chtít vytvořit jakýsi bodový polštář pro pozdější zápasy s papírově možná silnějšími soupeři?
Nechci říct, že k nám byl los přívětivý, ale papírově slabší soupeře nám přisoudil na začátek a jsem rád, že toho využíváme. Ve středu máme před sebou těžký zápas v Kolíně, kde budeme chtít samozřejmě vyhrát. Čím víc bodů budeme mít před těmi „těžšími zápasy“, tak tím líp se nám bude hrát. Neměli bychom se ale bát ničeho a mít zdravé sebevědomí. Máme fakt dobrý útok, a když se v určitých věcech zlepšíme v obraně, tak bychom mohli být hodně nebezpeční. Je jasné, že přijde nějaká krize, ale doufáme, že my zkušení dohlédneme na to, abychom ji zvládli.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
A-TÝM 2.5.2024

Vojtěch Šik novým asistentem trenéra!

Třiatřicetiletý Vojtěch Šik, který naposled působil v Karlových Varech, se stává novým asistentem trenéra Aleše Tottera. V realizačním týmu áčka naopak nebudou pokračovat Daniel Tvrzník, který končí ...

Číst více
A-TÝM 1.5.2024

Ve Slavii zůstává nejlepší střelec i dvojice mladých útočníků

Tři hráči, kteří loni působili v Edenu na základě dohody s extraligovými kluby, podepsali pro nadcházející sezonu smlouvy se Slavií. Zůstává nejlepší střelec týmu Matěj Beran i mladí útočníci s ...

Číst více
ROZHOVORY 30.4.2024

Na Slavii nám dali volnost, pochvaluje si Curran. Je to můj domov, říká Poletín

Útočníci Maxmilian Curran (vpravo) a Tomáš Poletín jsou dvěma ze čtyřmi reprezentantů na MS do 18 let, kteří mají slávistickou minulost. Curran loni dokonce nastoupil do dvou utkání A-týmu, Poletín ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více